Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 17:50

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στην Ψαρών

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στην Ψαρών

Ξεκίνησαν χθες Τετάρτη 22 Μαΐου, οι εργασίες ανάπλασης της οδού Ψαρών, με τον αποκλεισμό του πρώτου τμήματος από Ξενοφώντος μέχρι Δημοσθένους.

Το έργο, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμο Καλαμάτας, θα εκτελεστεί τμηματικά, ώστε να υπάρξει το δυνατόν λιγότερη όχληση. Με βάση το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες ανάπλασης στο σύνολο της Ψαρών θα διαρκέσουν περίπου 4 μήνες, και θα παραδοθεί ένας αναβαθμισμένος δρόμος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, δαπεδόστρωση με ψυχρά υλικά, νέος φωτισμός, και φυτεύσεις. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα εκσυγχρονίσει τον συγκεκριμένο δρόμο, που δέχεται καθημερινά μεγάλο κυκλοφοριακό όγκο, λόγω και των δικαστηρίων και των υπηρεσιών του Διοικητηρίου.

Η ανάπλαση της Ψαρών αποτελεί μέρος ευρύτερων αναπλάσεων δρόμων γύρω από το κέντρο της Καλαμάτας, με στόχο πάντα την αστική αναζωογόνηση οδών, στις οποίες ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει σοβαρή παρέμβαση. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά τις “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης του κεντρικού τομέα Καλαμάτας”, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 6.877.080 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε πως “οι παρεμβάσεις αυτές πρόκειται να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης και να ενοποιήσουν τις αναπλάσεις που έχουν γίνει, δίνοντας προσβασιμότητα και περισσότερο ελεύθερο χώρο στους πεζούς, καθώς το έργο είναι συμβατό με τους στόχους του δήμου για κλιματική ουδετερότητα. Επιπρόσθετα, οι αναπλάσεις των δρόμων πέριξ του κέντρου αναμένεται να δώσουν υπεραξία στην περιοχή. Μέσω των συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας που θα διαμορφωθούν στις υπό ανάπλαση οδούς, θα ενισχυθεί και η οδική ασφάλεια, ενώ θα αναπτυχθούν smart εφαρμογές στην υπό ανάπλαση περιοχή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη μετεξέλιξη της Καλαμάτας σε «έξυπνη πόλη»”.

Στο έργο βρέθηκε χθες κλιμάκιο μηχανικών των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Κουτραφούρη, που εξέφρασε την αισιοδοξία του για το έργο, υπογραμμίζοντας ότι “δεν θα μειωθούν οι θέσεις στάθμευσης, ο δρόμος θα εκσυγχρονιστεί, με μια σειρά «πράσινων» παρεμβάσεων, αποδίδοντας τελικά στους πολίτες - παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του Διοικητηρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια, μια συνολικά αναβαθμισμένη περιοχή”.