Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 09:13

Ερωτήματα για τα κριτήρια στην Δημοτική Επιτροπή: Κόντρες για οικονομική ενίσχυση των συλλόγων

Ερωτήματα για τα κριτήρια στην Δημοτική Επιτροπή: Κόντρες για οικονομική ενίσχυση των συλλόγων

 

Την οικονομική ενίσχυση 19 συλλόγων(!) από τον Δήμο Καλαμάτας ενέκρινε χθες, η Δημοτική Επιτροπή.

Εντονη κριτική στη δημοτική αρχή άσκησε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός, αναφέροντας ότι η Δημοτική Επιτροπή δεν είναι γλάστρα και συνεχίζοντας. εξήγησε “δεν μπορώ να ψηφίζω ποσά χωρίς εισήγηση. Δεν είμαστε Ζιμπάμπουε”. Στην άποψη και τον χαρακτηρισμό αυτό αντέδρασε η αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου, που φωνάζοντας του ζήτησε να ανακαλέσει.

Οταν ηρέμησε η κατάσταση, ο κ. Χανδρινός είπε ότι η διαδικασία με την εισήγηση από το Γραφείο  δημάρχου είναι λανθασμένη, ανεπαρκής και μειώνει τους συλλόγους. Επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ενίσχυσης των συλλόγων και τάχθηκε κατά της διαχείρισης και διανομής αυτών των χρημάτων με τρόπο ψηφοθηρικό. Και για τον λόγο αυτό μαζί με την Ευγενία Κούβελα ψήφισαν λευκό.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος είπε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε τους αθλητικούς φορείς στον δήμο και παρατήρησε πως πρέπει να διεκδικήσουν από τις ομοσπονδίες τις επιχορηγήσεις που δίνονταν και καταργήθηκαν. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η ενίσχυση του δήμου κατά γενική γραμμή στις ανάγκες των συλλόγων κι εξέφρασε αντίρρηση για τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, που παίρνει χρήματα από το Δημόσιο.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι έχουν ενημερώσει στο παρελθόν για τα κριτήρια ενίσχυσης των συλλόγων και για την ανταποδοτικότητα. Δήλωσε ότι στηρίζουν τους συλλόγους και πως υπάρχει άνθρωπος, υπηρεσιακό στέλεχος στον δήμο που κρατάει αρχείο με τις ενισχύσεις και με τις αποδόσεις.

Η αντιδήμαρχος Π. Κουμάντου, στην εισήγησή της, ανέφερε ότι οι ενισχύσεις δίνονται με κριτήρια τον κόσμο, το αποτύπωμα και την απήχηση που έχει η καθεμία εκδήλωση.

 

ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι σύλλογοι με τα ποσά και τους λόγους που επιχορηγούνται, είναι:

1) Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μεσσηνίας με 2.000 ευρώ, για την διοργάνωση της εκδήλωσης “Κύπρος 1974 Μνήμες και Τιμή”, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

2) Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας με 8.000 ευρώ, για την διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί στις 12-20 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα.

3) Ο Χορευτικός Ομιλος “Λεύκιππος” με 1.000 ευρώ, για την διοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με θέμα αρχοντορεμπέτικο τραγούδι - αναφορά στο έργο του Σογιούλ.

4) Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Οι Φίλοι του Ταϋγέτου” με 1.000 ευρώ, για την διοργάνωση Περιβαλλοντικής - Πολιτιστικής - Γαστρονομικής - Μουσικοχορευτικής εκδήλωσης στον Ταϋγετο, στις 30 Ιουνίου.

5) Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας με 1.500 ευρώ, για την διοργάνωση της Μάχης της Βέργας στις 21 - 22 Ιουνίου.

6) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λαδαίων με 1.000 ευρώ, για την διοργάνωση της καθιερωμένης γιορτής κρασιού, στις 27 Ιουλίου.

7) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Σκηνή με 1.500 ευρώ, για την διοργάνωση συναυλίας της χορωδίας της με τον τίτλο “Τραγούδια του φεγγαριού”, στις 16 Ιουνίου.

8) Ο Σύλλογος Γυναικών Μικρομάνης “Μαρία Πολυδούρη” με 1.000 ευρώ, για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στις 22 Ιουνίου.

9) Ο Σύλλογος Γυναικών Αριος με 1.000 ευρώ, για την διοργάνωση της “Γιορτής του Αγρότη” στις 13 Ιουλίου.

10) Ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού Καλαμάτας “Ξενία” με 1.000 ευρώ για την διοργάνωση ετήσιας μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με τίτλο “Γέννηση - Αναγέννηση”, στις 17 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

11) Ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας “Η Αγία Κυριακή” με 1.000 ευρώ, για την διοργάνωση της Γιορτής Ρυζιού στις 27 Ιουλίου.

12) Ο Σύλλογος Ποντίων Μεσσηνίας “Η Νέα Ρωμανία” με 1.500 ευρώ, για την διοργάνωση μουσικοχορευτικής παράστασης στις 14 Ιουλίου στο Κάστρο Καλαμάτας.

13) Ο Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας “Ο Ψηλορείτης” με 700 ευρώ, για την διοργάνωση χορευτικής παράστασης στις 30 Ιουνίου στο Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.

14) Η Ενωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας “Αρμονία” με 700 ευρώ, για την διοργάνωση χορωδιακής εκδήλωσης - αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο στις 30 Ιουνίου.

15) Ο Α.Σ. Απόλλων Καλαμάτας με 5.000 ευρώ, για την διεξαγωγή τουρνουά πετοσφαίρισης στις 14, 15 και 16 Ιουνίου.

16) Ο Ναυτικός Ομιλος Καλαμάτας “Ο Ποσειδών” με 1.000 ευρώ, για την διοργάνωση του 2ου Πανελλήνιου Διασυλλογικού αγώνα για σκάφη τύπου Hansa στις 14, 15 και 16 Ιουνίου.

17) Ο ΑΣ Δαναός με 2.000 ευρώ, για την διοργάνωση πανελλήνιου τουρνουά ποδοσφαίρου

αναπτυξιακών ηλικιών, χωρισμένο σε 3 περιόδους, από 16 μέχρι και 27 Ιουνίου.

18) Ο Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης “Καλαμάτα” με 1.000 ευρώ, για την διοργάνωση του KBC Spring Basketball Camp για παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών, στις 1 και 2 Ιουνίου.

19) Ο Α.Ο.Π.Κ. Πατίστα με 1.000 ευρώ, για την διοργάνωση του 2ου τουρνουά γυναικείου

ποδοσφαίρου Καλαμάτα, από 18 έως 20 Ιουνίου.

 

Γ.Σ.