Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 08:29

Ρευστό το προεκλογικό τοπίο στον Δήμο Δυτικής Μάνης

Ρευστό το προεκλογικό τοπίο στον Δήμο Δυτικής Μάνης

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Θολό, ρευστό εξακολουθεί να είναι ακόμα το προεκλογικό τοπίο στον Δήμο Δυτικής Μάνης και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι και ποιοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Το ενδιαφέρον των υποψηφίων δημάρχων παραπέμπει στο 2019, στις εκλογές της απλής αναλογικής, όπου λογικά, λόγω του εκλογικού συστήματος, ήταν πολλά τα πρόσωπα που διεκδικούσαν το δημαρχιακό θώκο στο δήμο και σε όλους τους δήμους της Ελλάδας.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 6: Οι αντιδήμαρχοι Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας και Παναγιώτης Μπασάκος, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Ρουτζούνης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Χιουρέας (νέο πρόσωπο στην αυτοδιοίκηση), ο αρχιτέκτονας και πρώην αντιδήμαρχος Διακουμής (Μάκης) Κυβέλος και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” της παράταξης του ΚΚΕ Αρης Κομπότης, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Νέο πρόσωπο και αυτός στην αυτοδιοίκηση.

Σε δηλώσεις τους στην “Ε” όλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα πάνε μέχρι τέλους και θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου, όπου με το νέο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ο δήμαρχος εκλέγεται με 43% από την πρώτη Κυριακή. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, πως είναι αδύνατο να καταρτίσουν συνδυασμούς με το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο αριθμό υποψηφίων συμβούλων, δημοτικών και κοινοτικών και πολύ δύσκολο να έχουν μαζί τους τα πρόσωπα που θέλουν. Και αυτό γιατί είναι μικρός ο πληθυσμός του δήμου και στα χωριά υπάρχουν ισχυρές συγγενικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων.

Συζητώντας με κατοίκους της περιοχής, μας επισημάνθηκε ότι ο ένας υποψήφιος δήμαρχος επιχειρεί να δελεάσει ή να «κλέψει» υποψήφιο σύμβουλο που έχει αρχικά συμφωνήσει με άλλον. ‘Η συναντά την άρνηση ενός εν δυνάμει υποψηφίου, γιατί ο αδελφός ή ο ξάδελφος έχει συμφωνήσει να θέσει υποψηφιότητα με άλλον υποψήφιο.

Ο μοναδικός συνδυασμός που έχει ανακοινώσει επίσημα ονόματα υποψηφίων συμβούλων, μέχρι τώρα, είναι η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης αλλάζει σελίδα αλλάζει στις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς ο δήμαρχος που θα εκλεγεί, θα είναι νέο πρόσωπο. Και αυτό γιατί ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας (ήταν δήμαρχος και την περίοδο 2011 - 2014) δεν θα είναι υποψήφιος. Κι έχει χρίσει ως διάδοχό του τον Μάκη  Κυβέλο, που μας ενημέρωσε ότι ο Δ. Γιαννημάρας θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του.

Υποψήφιος δεν θα είναι και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας (ήταν την περίοδο 2015 - Αύγουστος 2019), καθώς ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό από τα δημοτικά πράγματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γ. Μαραμπέας ήταν δήμαρχος Λεύκτρου, ο μοναδικός του καποδιστριακού δήμου (1999 - 2010), καθώς είχε επικρατήσει και στις 3 εκλογικές διαδικασίες.

 

Αναλυτικά, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους:

Ο Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας παρατήρησε πως αυτή την περίοδο ο καθένας κοιτάζει το καλύτερο για τον συνδυασμό του. Ανέφερε ότι η επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων συμβούλων θα γίνει με την κατάθεση του συνδυασμού, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες, αλλά νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο. Επεσήμανε ότι στόχος του είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο συνδυασμός, που έχει έναν κορμό, με πιο ελκυστικά άτομα.

Την περασμένη Κυριακή ο Αρης Κομπότης παρουσίασε τους 46 πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στον Δήμο Δυτικής Μάνης. Σημείωσε ότι “οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ βρίσκονται και θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα είναι η φωνή του εργαζόμενου, του αγρότη, του νέου μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ο Μάκης Κυβέλος είπε ότι “πάμε καλά για τη συγκρότηση του συνδυασμού και είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί δεν έχω ξεκινήσει την προσπάθεια πολύ καιρό”. Υπενθύμισε ότι έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Λεύκτρου (με Γ. Μαραμπέα) και Δυτικής Μάνης (με Γιαννημάρα) και παρατήρησε ότι στην προσπάθειά του, τον βοηθάει το ότι ζει και δραστηριοποείται επαγγελματικά εδώ και χρόνια στη Μάνη. Επιβεβαίωσε ότι την υποψηφιότητά του υποστηρίζει ο δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας, ο οποίος θα είναι υποψήφιος σύμβουλος μαζί του. “Και αυτό θα είναι τιμητικό για μένα”, σχολίασε.

Ο Παναγιώτης Μπασάκος δήλωσε ότι είναι σε φουλ προεκλογική περίοδο αυτή την εποχή, καθώς “σε ένα μήνα θα πρέπει να έχουμε κλείσει τον συνδυασμό. Μια γραφειοκρατία που είναι σε εξέλιξη, με τις δηλώσεις συμμετοχής, καθώς μέχρι 25 - 26 Αυγούστου πρέπει να είμαστε έτοιμοι”. Ενημέρωσε ότι έχουν δοθεί γύρω στα 20 ονόματα υποψηφίων συμβούλων με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε: “Θα είμαστε πάνω από το μίνιμουμ, τα 50 άτομα. Το μάξιμουμ, 160 υποψηφίους δεν θα το φθάσει κανένας. Οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, θα δούμε την οριστική εικόνα στο τέλος Αυγούστου”.

Ο Αλέξης Ρουτζούνης σημείωσε ότι αυτή την περίοδο συμπληρώνει το ψηφοδέλτιο κι εκτίμησε πως κανένας υποψήφιος δεν θα έχει το μάξιμουμ των υποψηφίων. “Εχει πολλά τοπικά συμβούλια ο δήμος και είναι μικρός ο πληθυσμός”, ανέφερε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα.

Ο Γιώργος Χιουρέας δήλωσε ότι προεκλογικά, μέχρι τώρα, “πάμε πολύ καλά. Θεωρώ ότι θα πάμε πολύ καλά την πρώτη Κυριακή, ανάλογα με το πόσοι θα ψηφίσουν” και παρατήρησε: “Εχουμε συμπληρώσει μέχρι τώρα 47 άτομα στο κεντρικό ψηφοδέλτιο. Εδώ και 4 μήνες έχουμε συνδυασμό που μπορούμε να κατέβουμε. Προσπαθούμε να πάμε στους 100. Μέσα στον Αύγουστο, σε 2 εβδομάδες θα ανακοινώσουμε τους πρώτους υποψηφίους”.