Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 09:16

Η εκλογική ακτινογραφία του Δήμου Μεσσήνης

Η εκλογική ακτινογραφία του Δήμου Μεσσήνης

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Τρεις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και στο Δήμο Μεσσήνης δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιοι συνδυασμοί και πρόσωπα θα διεκδικήσουν το δήμο. Ήδη, τόσο ο δήμαρχος Μεσσήνης και επικεφαλής της “Δύναμης Δημιουργίας” Γιώργος Αθανασόπουλος όσο και το… αντίπαλο δέος του Γιώργος Τσώνης, με την “Αδέσμευτη Κίνηση Αναδημιουργίας”, έχουν ανακοινώσει ένα μεγάλο μέρος των υποψήφιων δημοτικών (και κοινοτικών) συμβούλων με τους συνδυασμούς τους, αφήνοντας ανοιχτές κάποιες θέσεις για τους… αναποφάσιστους.

Άλλωστε, οι Γιώργος Αθανασόπουλος και Γιώργος Τσώνης είναι οι κύριοι διεκδικητές του δήμου, καθώς ο τρίτος συνδυασμός που κατεβαίνει στις εκλογές, με επικεφαλής -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- τον Χρήστο Θεοδωρακόπουλο, είναι η “Λαϊκή Συσπείρωση” που πρόσκειται στο ΚΚΕ, και έχει σταθερά ποσοστά και ψηφοφόρους στο Δήμο Μεσσήνης.

Καθοριστικής σημασίας πάντως για τα δημοτικά πράγματα της Μεσσήνης θα είναι η κάθοδος Πτωχού ως υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, οπότε αναμένεται να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του με τουλάχιστον έναν από τους σημερινούς αντιδημάρχους και μέλη της δημοτικής αρχής -τα οποία δεν έχουν ανακοινώσει εκ νέου υποψηφιότητα.

 

ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΝ… ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Άλλωστε, δεν ήταν έκπληξη για όσους γνωρίζουν καλά τα δημοτικά πράγματα της Μεσσήνης -και ειδικά το παρασκήνιο- πως ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου δεν θα είναι ανάμεσα στους 54 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους (αντιστοιχεί στο 75% των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων) που παρουσίασε στις 6 Ιουλίου ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος. Όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό, ο Δημήτρης Πτωχός θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και ο Τάσος Παπαγεωργίου φέρεται να έχει εξασφαλισμένη μία θέση στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του. Επίσης, ακούστηκε και το όνομα στενού συνεργάτη του Γιώργου Αθανασόπουλου, αλλά (μέχρι την Τετάρτη οπότε παραδόθηκε το ρεπορτάζ) αποδείχτηκε “φούσκα”. Ως σίγουρη, αν ευοδωθεί η υποψηφιότητα Πτωχού για την Περιφέρεια, θεωρείται και η μετακίνηση από το δήμο στο ψηφοδέλτιο της ΠΕ Μεσσηνίας, του Γιώργου Δαβίλλα ο οποίος επίσης δεν ήταν ανάμεσα στους 54 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

Από τους “πολιτικούς δεινόσαυρους” που στελεχώνουν τη δημοτική αρχή Μεσσήνης, δεν έχει ακουστεί τι θα πράξει ο Γιάννης Μπρατσιάκος, πρώην αντιδήμαρχος και πρώην δήμαρχος Αριστομένη, που στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο άσκησε με δηκτικό λόγο κριτική στον ομόσταυλό του και πρόεδρο του Σώματος Νίκο Φύκιρη, σε έναν από τους συνηθισμένους, μακροσκελείς μονολόγους του.

 

ΜΕ ΤΟΥΣ 8 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 9 ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος παρουσίασε ανάμεσα στους 54 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και τους 8 από τους συνολικά 9 εν ενεργεία αντιδημάρχους: τον αναπληρωτή του Κώστα Ρούτση (για τον οποίο υπήρξε η φημολογία ότι θα… μεταπηδήσει στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας), τους Μπάμπη Μακρή, Σπύρο Κοντοθανάση, Δημήτρη Αθανασακόπουλο, Ελένη Τσέλιου, Δημήτρη Γαλιάτσο, Παναγιώτη Γιαννόπουλο και Γιώργο Στραβόλαιμο, καθώς και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Φύκιρη και τους τ. αντιδημάρχους Δημήτρη Καλοφωλιά και Ανδρέα Τράκα.

Να θυμίσουμε πως ο τ. αντιδήμαρχος Κώστας Μαλλιώτης αποσχίστηκε από τη δημοτική αρχή όταν ο Γιώργος Αθανασόπουλος τον έπαψε από αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, μετακομίζοντας στο συνδυασμό Τσώνη. Μάλιστα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τα… νοήματα του Γιώργου Στραβόλαιμου να επιστρέψει στη θέση του, αυτός επέλεξε να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ένας ακόμα δυσαρεστημένος με το δήμαρχο, ο τ. πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μεσσήνης Νίκος Χριστοφιλόπουλος, έχει συνταχθεί με τον συνδυασμό του Γιώργου Τσώνη.

