Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 17:48

Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας: Αρνητικές θέσεις για υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας στο Καρβέλι

Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας: Αρνητικές θέσεις για υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας στο Καρβέλι

Αρνητική θέση εκφράζει η δημοτική αρχή Καλαμάτας για τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Καρβέλι. Αρνητική θέση έχει και η Κοινότητα Καρβελίου, ενώ αντίθετα θετικά εκφράζεται η Κοινότητα Λαδά, μέσω του προέδρου της.

Κατηγορηματικά αρνητική είναι και η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ η μείζων μειοψηφία θα τοποθετηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν στη χθεσινή Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας στη συζήτηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας του σταθμού και των συνοδών του έργων εγκατεστημένης ισχύος 0,912 MW, στη θέση “Ρέμα Λαδιώτικο”, στο Καρβέλι του Ταϋγέτου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκφράσει άποψη επί της μελέτης στην αυριανή του συνεδρίαση στις 3 το μεσημέρι.

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου ξεκαθάρισε στην εισήγησή του ότι η θέση τους είναι αρνητική, γιατί η θέση στην οποία προβλέπεται να δημιουργηθεί, δεν επιτρέπει τέτοια εγκατάσταση. Κι έκανε λόγο για ζώνη προστασίας ορεινών όγκων και απόλυτη οικολογική προστασία του χώρου.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη του πολυσέλιδου φακέλου και θα τοποθετηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Οικονομάκος αντέδρασε στο γεγονός ότι φυσικό πόρο, το νερό θέλει να το πάρει ιδιώτης, για να έχει κέρδος. “Βρίσκουν το θάρρος από τις πολιτικές που λένε ‘πάρτε τα όλα’ και σε περιοχές Natura”. Δήλωσε κατά της ιδιωτικοποίησης ενέργειας κι επέκρινε τη δημοτική αρχή πως “στηρίζετε αλά καρτ τέτοιες επενδύσεις”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός είπε ότι “δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τα τεχνικά”, επέκρινε τη δημοτική αρχή που δεν έχει εντάξει σε προγράμματα τον Ταΰγετο για την αξιοποίησή του και τάχθηκε υπέρ της οποιαδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους της.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρβελίου Δημήτρης Μαραβάς τάχθηκε κατά της δημιουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού, λέγοντας πως “δεν προβλέπεται εκεί και δεν μπορεί το χωριό να παίρνει ψίχουλα, για να πουλήσει το νερό. Και ζήτησε να αξιοποιηθεί το νερό, για να φέρει ανάπτυξη.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Λαδά Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε “να γίνει το έργο, όλα τα απορρίπτουμε” και υποστήριξε πως στην πρόσφατη συνάντηση στο Καρβέλι, “δεν ψήφισαν οι Καρβελιώτες, δεν είχαν ειδοποιηθεί”.

“Απαγορεύεται ρητά ο σταθμός εκεί από το Γενικό Πολεοδομικό”, επέμεινε ο Β. Παπαευσταθίου και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι “στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα που παράγει πλούτο, θέσεις εργασίας και προσφέρει στην περιοχή”, ενώ ανέφερε πως το έργο δεν έχει ιδιαίτερη ανταποδοτικότητα στην περιοχή.