Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 19:34

“Πρώτα η Πελοπόννησος”: Ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Νέδα

“Πρώτα η Πελοπόννησος”: Ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Νέδα

 

Ο Δήμος Οιχαλίας έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το υδροηλεκτρικό στη Νέδα και άρα δεν υπήρχε λόγος να αναβληθεί η συζήτηση της ΜΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Αυτό υποστηρίζει με ανακοίνωση της η παράταξη “Πρώτα η Πελοπόννησος” του Μανώλη Μάκαρη επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνη στον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό για την αναβολή της συζήτησης του θέματος. H παράταξη του κ. Μάκαρη ζητεί μάλιστα έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε το Σώμα να γνωμοδοτήσει αρνητικά πριν εγκρίνει τη ΜΠΕ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση λόγω «άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης : «Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του περιφερειάρχη  Δ. Πτωχού για αναβολή του θέματος  της ΜΠΕ  του υδροηλεκτρικού σταθμού  στη Νέδα την στιγμή που υπήρχε ήδη διαμορφωμένη αρνητική άποψη.  Ο λόγος που επικαλείται η περιφερειακή αρχή για την αναβολή δηλαδή η απουσία γνωμοδότησης του Δήμου Οιχαλίας δεν ευσταθεί αφού ήδη ο συγκεκριμένος Δήμος με ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ:27/2022 (ΑΔΑ:91ΔΔΩΞ4-9ΓΝ) έχει ταχθεί με συντριπτική πλειοψηφία κατά της συγκεκριμένης επένδυσης.  Συγκεκριμένα αναφέρεται στην συγκεκριμένη απόφαση: “Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένης της χωροθέτησης του εν λόγω σταθμού στον ποταμό Νέδα, ενός από τους λίγους εν Ελλάδι με ονομασία θηλυκού γένους, όπου πήρε την ονομασία του από τη νύμφη Νέδα, μιας εκ των νυμφών που ανέθρεψαν τον Δία, όταν τον παρέλαβαν από τη Ρέα και πέριξ του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος, του πρώτου ελληνικού μνημείου που εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας δεν δύναται να αποδεχτεί τέτοιου είδους επενδύσεις που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ιστορίας και ταχέως αναπτυσσόμενη στον τουριστικό τομέα. Τέλος, ο Δήμος Οιχαλίας, αξιολογώντας το συμφέρον των δημοτών του, θα δράσει με υπευθυνότητα και θα προβεί σε οιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί για τη αποτροπή της εν λόγω επένδυσης”. Μάλιστα θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα ότι έχει λήξει ο χρόνος για να εκφράσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την γνωμοδότησή του και υπάρχει ο κίνδυνος να προχωρήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην έγκριση της ΜΠΕ χωρίς την γνωμοδότηση της Περιφέρειας. Η παράταξή μας θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία της Νέδας και ζητά  την άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου έτσι ώστε να γνωμοδοτήσει αρνητικά για αυτό το καταστροφικό έργο. Επίσης θα πρέπει η τοπική κοινωνία , οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι να μην εφησυχάσουν έτσι ώστε να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της φυσιογνωμίας και του περιβάλλοντος του ποταμιού της Νέδας».