Αντίστοιχη… μετακόμιση, στα έδρανα όμως της δημοτικής αρχής, έκανε και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος -ο οποίος έτσι κι αλλιώς στήριζε στα Δημοτικά Συμβούλια τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, προερχόμενος από τη μείζονα μειοψηφία.

 

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ… ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΔΙΧΩΣ ΘΩΚΟ

Πάντως, η γενική αίσθηση που μας μεταφέρουν σχετικά με τις προθέσεις του Γιώργου Αθανασόπουλου, είναι ότι σκοπεύει να πορευτεί στις εκλογές χωρίς “βαρίδια” για το συνδυασμό του, καθώς και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με στελέχη που κατά το παρελθόν φέρονται ότι άσκησαν στο παρασκήνιο αθέμιτες πιέσεις σε βάρος του.

Όσο για τους επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η κάθοδος του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Θεοδωρακόπουλου, ως εκ νέου υποψηφίου δημάρχου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Κι αν ο Χρ. Θεοδωρακόπουλος δηλώνει “παρών” ως επικεφαλής συνδυασμού, αυτό δεν συμβαίνει με άλλους… μνηστήρες. Θυμίζουμε ότι δήλωση απόσυρσης της υποψηφιότητάς του έκανε στις 27 Ιουνίου ο καθηγητής Γιώργος Σπυρόπουλος, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει το Δήμο Μεσσήνης από τις 2 Μαΐου 2022, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου. Ο Γ. Σπυρόπουλος, αν και υπονόησε παιχνίδια ρεβανσισμού σε βάρος του, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δυσκολευόταν να συμπληρώσει ψηφοδέλτιο.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λάσκαρης και υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2019, ήδη έχει συνταχθεί με το Γιώργο Τσώνη.

 

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ

Η κατακερματισμένη μείζων μειοψηφία απέτυχε επίσης να κατεβάσει συνδυασμό, καθώς ο επικεφαλής της Τάσος Τσερπές αποδείχτηκε στην πράξη πως δεν διαθέτει τα απαιτούμενα πολιτικά προσόντα για να συσπειρώσει τις δυνάμεις της παράταξής του, ή και να προσελκύσει νέα πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Θυμίζουμε ότι πέρυσι το φθινόπωρο η μείζων μειοψηφία διέρρεε σε “παπαγαλάκια” πως ακόμη κι αν δεν ήταν ο Τσερπές αυτός που θα ηγείτο, υπάρχει σύμπνοια στην παράταξη ώστε με ένα νέο πρόσωπο ευρείας αποδοχής, να κατεβάσει ψηφοδέλτιο.

Πάντως, όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν, η συμπόρευση Τσερπέ με τον Γιώργο Τσώνη αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, αν και προς το παρόν επιλέγουν κοινές εμφανίσεις σε πανηγύρια, χωρίς να έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι τα… βρήκαν.

 

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΡΥΔΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΗ

Όπως ήδη έχουμε γράψει, ο Νίκος Κοτταρίδης δήλωσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει κανένα αξίωμα, και ξέρουμε καλά πως αποτελούσε ειλημμένη απόφαση από καιρό να αποσυρθεί. Αυτός που φέρεται ότι το σκέφτεται ακόμη, όχι αν θα κατέβει υποψήφιος με τον Γιώργο Τσώνη -καθώς μαθαίνουμε ότι είναι κάθετος ως προς αυτή την προοπτική- αλλά αν θα κατέβει υποψήφιος με άλλο συνδυασμό, είναι ο Χρήστος Καρύδης.

Μάλιστα, από την πλευρά της δημοτικής αρχής αλιεύσαμε ότι μπορεί και να συμπορευτεί με το δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο ένας πρώην αντιδήμαρχος του Τσώνη, και πώς αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο δήμαρχος παρουσίασε κατά 75% το ψηφοδέλτιο, αφήνοντας έτσι το χρόνο και το χώρο σε… αναποφάσιστους. Ωστόσο, αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να μιμηθεί τον Νίκο Κοτταρίδη και να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας νέας υποψηφιότητας ως δημοτικός σύμβουλος, είναι ο Νίκος Ξενόγιαννης -ο οποίος μαθαίνουμε ότι δεν θέλει να είναι στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Τσώνη και παράλληλα διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά την κάθοδό του στις εκλογές με άλλο συνδυασμό.

Την ολική επαναφορά του, εν τω μεταξύ, δρομολογεί ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιώργου Τσώνη όταν ήταν δήμαρχος. Μιλάμε για τον πρώην αντιδήμαρχο και πρώην δήμαρχο Ιθώμης Κώστα Γεωργακόπουλου, ο οποίος δεν εκλέχτηκε το 2019. Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι ο Κ. Γεωργακόπουλος δείχνει μεγάλο ζήλο για την επανένωση των παλιών στελεχών της παράταξης.