Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023 09:00

Δήμος Καλαμάτας: Απογοήτευση Κοσμόπουλου μετά από 3 θητείες στο Δήμο

Δήμος Καλαμάτας: Απογοήτευση Κοσμόπουλου μετά από 3 θητείες στο Δήμο

 

“Το σχήμα που μπορεί να κερδίσει, αλλά κυρίως να πάει τον δήμο μπροστά, θα προκύψει εάν και εφόσον μπορέσουν να συνεννοηθούν αυτοδιοικητικές δυνάμεις χωρίς κομματικές αγκυλώσεις”, επισημαίνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος, σε συνέντευξή του στην “Ε”.

Ο Β. Κοσμόπουλος που στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνει το ταξίδι του στην αυτοδιοίκηση με 3 θητείες στη μειοψηφία, δηλώνει ότι “υπάρχει σαφώς απογοήτευση, γιατί πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα 20 χρόνια δεν έγιναν” και για το γεγονός ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να διοικήσει τον δήμο. Για την εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου ξεκαθαρίζει πως “όταν δεν έγινε αυτό το οποίο θεωρούσα ότι έχει πιθανότητες επιτυχίας και σεβόμενος απόλυτα το ανεξάρτητο του συνδυασμού μας, αποφάσισα να μην εμπλακώ στην εκλογική διαδικασία”.

Επισημαίνει ότι τα ουσιαστικά προβλήματα του δήμου είναι σε εκκρεμότητα και προτάσσει το παραλιακό μέτωπο και το κυκλοφοριακό, κάνει λόγο για “πολλά ανοικτά μέτωπα για τη προώθηση των οποίων πολύ λίγα πράγματα έγιναν την προηγούμενη τετραετία”, εκφράζεται θετικά για την απλή αναλογική, που “δεν δοκιμάστηκε ουσιαστικά στην πράξη” κι εκτιμά πως “ο κομματικός υποψήφιος της Ν.Δ. θα έχει ισχυρές πιθανότητες, όσο το κόμμα κυριαρχεί πανελλαδικά”.

 

Ποια είναι τα συναισθήματά σας, τι σας μένει από αυτό το ταξίδι των τριών θητειών στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον Δήμο Καλαμάτας; Υπάρχει πίκρα από το γεγονός ότι ο κόσμος δεν σας έδωσε την ευκαιρία να διοικήσετε τον δήμο;

“Ξεκινώντας το ταξίδι μου στον δήμο ως υποψήφιος το 2002 θεωρούσα ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν τη συνισταμένη των απόψεων των δημοτικών παρατάξεων και όχι απλώς την επικύρωση των ειλημμένων αποφάσεων της εκάστοτε δημοτικής πλειοψηφίας. Το ότι διαψεύστηκα βέβαια οικτρά δεν απέτρεψε την προσπάθεια της παράταξης να καταθέτει παράλληλα με την κριτική προς τη δημοτική αρχή σειρά εποικοδομητικών προτάσεων μερικές από τις οποίες υλοποιήθηκαν δυστυχώς με αρκετή καθυστέρηση. Υπάρχει σαφώς απογοήτευση, γιατί πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα 20 χρόνια δεν έγιναν. Το γεγονός όμως ότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα των συνδημοτών μου αντιλαμβάνεται ως ιδιαιτέρως θετική και εποικοδομητική την παρουσία μου ως δημοτικού συμβούλου μετριάζει σαφώς την όποια πικρία”.

 

Πώς κρίνετε τον καποδιστριακό Δήμο Καλαμάτας του 2006 - 2010 και πώς το νέο διευρυμένο Δήμο Καλαμάτας; Υπάρχει διαφορά, βελτίωση, ανάπτυξη του δήμου τα τελευταία χρόνια;

