Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 09:02

Πώς θα λειτουργούν τα πάρκινγκ στο Νέδοντα μετά την παραχώρηση σε ιδιώτη

Πώς θα λειτουργούν τα πάρκινγκ στο Νέδοντα μετά την παραχώρηση σε ιδιώτη

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Την κατάρτιση των όρων διακήρυξης διενέργειας φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση του βόρειου και του κεντρικού πάρκινγκ του Νέδοντα, την παραχώρηση της χρήσης και λειτουργίας τους σε ιδιώτη, με ελάχιστο τίμημα, με προσφορά εκκίνησης τα 250.000 ευρώ, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Την πρόταση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης και Σπύρος Χανδρινός.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας ενημέρωσε ότι θα είναι 24ωρη λειτουργία των πάρκινγκ και 7 ημέρες την εβδομάδα, με ετήσιο τίμημα που θα ξεκινάει από 250.000 ευρώ, “βασιζόμενοι στους τζίρους των τελευταίων 7 - 8 χρόνων και υπολογίζοντας τις δαπάνες του προσωπικού που θα εργαστεί”,  με διάρκεια μίσθωσης για 5 χρόνια και με δυνατότητα παράτασης για άλλα 5 χρόνια, ενώ το τιμολόγιο θα παραμείνει 50 λεπτά την ώρα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνης εξέφρασε τη διαφωνία του με το ότι οι χρήστες θα πληρώνουν και την Κυριακή και την έκπληξή του για τη διάρκεια της μίσθωσης. Ζήτησε αισθητική αναβάθμιση της εισόδου των πάρκινγκ κι έκανε λόγο για τεράστιο πρόβλημα στην είσοδο και την έξοδο του μεγάλου πάρκινγκ τις ώρες αιχμής, προτείνοντας να εξεταστεί  η δημιουργία δεύτερης εξόδου, πιθανότατα στην οδό Κιλκίς. Ξεκαθάρισε ότι έχει 3 σημαντικές διαφωνίες: την 24ωρη λειτουργία και χρέωση, τα 5 χρόνια διάρκειας της μίσθωσης και ιδιαίτερα τα +5 και το ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς, τα 250.000 ευρώ είναι μικρό. Χαρακτήρισε “κόκκινη γραμμή” το βράδυ και η νύχτα που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους.

Ο αντιδήμαρχος Γ. Φάβας απάντησε πως θα χρειαστεί κυκλοφοριακή μελέτη για τη δεύτερη έξοδο και θα καθυστερήσει η αδειοδότηση και λειτουργία του πάρκινγκ.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης παραδέχθηκε την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κεντρικό πάρκινγκ κι εκτίμησε πως για το πρόβλημα στην έξοδο φταίει η χωροθέτηση του μηχανήματος ακύρωσης.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου ενημέρωσε ότι εξετάζεται λύση για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής αυτής του κέντρου.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπ. Χανδρινός ζήτησε ο καθορισμός για το τίμημα των 250.000 ευρώ να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη, ώστε να βρεθεί ένα ποσό που θα να επιτευχθούν οι πραγματικοί στόχοι για τα έσοδα και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εκτίμησε πως “δεν είμαστε σίγουροι αν το ποσό είναι επωφελές για τον δήμο”  και ότι μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης και θα αναγκαστούν να πληρώσουν και οι μόνιμοι κάτοικοι.

Ο Γ. Φάβας είπε ότι μόνιμοι κάτοικοι κι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα της μηνιαίας κάρτας, που είναι 50 ευρώ και απάντησε πως ο μέσος όρος είσπραξης των πάρκινγκ είναι 365.000 ευρώ τον χρόνο και αν αυξηθεί και πάει στα 395.000 ευρώ (με την 24ωρη και την 7ήμερη λειτουργία), εξέφρασε επιφυλάξεις μήπως το τίμημα δεν είναι ελκυστικό σε ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις (με βάση τα έξοδα λειτουργίας, τους φόρους κλπ.).

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής στην οποία θα μετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι, που να επιβλέπει τη λειτουργία των πάρκινγκ και θα εισηγείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημέρωσε πως το τρίτο πάρκινγκ (αυτό που είναι ελεύθερο στο ύψος του Μεγάρου Χορού) θα είναι για τους μόνιμους κατοίκους, επέμεινε για διάρκεια στα 5+5 χρόνια, για “κάποιον που σκέπτεται να επενδύσει σοβαρά” κι εκτίμησε ότι “όλο αυτό είναι σε σωστή κατεύθυνση, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημόσια, δημοτική περιουσία και να έχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών”.