Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 16:07

Εγκρίθηκε η συμμετοχή της Καλαμάτας στο δίκτυο “Residents of the future”

Γράφτηκε από την

 

Το πρότζεκτ της Καλαμάτας μέσω της συμμετοχής της στο Δίκτυο “Residents of the future”, βρίσκεται ανάμεσα στα 30 έργα (δίκτυα), που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT IV.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, η σχετική επιβεβαίωση ήρθε σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής στις 31 Μαΐου, με τον δήμαρχο Θαν. Βασιλόπουλο να εκφράζει την ικανοποίησή του. 

Με βάση την ίδια ενημέρωση, μέσω της συμμετοχής του στο εν λόγω πρόγραμμα, ο δήμος -μεταξύ άλλων- επικεντρώνεται στο σχεδιασμός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του ανατολικού τμήματος του Ιστορικού Κέντρου, που δείχνει ισχυρές ενδείξεις στασιμότητας και αστικής υποβάθμισης, αν και βρίσκεται σε επαφή με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Επίσης, στην εφαρμογή μιας διαδικασίας σχεδιασμού από κάτω προς τα πάνω των απαιτούμενων παρεμβάσεων με την καθιέρωση ενός ευρέος δημόσιου διαλόγου και διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η σύνταξη του ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (Integrated Action Plan) για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη αστική αναζωογόνηση της περιοχής μελέτης αφορά ενδεικτικά την περιοχή που οριοθετείται από την οδό Σταδίου, πλατεία Φραγκόλιμνας και μέχρι το νεκροταφείο βόρεια, ανατολικά την οδό Παλαιολόγου, δυτικά την οδό Αναγνωσταρά, νότια την οδό Καίσαρη.

Στο Δίκτυο “Residents of the future” συμμετέχουν, εκτός από την επικεφαλής πόλη Sibenik (Κροατία), οι Δήμοι Mangualde (Πορτογαλία), Plasencia (Ισπανία), Καλαμάτας (Ελλάδα), Saldus (Λετονία), Alba Iulia (Ρουμανία), Mantova (Ιταλία) και οι πόλεις Saint Quentin (Γαλλία), Iisalmi (Φινλανδία) και Trebinje (Βοσνία και Ερζεγοβίνη).