Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 18:56

Δήμος Τριφυλίας: Προσεισμικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια ζητεί η Τσιγκάνου

Δήμος Τριφυλίας: Προσεισμικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια ζητεί η Τσιγκάνου

Την ανάγκη να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια του Δήμου επισημαίνει η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τριφυλίας Κατερίνα Τσιγκάνου.

Μάλιστα με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα που έθεσε στο Συμβούλιο Λογοδοσίας και την απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αντώνη Βλάχο τονίζει: «Ο έλεγχος αυτός δεν έχει γίνει. Ο ισχυρισμός του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι έχουν ανατεθεί μελέτες νομιμοποιησεων και στατικής επάρκειας αφορά τα αυθαίρετα τμήματα των κτιρίων». Συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν κτίρια - που μπορεί να μην έχουν αυθαίρετα τμήματα -που οι χρήστες τους έχουν δηλώσει ότι βλέπουν ρωγμές και βλάβες και φθορές στους τοίχους και στις κολόνες. Σε αυτά τα κτίρια πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνει τουλάχιστον ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος».
Αναλυτικά η κ. Τσιγκάνου τονίζει: «Στο 1ο Συμβούλιο Λογοδοσίας βάλαμε το θέμα των προσεισμικών ελέγχων σε όλα τα σχολικά κτίρια και στα δημόσια κτίρια του Δήμου μας. Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος για να γνωρίζουμε αν τα κτίρια του Δήμου μας είναι ασφαλή και ποια από αυτά χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο και μελέτη στατικής επάρκειας που θα μας δείξει τι επισκευές χρειάζονται. Ο έλεγχος αυτός δεν έχει γίνει. Ο ισχυρισμός του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι έχουν ανατεθεί μελέτες νομιμοποιήσεων και στατικής επάρκειας αφορά τα αυθαίρετα τμήματα των κτιρίων. Υπάρχουν κτίρια - που μπορεί να μην έχουν αυθαίρετα τμήματα -που οι χρήστες τους έχουν δηλώσει ότι βλέπουν ρωγμές και βλάβες και φθορές στους τοίχους και στις κολόνες. Σε αυτά τα κτίρια πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνει τουλάχιστον ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος. Παράδειγμα Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στην Κυπαρισσία, παιδικός σταθμός Φιλιατρών ,Γυμνάσιο Γαργαλιάνων, Γυμνάσιο Κυπαρισσίας κ.α Επίσης κτίρια στην Τριφυλία που μπορεί να μην είναι τυπικά στην ιδιοκτησία του Δήμου αλλά πρέπει να επιληφθεί ο δήμος και να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς για την αντισεισμική προστασία τους παράδειγμα το κτίριο του εργατικού κέντρου Κυπαρισσίας. Επίσης οι γέφυρες στην Εθνική οδό, στο Καλό Νερό και στη στάση Σιδηροκάστρου Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι κομμάτια μπετόν ξεκολλάνε και πέφτουνε λόγω φθοράς .Για την Λαϊκή Συσπείρωση η αντισεισμική προστασία είναι η πρώτη προτεραιότητα που πρέπει να έχει ο δήμος, μιας και ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που δεν προειδοποιεί και οι συνέπειες του μπορεί να είναι ανυπολόγιστα καταστροφικές. Δεν θα θρηνήσουμε άλλα Τέμπη ! Όχι άλλες "Εξεταστικές Επιτροπές"! Απαίτησή μας είναι να γνωρίζουμε πόσα και ποια, σχολικά και δημοτικά κτίρια έχουν ελεγχθεί; Πόσα και ποια από αυτά είναι ασφαλή; Ποια είναι υπό έλεγχο και ακόμα δεν έχουμε αποτελέσματα»;