Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 18:32

Ο Κομπότης για το Κέντρο Υγείας Μάνης

Ο Κομπότης για το Κέντρο Υγείας Μάνης

 

Για τις διακομιδές και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, διαμαρτύρεται ο υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Μάνης Αρης Κομπότης, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και ζητεί “εδώ και τώρα να καλυφθεί με μόνιμο προσωπικό και με όλες τις ειδικότητες το Κ.Υ.”.

Σε δήλωσή του ο Αρ. Κομπότης αναφέρει:

“Ο διευθυντής του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου τρέχει να εφαρμόσει κατά γράμμα και με μεγάλο ζήλο την επικίνδυνη ΠΝΠ του Χρυσοχοΐδη, με την οποία καλείται ‘πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό’ να εκτελεί διακομιδές. Πέρα από οδηγούς πυροσβέστες, Ένοπλες Δυνάμεις και δημοτικούς υπαλλήλους, σειρά έχει ‘όποιος περνάει’ από το Κ.Υ. να το παίζει διασώστης. Στολή να έχει και πάμε όπου βγει!

Το Κ.Υ. είναι υποστελεχωμένο από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Γι' αυτό υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες από τους κατοίκους εδώ και χρόνια με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Το Κ.Υ. δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη, όπως ορίζει η πρόοδος της επιστήμης και της ιατρικής το 2023, πολύ περισσότερο εν μέσω τουριστικής περιόδου, όπου ο πληθυσμός στον Δήμο Δυτικής Μάνης αυξάνεται σημαντικά.

Είναι πρόκληση ο διευθυντής να απαιτεί από το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει τις διακομιδές, ενώ είναι σε γνώση του ότι όταν ο νοσηλευτής πάει για διακομιδή το Κ.Υ. μένει άδειο! Πέρα από αυτό είναι και επικίνδυνο - επισφαλές για τις ίδιες τις διακομιδές, λόγω του ότι το νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει την αντίστοιχη εκπαίδευση.

Εδώ και τώρα να καλυφθεί με μόνιμο προσωπικό και με όλες τις ειδικότητες το Κ.Υ. Ο διευθυντής να εξαντλήσει την αυστηρότητά του προς το υπουργείο και την κυβέρνηση, διεκδικώντας τις αναγκαίες προσλήψεις και όχι απέναντι στους εργαζόμενους, απλά και μόνο για να εφαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησης”.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Μάνης προτρέπει “ο λαός της περιοχής και όλοι οι φορεία να διεκδικήσουν εδώ και τώρα: Πλήρη και σύγχρονη λειτουργία του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου. Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις, με μόνιμο προσωπικό. Να εξασφαλιστεί για όλα τα χωριά πρόσβαση σε ιατρικό προσωπικό Ταυτόχρονα να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις του υγειονομικού προσωπικού που με τον συλλογικό τους αγώνα ζητάνε:

Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού των ΕΚΑΒ σε διασώστες, ιατρούς, τεχνικούς και διοικητικούς. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται στο ΕΚΑΒ. Νέα ασθενοφόρα σύγχρονα και ασφαλή τόσο για το προσωπικό όσο για τον ασθενή που διακομίζεται. Να μπει φραγμός στα ΣΔΙΤ που ανοίγουν τον δρόμο στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας. Ανάκληση της ΠΝΠ για την στελέχωση των διακομιδών με ανθρώπινο δυναμικό από Πυροσβεστικές Δυνάμεις, Ένοπλες Δυνάμεις, Δήμους και Κοινότητες. Καμία διακομιδή να μην γίνει με πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με εκπαιδευμένο προσωπικό, με εναέρια-θαλάσσια-επίγεια μέσα που στόχο θα έχουν την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα”.