Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 18:26

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα οικονομικά των δήμων

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα οικονομικά των δήμων

 

 

Τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος.

Μίλησε για διεκδικητικό πλαίσιο όλων των δήμων μαζί και προέτρεψε οι διεκδικήσεις να ξεκινήσουν αμέσως.

Τις θέσεις του προσυπέγραψαν ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα χρήματα που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση δεν φθάνουν, είναι ελάχιστα.

“Το άρθρο του νόμου 3852/2010  που ορίζει τους ΚΑΠ στους δήμους έχει ανασταλεί από την εποχή των μνημονίων και το κράτος δίνει ό,τι θέλει κατά το δοκούν”, είπε ο Β. Κοσμόπουλος και μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Θα έπρεπε να μοιραστούν στους δήμους 1 δισεκ. 56 εκ. ευρώ, δυστυχώς, θα μοιραστούν μόνο 203 εκ., τη στιγμή που 210 εκ. είναι οι αυξήσεις των μισθών που θα δοθούν. Δεν αναφέρεται κάτι για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των δήμων, που είχαν πει ότι θα έπαιρναν 25 εκ. οι ΔΕΥΑ. Δεν δίνεται τίποτα για τις πληθωριστικές πιέσεις, δε θα πάρουν χρήματα οι δήμοι για τις φυσικές καταστροφές”.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως “τα θέματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά την χωρίς όρους εφαρμογή του νόμου 3852/2010, που αφορά τα ποσοστά από τους φόρους που πρέπει να αποδοθούν, την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τα παρακρατηθέντα της νέας γενιάς και ειδική γραμμή στο Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πρόληψης ειδικών καταστροφών”.

Ο Β. Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι “οι διεκδικήσεις πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, άσχετα ποιος είναι στην κυβέρνηση. Κάθε δήμος πρέπει να είναι διεκδικητικός και αυτό οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς”.

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για “το τέλος ταφής απορριμμάτων, που το 2022 και το 2023 ανεστάλη και το 2024 ζητείται να καταβληθεί αναδρομικά και το ‘22 και το ‘23”, ενώ μίλησε για διεκδικητικό πλαίσιο όλων των δήμων μαζί και για συμφωνία με την κυβέρνηση, ώστε αυτό το θέμα να ρυθμιστεί.

Ο Β. Τζαμουράνης συμφώνησε ότι “από τα μεγάλα αιτήματα της ΚΕΔΕ είναι η συμμετοχή στο μοίρασμα των πιστώσεων του Ταμείου Ανάκαμψης” και σημείωσε: “Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα μάλιστα στα θέματα που αφορούν φυσικές καταστροφές και την ανθεκτικότητα των πόλεων. Μόνο για τη Θεσσαλία, για να ανατάξει, χρειάζονται 900 εκ. ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για την επόμενη δημοτική περίοδο”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι προσυπογράφει όλα αυτά που είπε ο Β. Κοσμόπουλος και παρατήρησε, μεταξύ άλλων: “Η συζήτηση έχει ανοίξει και στην ΚΕΔΕ με ένταση. Θα συζητηθούν το τελευταίο τριήμερο του Νοεμβρίου στην ΚΕΔΕ, όπου θα εκπροσωπώ την ΠΕΔ. Πρέπει κάτι να αλλάξει. Εχουμε εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση των δήμων. Θα δοθεί τώρα και θα συγχωνευτεί στις 12 δόσεις που θα έρθουν το 2024. Δεν φθάνει, είναι ελάχιστα τα χρήματα. Πρέπει να δοθούν πολύ περισσότερα”.

 

Γ.Σ.

 

(Φωτογραφία αρχείου)