Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 16:33

Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για τη μουριά Ταμπάκη στην Πλατεία Φιλιατρών

Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για τη μουριά Ταμπάκη στην Πλατεία Φιλιατρών

 

Βολές κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και κατά του Δήμου Τριφυλίας εξαπολύουν τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” με αφορμή τη μουριά Ταμπάκη στην πλατεία Φιλιατρών.

Με αφορμή την αφαίρεση της μνημειακής ετικέτας από το δέντρο σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Κάποιοι “γνωστοί – άγνωστοι” αφαίρεσαν τη σήμανση από τη μουριά, γιατί;». Ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τους αναφέρουν «Ο Δήμος Τριφυλίας, έχει ακόμα “μοβόρικες” διαθέσεις για το δέντρο αυτό; Δυστυχώς, εδώ θα βάλουμε συνυπεύθυνη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η στάση της οποίας κρίνεται ως αντιπεριβαλλοντική, ανιστόρητη και απολίτιστη».

Αναλυτικά αναφέρουν: «Συμπατριώτες/ισσες τα Ανυπότακτα Φιλιατρά σας ενημερώνουν ότι η επετειακή ετικέτα από τη μνημειακή μουριά Ταμπάκη στην Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών, αφαιρέθηκε! Ως γνωστόν το δέντρο αυτό έχει ενταχθεί στο δίκτυο 71 Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης μαζί με τη μνημειακή βελανιδιά Λελώνη στον Άη  Γιώργη Φιλιατρών. Αυτά είναι τα 2 δέντρα ορόσημο στα Φιλιατρά που σχετίζονται επίσημα με το 1821. Παρόλα ταύτα, κάποιοι “γνωστοί – άγνωστοι” αφαίρεσαν τη σήμανση από τη μουριά, γιατί;

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Δήμος Τριφυλίας, μη εκτιμώντας την ιστορική και πολιτιστική αξία της μουριάς αυτής, επιχείρησε να την κόψει για μια θέση πάρκινγκ!  Το ζήτημα είχε πάρει πανελλαδική διάσταση από τις συλλογικότητες Ανυπότακτα Φιλιατρά και Φίλοι πλατείας και Πεζόδρομου και τελικά η καταστροφή του δέντρου αποφεύχθηκε. Τι γίνεται όμως σήμερα; Ο Δήμος Τριφυλίας, έχει ακόμα “μοβόρικες” διαθέσεις για το δέντρο αυτό; Δυστυχώς, εδώ θα βάλουμε συνυπεύθυνη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η στάση της οποίας κρίνεται ως αντιπεριβαλλοντική, ανιστόρητη και απολίτιστη. Για το μέλλον και την κατάσταση αυτού του ιστορικού δέντρου, αλλά και όλων των αιωνόβιων δέντρων της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, για ότι δυσοίωνο μέλλει γενέσθαι από τις πράξεις ή παραλείψεις τους, υπεύθυνους ορίζουμε εξαρχής τον Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου!!

Η μουριά Ταμπάκη έχει ζητηθεί να ενταχθεί στον επίσημο κατάλογο διατηρητέων μνημείων της φύσης. Το αίτημα αυτό παρακωλύεται αναιτιολόγητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία δεν γνωμοδοτεί προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση έγκρισης και λήψης αποφάσεως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει διότι το δέντρο σχετίζεται με το έργο της περιβόητης ανάπλασης της Πλατείας που δρομολογούν από κοινού Δήμος και Περιφέρεια. Ένα έργο που θα στοιχίσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και που δεν σέβεται τα αιωνόβια δέντρα όπως και τη μουριά, η οποία δεν υπάρχει στα σχέδια της μελέτης της επαπειλούμενης “ανάπλασης”! Την έχουν εξαφανίσει τελείως!

