Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 08:27

Δήμος Καλαμάτας: Αντιδρά για το τέλος ταφής απορριμμάτων

Δήμος Καλαμάτας: Αντιδρά για το τέλος ταφής απορριμμάτων

 

Ο Δήμος Καλαμάτας δεν θα ασκήσει αίτηση ακύρωσης και αναστολής, ενώπιον του ΣτΕ, για τις αποφάσεις παρακράτησης πόρων των δήμων και για την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς, για την ώρα, δεν τον αφορούν, αλλά συμμετέχει στον αγώνα της ΚΕΔΕ να μην ισχύσει το τέλος ταφής και αντιδρά στην εφαρμογή του.

Αυτό αποφασίστηκε και τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

“Στηρίζουμε την απόφαση να μη ισχύσει το τέλος ταφής. Πρέπει να πάρει αναστολή έως το τέλος 2025”, δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Και σημείωσε πως “στηρίζουμε την προσπάθεια των άλλων δήμων. Θα έρθει και σε μας το τέλος ταφής για το δεύτερο του 2023, αν δεν αλλάξει κάτι. Δεν μπορούμε να αντέξουμε και τα τέλη ταφής. Είναι ανταποδοτικά, αν δεν φθάνουν τα χρήματα…”, άφησε να εννοηθεί ότι θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2023 ο Δήμος Καλαμάτας, περίοδος που μπήκε στην κεντρική διαχείριση απορριμμάτων, είχε συμβάσεις διαχείρισης για τα μπάζα, τα κλαδέματα, τα ογκώδη και τα σύμμεικτα απορρίμματα, γι’ αυτά τα τελευταία με 73 ευρώ τον τόνο με ΦΠΑ.

Παρατήρησε πως “μετέχουμε στην κεντρική διαχείριση πληρώνοντας 92,44 ευρώ τον τόνο με ΦΠΑ συν τη μεταφορά, χωρίς να έχουν γίνει οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης” και πρόσθεσε ότι “στις 29 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών χωρίς να έχει λειτουργήσει το Πράσινο Ταμείο που θα μας επιστρέψει χρήματα”.

Ακόμα, ο Θαν. Βασιλόπουλος αντέδρασε για το γεγονός ότι “οι δήμοι που μετέχουν στην κεντρική διαχείριση καλούνται να πληρώσουν τέλος ταφής και κείνοι που δεν μετέχουν, δεν πληρώνουν”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός επεσήμανε πως “πρέπει να είμαστε δίπλα στην ΚΕΔΕ και στις κινήσεις που ενδυναμώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στην κεντρική εξουσία”.

Η αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου που εισηγήθηκε το θέμα, είπε ότι δεν έπρεπε να εισαχθεί στη Δημοτική Επιτροπή, εξηγώντας ότι “η πρώτη απόφαση του υπουργείου για συμπληρωματική επιχορήγηση του 2023 στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε όλους τους δήμους της χώρας, είναι ευνοϊκή για τον Δήμο Καλαμάτας” και η δεύτερη για “επιχορήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού των ΟΤΑ για το τέλος ταφής του  2022 και του α΄ εξαμήνου  του 2023, δεν περιλαμβάνει τον Δήμο Καλαμάτας”.

“Θα μας αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2023”, είπε η Π. Κουμάντου και προέτρεψε “να δηλώσουμε την ηθική υποστήριξή μας στο ΚΕΔΕ, συμπαραστεκόμαστε στους άλλους δήμους για τ τέλος ταφής”.

Γ.Σ.