Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 09:05

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμάτας: Ανησυχία και μέτρα για επάρκεια νερού

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμάτας: Ανησυχία και μέτρα για επάρκεια νερού

“Τα νερά μας είναι κάτω 40% σε σχέση με πέρυσι και πήραμε αποφάσεις για γεωτρήσεις, για να ενισχύσουμε το δίκτυο”, επεσήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας για τον κίνδυνο λειψυδρίας το φετινό καλοκαίρι, το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επιχειρώντας να καθησυχάσει τον κόσμο παρατήρησε πως οι πολίτες “πρέπει να γνωρίζουν όχι για να φοβηθούν, αλλά για να κάνουν λελογισμένη χρήση του νερού”, παραδέχθηκε ότι έχουμε αυξημένες καταναλώσεις και δήλωσε πως “έχουν πάρει νερό και από εξαερωτήρια και τα καταργούμε”.

Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι με το νέο αγωγό, τον Φ800 θα είναι διαφορετικά τα πράγματα κι εξήγησε πως “για να προλάβουμε τυχόν προβλήματα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νέες γεωτρήσεις”.

Για τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε χωριά για τις γεωτρήσεις, αναγνώρισε ότι “κακώς η ΔΕΥΑΚ και ο Σύνδεσμος Υδρευσης δεν ενημέρωσαν τους προέδρους”, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως “ένα είναι το σύστημα και αν διψάσουμε, θα διψάσουμε όλοι’.

Ο Θαν. Βασιλόπουλος διευκρίνισε ότι “έχουμε ολόκληρες περιοχές, όπως τα Λέικα που υδρεύονται από γεώτρηση. Γίνονται γεωτρήσεις για να εξασφαλιστεί και η ποιότητα του νερού” κι εξέφρασε την ελπίδα ότι “δεν θα χρειαστεί να λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις”.

Για το πρόβλημα στον Αρι ενημέρωσε ότι “η προηγούμενη γεώτρηση δεν πήγε καλά και θα κάνουμε νέα σε άλλο χώρο που μας έχει υποδειχθεί”.

“ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΡΟ ΣΤΑ 60 ΜΕΤΡΑ”

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος δήλωσε ότι η επιχείρηση αποφάσισε να κάνει γεωτρήσεις για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών νερού και πληροφόρησε πως στο Αριοχώρι στη γεώτρηση που έγινε, βρέθηκε νερό στα 60 μέτρα και μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχει η αξιολόγηση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού.

“Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόβλημα”, συνέχισε και ανέφερε πως “Οι γεωτρήσεις θα είναι ενισχυτικές στο σύστημα. Θα είμαστε έτοιμοι, σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στα χωριά”.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει γεώτρηση στον Αρι και θα ακολουθήσουν σε Μικρομάνη - Θουρία, Ασπρόχωμα και Καλαμάτα.

Απάντησε σε ερωτήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη και της συμβούλου Ευγενίας Κούβελα ότι έχει γίνει υδρογεωλογική μελέτη για να εντοπιστούν τα κατάλληλα σημεία για γεωτρήσεις και πως  κάθε μέρα σχεδόν γίνεται έλεγχος στο πόσιμο νερό. Οσον αφορά τις περιπτώσεις νερό ύδρευσης να διατίθεται για άρδευση, προκάλεσε τους συμβούλους της μειοψηφίας “αν υπάρχει κάντε καταγγελία, να μας το πείτε, πάμε να το κόψουμε”.

Ο Β. Τζαμουράνης ανέφερε ότι γίνεται υπερκατανάλωση νερού, που δεν είναι μόνο για ύδρευση, αλλά επεσήμανε πως “δεν μπορούμε να βρούμε ονόματα και να γίνουμε αστυνομικοί” και προέτρεψε τη δημοτική αρχή “να δείτε αν υπάρχει υπερκατανάλωση και τι μέτρα πρέπει να πάρετε”.

“ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ”

Αρχικά, δήλωσε ότι το φάσμα της λειψυδρίας είναι προ των πυλών, εκτίμησε ότι με “τις 5 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΚ κτίζουμε φέτος για του χρόνου” και ρώτησε, μεταξύ άλλων, για το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων και  που οφείλονται τα προβλήματα.

Η Ευγ. Κούβελα παρατήρησε ότι με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων στο Αριοχώρι και την ανησυχία που εκφράζουν δημότες στις  περιοχές Αριοχωρίου, Αρι κλπ. προκύπτουν κάποια ερωτήματα προς την δημοτική αρχή, τα οποία ζητούν άμεσα  απαντήσεις.

Μεταξύ άλλων, ρώτησε: “1) Γιατί  δεν προωθείτε  τις εναλλακτικές λύσεις, όπως η κατασκευή  φράγματος στον Ταΰγετο, λύση που έχει προταθεί από ειδικούς και την είχατε και εσείς κρίνει θετικά; 2) Γιατί δεν προχωράτε άμεσα τη μελέτη  που θα συνδέσει το Πήδημα με τον Αγιο Φλώρο; 3) Γιατί δεν προχωράτε στην επισκευή των δεξαμενών  Πηδήματος και Κάστρου, αλλά εφησυχάζετε, έχοντας προβεί σε μεγάλου ρίσκου ενέργειες, με πατέντες, όπως συχνά αναφέρετε;”.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι “έχετε  υποχρέωση να προλαμβάνετε, να μελετάτε, να σχεδιάζετε και να υλοποιείτε πριν το πρόβλημα  οξυνθεί. Όλοι  βιώνουμε  πλέον  την κλιματική αλλαγή. Το  νερό, αγαθό πολύτιμο για τη ύπαρξή μας, απαιτεί ορθολογική και έγκαιρη διαχείριση”.

Γ.Σ.