Ας μιλήσουμε για άλλη μια φορά, όσοι γνωρίζουμε και εκφράζουμε μια μεγάλη μερίδα πολιτών με μνήμες από το παρελθόν και όχι μόνο. Η μουριά Ταμπάκη δεν είναι το σάπιο δέντρο που οι «βάνδαλοι», οι ανιστόρητοι και οι εχθροί των Φιλιατρών θέλουν να κόψουν. Κάτω απ΄ τη σκιά της έχουν χυθεί: αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας όλων εκείνων των εργατών γης που κυνηγώντας το μεροκάματο του κόπου και πόνου, ξεροστάλιαζαν με τις ώρες από κάτω ή και κοιμόντουσαν στρωματσάδα, ως απόκληροι ή εσωτερικοί μετανάστες. Μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός, η μουριά Ταμπάκη θα έπρεπε να δέχεται την καλύτερη περιποίηση - αναγνώριση από το Δήμο Τριφυλίας ώστε να διατηρηθεί εσαεί! Κυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής, αν δεν το γνωρίζετε βάλτε το καλά στο μυαλό σας ότι θα εξοργίσετε μεγάλη μερίδα των Φιλιατρινών, αν πάθει οτιδήποτε κακό αυτό το δέντρο! Εμείς δεν πρόκειται να σας επιτρέψουμε να το βλάψετε, για ακόμη μια φορά!

Όσο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα περιβόητα έργα της τύπου εθνική οδός Φιλιατρών – Γαργαλιάνων που έμεινε στη μέση με άγνωστο πλέον το χρόνο αποπεράτωσης, αλήθεια τέτοιο έργο θα κάμει και στην πλατεία των Φιλιατρών; Ισχυρές φήμες λένε ότι σκοπεύουν να κόψουν σχεδόν όλα τα δέντρα της πλατείας ή και να τα μεταφυτεύσουν σε άλλο χώρο (Δημαρχείο). Ποιος μας εγγυάται την επιτυχία της μεταφύτευσης τεράστιων δέντρων; Κυρίες και κύριοι της Περιφερειακής Αρχής τα αιωνόβια δέντρα της πλατείας μας (πλατάνια, ευκάλυπτοι, κουκουναριές κλπ), δεν είναι ντομάτες και μαρούλια, για να μεταφυτεύονται! Με το να κόψετε τα δέντρα χαλάτε την ισορροπία του οικοσυστήματος και είναι ό,τι χειρότερο σε συνθήκες κλιματικής κρίσης! Η πλατεία χρειάζεται περισσότερα δέντρα κι όχι να κόψετε τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα για να φυτεύσετε άλλα, περιμένοντας μετά από δεκαετίες αυτά να αναπτυχθούν! Η οικολογία είναι επιστήμη και τρόπος ζωής, δεν είναι μπίζνες κυρίες και κύριοι της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, που το μυαλό σας είναι μόνο στο πως θα σπαταληθούν τα εκατομμύρια ευρώ! Κανονικά θα έπρεπε να έχετε γνωμοδοτήσει θετικά όχι μόνο για τη μουριά Ταμπάκη αλλά και για όλα τα αιωνόβια δέντρα της Πλατείας Φιλιατρών προκειμένου να κηρυχθούν όλα ως διατηρητέα μνημεία της φύσης, κυρίες και κύριοι της Περιφερειακής αρχής Πτωχού Δημητρίου.

Η δε δημοτική αρχή, που δε σέβεται τα ήδη υπάρχοντα κηρυγμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία της πλατείας (σιντριβάνι, κτίριο Σπέντζα) και τους τοποθετεί παρανόμως οθόνες και πίδακες αλλοιώνοντας την μορφή τους χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές, να κοιτάξει να αλλάξει μυαλά!! Ήδη βρίσκεται στα δικαστήρια κατηγορούμενη για το ζήτημα αυτό. Εδώ δεν θα είναι “αιωνόβια” η αναβολή της δίκης που πήρε.

Συμπατριώτες/ισσες προστατέψτε την ιστορία και τον πολιτισμό μας από τη καταστροφική μανία Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου με μοναδικό σκοπό «τσιμέντο να γίνει.» Μόνη λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας είναι η επαναφορά στο αυτοδιοίκητο: Δήμος Φιλιατρών».