Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 08:43

Πανηγυρική υπογραφή σύμβασης για αποχέτευση Κορώνης

Πανηγυρική υπογραφή σύμβασης για αποχέτευση Κορώνης

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

“Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για την Κορώνη, ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα μετά από δεκαετίες”, τόνισε χθες ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, υπογράφοντας τη σύμβαση με τον ανάδοχο για το σημαντικό έργο του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, στο δημοτικό κατάστημα της πόλης, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι “με αυτό το έργο η Κορώνη εξασφαλίζει στο διηνεκές προοπτικές ανάπτυξης”.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος Π. Καρβέλας, ο ανάδοχος Νικήτας Δημόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλου - Νέστορος Θεόδωρος Χαραμαράς.

Ανάδοχος του σπουδαίου έργου είναι η εταιρεία “Δημόπουλος Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Βιομηχανική Τουριστική Λατομική και Κτηματική Εταιρεία” με έκπτωση 15,23%. Το έργο προϋπολογισμού 3.940.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” και έχει προθεσμία εκτέλεσης 24 μήνες από την χθεσινή ημέρα της υπογραφής.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Καρβέλας σημείωσε ότι “η σύμβαση υπογράφεται 4 χρόνια μετά από τις εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019, που ο συνδυασμός μας ήταν ο μεγάλος νικητής. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα δουλέψουμε σκληρά, ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που δεν είχαν γίνει, αυτά που είχαμε υποσχεθεί. Ικανοποιήσαμε αυτούς που πίστεψαν σε μας και όλους τους συμπολίτες μας στο μέτρο του δυνατού, με αποτελεσματικότητα και συνεργασία.

Η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός της Κορώνης είναι όνειρο δεκαετιών, σχεδιαζόταν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Ενα τεράστιο έργο με 15.000 μέτρα βαρυτικό αγωγό, 5.000 μέτρα καταθλιπτικό αγωγό και 4 αντλιοστάσια. Πολύ σύντομα δημοπρατείται και ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων. Το έργο είχε και παλιότερα χρηματοδότηση, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, γιατί κανένας δεν έσκυψε με μεθοδικότητα”.

Λέγοντας ότι “δεν τα μηδενίζω όλα”, ενημέρωσε ότι το έργο εντάχθηκε με απόφαση του Μεσσήνιου υπουργού Αλέξη Χαρίτση και πρόσθεσε πως “είχε παραληφθεί η μελέτη το 2015, τη βρήκαμε με εκταμίευση μηδέν και την ολοκληρώσαμε. Τον Απρίλιο του 2022 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι”. Και ευχαρίστησε τον ειδικό συνεργάτη του Διονύση Γκογκότση, το υπηρεσιακό στέλεχος του δήμου Γιάννη Μυλωνά, τον γ.γ. λυμάτων Μανώλη Γραφάκο και τον γενικό διευθυντή κ. Δημόπουλο.

 

ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ

Αναφερόμενος στα άλλα έργα της Κορώνης, στάθηκε στο νέο Γυμνάσιο - Λύκειο, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, που ήταν ενταγμένο από το 2011 και ξεκίνησε επιτέλους, κάνοντας λόγο για αστοχίες στη μελέτη.

Αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των σχολείων της Κορώνης που έγιναν, στην υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στην πλατεία Μόλου, στην αισθητική αναβάθμιση και την υπερσύγχρονη παιδική χαρά.

Οσον αφορά τη μη έκδοση οικοδομικών αδειών από το 2008 στην Κορώνη, ο κ. Καρβέλας παρατήρησε ότι “από ιδίους πόρους με 150.000 ευρώ, προχωρήσαμε στην αποτύπωση του οικισμού. Η Κορώνη έχει ένα από τα 4 πρώτα σχέδια της νεότερης Ελλάδας με την υπογραφή του Καποδίστρια. Η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης προχωράει, θα αναρτηθεί και θα γίνει διαβούλευση και θα φέρει ανάπτυξη και νέες δραστηριότητες τουριστικές και όχι μόνο”.

Ενημέρωσε για τα καινούργια φωτιστικά στην παραλιακή ζώνη, είπε ότι “η άσχημη εικόνα μπροστά από το Δημαρχείο εξυγιάνθηκε με καινούργιο δάπεδο και καθαρισμό” και αναφέρθηκε στο νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο για την περιοχή της Κορώνης, που θα φεύγει κατευθείαν για τη μονάδα της Καλλιρρόης.

Για την ύδρευση έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια για αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων, για νέα γεώτρηση στο Βασιλίτσι που θα φέρει νερό και στην Κορώνη και στην αντικατάσταση αγωγού 20 χιλιομέτρων από Μπογάζι μέχρι Κορώνη για να σταματήσουν οι βλάβες.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στη διαμόρφωση πλατείας στον οικισμό της Ασίνης και πληροφόρησε πως “βελτιώσαμε το νεκροταφείο του Αγίου Χαραλάμπους στο κάστρο της Κορώνης. Με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτήσαμε δύο μελέτες και με 2,5 εκ. ευρώ χρηματοδότηση θα γίνουν σημαντικές εργασίες στο κάστρο που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Κάστρου Κορώνης διατέθηκαν 15.000 ευρώ για τον ναό του Αγίου Χαραλάμπους”.