“Οι συνενώσεις των Δημοτικών Ενοτήτων για να είναι αποδοτικές πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια (οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει τον δρόμο) και όχι αυστηρά για δημοσιονομικούς λόγους, όπως έγινε κυρίως με την τελευταία διεύρυνση. Έχω διατυπώσει την άποψη ότι στη Μεσσηνία θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα 3-4 δήμοι. Δυστυχώς, οι διευρύνσεις, και κυρίως η τελευταία, απέβησαν εις βάρος των κατοίκων που διαβιούν εκτός της Καλαμάτας, η οποία αποσπά το μέγιστο της προσοχής κάθε δημοτικής αρχής. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένο τρόπο κατανομής πόρων και διαχείρισή τους από τις Τοπικές Κοινότητες. Σαφώς, υπάρχει βελτίωση στην ανάπτυξη του δήμου και κάθε δημοτική αρχή έχει το δικό της μικρό ή μεγάλο μερίδιο σε αυτή. Τα ουσιαστικά όμως προβλήματα του δήμου είναι σε εκκρεμότητα και η ανάπτυξη που παρατηρείται οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εξωγενείς παράγοντες (Costa Navarino, οδική πρόσβαση από την Αθήνα) και λιγότερο στις δημοτικές αρχές. Αψευδής μάρτυρας η ταχύτητα με την οποίαν αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται άλλοι δήμοι, οι οποίοι υπολείπονταν πριν από λίγα χρόνια του δικού μας”.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αυτή την τετραετία; Βοήθησε η απλή αναλογική στην προώθηση σημαντικών θεμάτων της πόλης και του δήμου ή δημιούργησε προβλήματα και δικαιολογημένα καταργήθηκε, όπως υποστηρίζουν οι δημοτικές αρχές;

“Η πλειοψηφία των νεοεκλεγέντων δημάρχων φοβούμενοι ότι θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των Δ.Σ., όπως επί χρόνια τον είχαν συνηθίσει, δρώντας φοβικά, έπεισε την κυβέρνηση, στην οποία ήταν φιλικά προσκείμενη, να αποψιλώσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο από αρμοδιότητες χωρίς να προλάβει να δοκιμαστεί η απλή αναλογική. Στον δικό μας δήμο οι συγγενείς κομματικά παρατάξεις φυλλορρόησαν ή απορροφήθηκαν τάχιστα από την παράταξη του δημάρχου με τα ανάλογα ανταλλάγματα. Η απλή αναλογική επομένως δεν δοκιμάστηκε ουσιαστικά στην πράξη οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Βοήθησε τουλάχιστον να μην περάσουν οι λανθασμένες προσεγγίσεις της δημοτικής αρχής για τα αρχαία της Υπαπαντής και το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα. Όμως και οι δύο αυτές αποφάσεις υπάγονταν σε δευτεροβάθμια έγκριση από τα υπουργεία, τα οποία έχουν και τον τελικό λόγο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η λειτουργία της απλής αναλογικής, έστω και με δυσκολίες, θα λειτουργούσε προς όφελος των δήμων και θα ήταν το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας συνεργασίας που τόσο πολύ απαραίτητη είναι στην πολιτική μας ζωή”.

 

Συμφωνείτε με αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο Θανάσης Βασιλόπουλος θα κυριαρχήσει στα δημοτικά πράγματα, όπως κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια ο Παναγιώτης Νίκας;

“Συμφωνώ ότι ο κομματικός υποψήφιος της Ν.Δ. θα έχει ισχυρές πιθανότητες, όσο το κόμμα κυριαρχεί πανελλαδικά. Το πρόσφατο παράδειγμα του πρώην δημάρχου και νυν περιφερειάρχη πιστοποιεί το γεγονός ότι δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά κομματικού μηχανισμού. Είναι, πάντως, γεγονός ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του covid επέτρεψαν στον κύριο δήμαρχο μέσα από τις χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια προσλήψεις και τις πολλές απευθείας αναθέσεις να σχηματίσει επιπρόσθετα το δικό του ισχυρό μηχανισμό στον δήμο”.

 

Κάνοντας τον απολογισμό και την αυτοκριτική σας, τι έφτιαξε και χάθηκε η εκλογική νίκη το 2019; Αν γύριζε ο χρόνος πίσω, θα αλλάζατε κάποια απόφασή σας εκείνη την περίοδο;

“Θέλω να σας θυμίσω ότι ο συνδυασμός επρώτευσε με 750 ψήφους διαφορά στην Καλαμάτα, με 250 στα όρια του καποδιστριακού δήμου και χάσαμε με 170 ψήφους, όταν ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματα των υπολοίπων δημοτικών ενοτήτων, όπου η αναγνωρισιμότητά μας ήταν χαμηλή και η κομματική επιρροή ισχυρότερη. Να τονίσω επίσης ότι τη δεύτερη Κυριακή ψήφισαν 10.000 λιγότεροι ψηφοφόροι και επομένως έχουμε την όποια ευθύνη μας αναλογεί, γιατί δεν κατορθώσαμε να τους πείσουμε ότι η παρουσία μας στη δημοτική αρχή θα αποτελούσε μία μεγάλη ευκαιρία για μία διαφορετική πορεία του δήμου”.

