Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 08:28

Μόνιμη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στην κεντρική πλατεία

Γράφτηκε από τον
Μόνιμη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στην κεντρική πλατεία

 

Να γίνει μόνιμη η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στον δημόσιο χώρο, που είχε θεσπιστεί από την εποχή των μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά δεν είχε αρθεί με τη λήξη τους, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Τη μονιμότητα της επέκτασης, με την τροποποίηση  καταψήφισαν η μείζων μειοψηφία (παράταξη Τζαμουράνη), από την οποία ο σύμβουλος Βασίλης Κανάκης ψήφισε λευκό και η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η επέκταση στην κεντρική πλατεία είχε συμφωνηθεί από το 2019, με εισήγηση της υπηρεσίας, αλλά δεν υλοποιήθηκε τότε, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών και της προεκλογικής περιόδου. Ενημέρωσε ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό έληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και πως οι επαγγελματίες θα έπρεπε να πληρώσουν για τον παραπάνω χώρο για 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο), “γι’ αυτό και πρότειναν οι ίδιοι να βάλουν πλάτη για τον εορταστικό στολισμό της πλατείας”. Ωστόσο, παρατήρησε “ας μαζέψουν και λίγο, γιατί έχουν τραβηχτεί παραπάνω από όσο πρέπει”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης και σύμβουλοι της παράταξης ανέφεραν ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος για τον επιπλέον χώρο με τη λήξη των μέτρων για τον κορονοϊό κι επέκριναν τις “άτυπες συμφωνίες” της δημοτικής αρχής με τους επαγγελματίες. Εκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζήτησαν να εξεταστεί συνολικά σε όλη την πόλη η παραχώρηση δημόσιου χώρου για τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος ζήτησε τα τραπεζοκαθίσματα να επιστρέψουν στα όρια προ κορονοϊού, γιατί “για μας προέχει παντού ο δημόσιος χώρος”, ανέφερε πως στο Ιστορικό Κέντρο η κίνηση των πεζών είναι δύσκολη και πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη μείωση των δημοτικών τελών σε επιχειρηματίες, αν υπάρχει πρόβλημα.

Στη συνεδρίαση παρέστη και τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, επαγγελματίας εστίασης της πλατείας. Ζήτησε να υποστηριχθούν οι επιχειρηματίες και η εξωστρέφεια, να εγκριθεί η επέκταση, γιατί δεν δημιουργεί πρόβλημα σε πεζούς και σε οχήματα βοήθειας (ασθενοφόρα) και πρότεινε να εξεταστούν ξανά όλες οι περιοχές της πόλης και να αλλάξει η κανονιστική, όπου είναι εφικτό.

Γ.Σ.


NEWSLETTER