Είπε, επίσης, για τον φωτισμό στο γήπεδο Κορώνης και την προστασία του από την καταστροφή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μίλησε για το ιστορικό κτήριο Ταρσούλη  Αξελού, για τη διάσωση και αξιοποίησή του, με πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που δεν έχει απαντηθεί. Εκανε λόγο για προγραμματική σύμβαση σε συνεργασία με την Περιφέρεια για να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη και να ενταχθεί σε πρόγραμμα.

Οσον αφορά το λιμάνι, αφού επιβεβαίωσε ότι είναι εκτεθειμένο σε ΒΑ και ΒΔ ανέμους, μίλησε για μελέτη που να μπορεί να υλοποιηθεί με παρεμβάσεις για ασφαλή ελλιμενισμό και αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και μικρά σκάφη, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται την Κορώνη.

Ο δήμαρχος είπε ότι “η Μυτηλιναίειος Βιβλιοθήκη που ήταν εγκαταλελειμμένη, έγινε στολίδι και λειτουργεί” και αναφέρθηκε στη διάνοιξη οδών προς την παραλία Ζάγκα και την αποκατάσταση οδού στο Αρτάκι.

 

“ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”

Ενημερώνοντας για τη γενική εικόνα, επεσήμανε ότι “παραλάβαμε έναν δήμο που χρωστούσε σε όποιον μιλούσε ελληνικά. Εχει εξυγιανθεί, δεν χρωστάει πουθενά. Πληρώνει άμεσα, έχει πλήρη αξιοπιστία και πλήρη έλεγχο του συστήματος πληρωμών, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα”.

Για τη ΔΕΥΑ Πύλου - Νέστορος είπε, μεταξύ άλλων, ότι εξασφαλίσαμε ρευστότητα 500.000 ευρώ, εξόφλησε υποχρεώσεις, φτιάχνει έργα, κάνει γεωτρήσεις κι επεκτάσεις. Είχε σύστημα που δεν μετρούσε. Εμείς μετρήσαμε, υπάρχουν και λάθη, ζητώ συγγνώμη και τα λάθη θα διορθωθούν. Θα προστατεύσουμε την υπερκατανάλωση”.

Ο Π. Καρβέλας παρατήρησε ότι “οι εκλογές του 2019 έγιναν σωστά με το σύστημα της απλής αναλογικής, που επέβαλε τη συνεργασία των παρατάξεων. Η δημοτική αρχή πέτυχε συνεργασία κι εξασφάλισε δημοτική σταθερότητα”.

Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε τους υποψηφίους του συνδυασμού του κι ενημέρωσε ότι για την Κορώνη είναι κατά 90% έτοιμος.

 

* Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε για το έργο της αποχέτευσης ότι “τα επόμενα 2 χρόνια θα έχει λειτουργικό σύστημα, θα έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος του. Θα «κουμπώσει» με την αποχέτευση Χαρακοπιού και Βασιλιτσίου, ώστε να εξυγιανθεί όλο το παραλιακό μέτωπο από Μεμί μέχρι Περούλια”.

Για το πρόβλημα στάθμευσης και προσέγγισης αυτοκινήτων στην Κορώνη, είπε ότι 200 αυτοκίνητα παρκάρουν στο κέντρο και στόχος είναι να παρκάρουν άλλα 300 περιμετρικά σε χώρους πάρκινγκ, που θα δημιουργηθούν και με μίνι μπας ο κόσμος θα έρχεται στο λιμάνι

Για το νέο Γυμνάσιο - Λύκειο, αφού έκανε λόγο για μεγάλη έκπτωση και κακή μελέτη, είπε ότι “έχει δημιουργηθεί κώδικας επικοινωνίας με τον ανάδοχο για να προχωρήσει κανονικά το έργο, που κατασκευάζεται άρτια ποιοτικά. Θα απελευθερώσει ένα ιστορικό κτήριο, για άλλες χρήσεις και θα δώσει μια άλλη περιβαλλοντική διάσταση”.

Οσον αφορά την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης είπε ότι “είναι αυτονόητη, πρώτα όμως απαιτούνται λιμενικά έργα για προστασία”.

 

ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Τέλος, ο δήμαρχος απαντώντας σε δημοσιεύματα, παρατήρησε ότι “το έργο στην πλατεία της Χώρας σχεδιάστηκε από μας, υλοποιείται καλύτερα από το χρονοδιάγραμμα. Σε 2 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το κάτω μέρος της πλατείας, το ολοκληρώνουμε σε 6 μήνες. Δίνουμε τον χώρο στους επαγγελματίες και δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της κατασκευής”.

Παρατήρησε πως “ό,τι είπαμε για την Χώρα, τη με μεγαλύτερη πόλη του δήμου, το υλοποιούμε” και αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που γίνονται.