 

Τι έφταιξε και η πολύ καλή συνεργασία των παρατάξεων των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποτυπώθηκε προεκλογικά και κυρίως στο εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου;

“Η συνεργασία ήταν απλά η αναπόφευκτη συνάντησή μας στον δρόμο της λογικής που δεν ακολούθησε σε αρκετές περιπτώσεις η δημοτική αρχή. Προεκλογικά παρά τις προσπάθειες που έγιναν και στις οποίες είχα ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, δεν συμφωνήσαμε όλοι στον τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σχήμα με νικηφόρο προοπτική. Ήθελε πάρα πολύ προσεκτική προετοιμασία και επιλογές που θα έπειθαν να ξεπερασθούν οι κομματικές περιχαρακώσεις. Από τη στιγμή που αυτό δεν επετεύχθη και σαν βασικό κριτήριο επικράτησε ο κομματικός προσανατολισμός, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σχετικά προδιαγεγραμμένο. Επομένως, έχοντας την εμπειρία τριών εκλογικών αναμετρήσεων, όταν δεν έγινε αυτό το οποίο θεωρούσα ότι έχει πιθανότητες επιτυχίας και σεβόμενος απόλυτα το ανεξάρτητο του συνδυασμού μας αποφάσισα να μην εμπλακώ στην εκλογική διαδικασία. Σύμβουλοι της παράταξης μας αλλά και υποψήφιοι του συνδυασμού μας επέλεξαν άλλους συνδυασμούς, πιο πολλοί βέβαια του κ. Τζαμουράνη, αλλά αυτό ήταν καθαρά προσωπική τους επιλογή”.

 

Ποια είναι τα πιο σημαντικά θέματα του Δήμου Καλαμάτας που πρέπει να προταχθούν και να προωθηθούν τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο;

“Δυστυχώς, τα ίδια ουσιαστικά θέματα τα οποία απασχολούν τον δήμο την τελευταία εικοσαετία και δικαιολογούν απόλυτα τις απαντήσεις μου στις προηγούμενες ερωτήσεις σας.

Ενδεικτικά αυτά είναι: Το παραλιακό μέτωπο. Σε μια συζήτηση με τον δήμαρχο πριν αναλάβει το 2019 του είπα… μην κάνεις τίποτα άλλο! Φτιάξε το παραλιακό μέτωπο και θα μείνεις στην ιστορία. Το κυκλοφοριακό! Πνίγει την πόλη και υπάρχουν στιγμές που την κάνει αφόρητη. Το θέμα του νέου αγωγού της ύδρευσης. Το σχέδιο πόλης, οι διανοίξεις οδών, το νέο νεκροταφείο και άλλα τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά, καθώς τα αναφέρετε στα άρθρα σας. Πολλά ανοικτά μέτωπα για τη προώθηση των οποίων πολύ λίγα πράγματα έγιναν την προηγούμενη τετραετία. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται επιτυχίες και να προβάλλονται ως σημαντικό γεγονός η κατασκευή των πάρκων τσέπης και η ολοκλήρωση ύστερα από τέσσερα χρόνια κάποιων αναπλάσεων. Ακόμα και η συμμετοχή μας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έχουν προς το παρόν αβέβαιο τρόπο και χρόνο χρηματοδότησης και στόχους που είναι αδύνατον να επιτευχθούν μέχρι το 2030”.

 

Ποιο είναι το ιδανικό αυτοδιοικητικό σχήμα που μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και να πάει μπροστά τον δήμο;

“Από τη στιγμή που τα κόμματα και εδώ είναι ευθύνη κυρίως των κυβερνήσεων, μετατρέπουν την αυτοδιοίκηση σε παρακολούθημά τους, τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα. Το σχήμα που μπορεί να κερδίσει, αλλά κυρίως να πάει τον δήμο μπροστά, θα προκύψει εάν και εφόσον μπορέσουν να συνεννοηθούν αυτοδιοικητικές δυνάμεις χωρίς κομματικές αγκυλώσεις. Υπάρχει βέβαια πάντα το σπάνιο ενδεχόμενο να υπάρξει ο χαρισματικός κομματικός υποψήφιος με όραμα, ικανότητες και γνώσεις που χωρίς να φοβάται τη σύνθεση των απόψεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων θα μπορέσει να παράξει σπουδαίο έργο”.