Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023 18:45

Καλαμάτα – Δυτική Μάνη – Οιχαλία: Συμβάσεις διαδημοτικής πολεοδομικής συνεργασίας

Καλαμάτα – Δυτική Μάνη – Οιχαλία: Συμβάσεις διαδημοτικής πολεοδομικής συνεργασίας

 

Συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας (ξεχωριστές για κάθε δήμο) μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και των Δήμων Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, για την από κοινού άσκηση πολεοδομικών αρμοδιοτήτων εντός των διοικητικών τους ορίων (άρθρο 99 Ν.3852/10), νόμος “Καλλικράτη”, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας καλείται να αποφασίσει σχετικά με:

“Α) Την σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας για την διοικητική υποστήριξη των Δήμων Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας σε θέματα υπηρεσίας δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) από τον Δήμο Καλαμάτας. Αντικείμενο της παρούσας σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας είναι η υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Μάνης (και του Δήμου Οιχαλίας), σε θέματα υπηρεσίας δόμησης και συγκεκριμένα στην άσκηση αρμοδιότητας έκδοσης οικοδομικών αδειών και συναφών πράξεων και εγκρίσεων, καθώς και λοιπών διοικητικών πράξεων, στα όρια της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Δυτικής Μάνης (και Οιχαλίας), και για τις οποίες παρέχεται ως σήμερα διοικητική υποστήριξη από τον Δήμο Καλαμάτας σύμφωνα με το άρ. 95 του Ν. 3852/10. και συγκεκριμένα:

Ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει να διαθέσει το υφιστάμενο προσωπικό της ∆ιεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης Καλαμάτας, τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του για τη διοικητική υποστήριξη της άσκησης των αρμοδιοτήτων Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Δυτικής Μάνης (και Οιχαλίας). Να Μεριμνήσει για τη μετάδοση της τεχνογνωσίας του ως προς τις ασκούμενες αρμοδιότητες της Υ.∆ΟΜ στο προσωπικό που διατίθεται για το σκοπό αυτό από τον Δήμο Δυτικής Μάνης (και Οιχαλίας), παρέχοντας δια των στελεχών του κάθε πληροφορία που είναι απαραίτητη για την άσκηση των καθηκόντων που αναλαμβάνει και να παράσχει την διοικητική υποστήριξη για την παροχή πολεοδομικών υπηρεσιών που χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Δυτικής Μάνης (και Οιχαλίας) {έκδοση προεγκρίσεων, οικοδομικών αδειών και βεβαιώσεων όρων δόμησης, καθώς και τη διαδικασία διεκπεραίωσης των υποθέσεων που αφορούν σε καταγγελίες αυθαιρέτων (επιβολή προστίμων, εξέταση ενστάσεων, αλληλογραφία με εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες κλπ,)}.

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης (και Οιχαλίας) αναλαμβάνει την διενέργεια αυτοψιών για τον έλεγχο καταγγελιών για αυθαίρετα και για την σύνταξη εκθέσεων αυτοψίας για επικίνδυνα κτήρια από μηχανικό του και τον ορισμό Νομικού Συμβούλου εκ μέρους του, προκειμένου να καλύπτει τα θέματα χωρικής αρμοδιότητάς του και για τα οποία απαιτείται νομική συνδρομή. Η υποστήριξη θα παρέχεται από την υπογραφή της παρούσας μέχρι και 2 έτη. Εάν ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης (και η δήμαρχος Οιχαλίας) διαπιστώσει ότι ο δήμος του έχει την αναγκαία στελέχωση και υποδομή για την πλήρη ανάληψη των αρμοδιοτήτων Υπηρεσίας Δόμησης αυτοτελώς, οποτεδήποτε νωρίτερα από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, µε πράξη του που την κοινοποιεί στον Δήμο Καλαμάτας μπορεί να προχωρήσει στη λύση της παρούσης σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας πριν από τη λήξη της.

Β) Τον ορισμό ενός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του, στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης (άρθρο 5 του συνημμένου σχεδίου).

Γ) Την εξουσιοδότηση του δημάρχου κ. Αθανάσιου Βασιλόπουλου, όπως υπογράψει τη σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας και για τις παραπέρα νόμιμες ενέργειες”.