Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 08:30

ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας: Ολοκληρώθηκε το βιωματικό σεμινάριο για αντιμετώπιση βίας

ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας: Ολοκληρώθηκε το βιωματικό σεμινάριο για αντιμετώπιση βίας

Με συνέντευξη από το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο ολοκληρώθηκε εξάμηνο βιωματικό πρόγραμμα των ΚΔΑΠ του δήμου, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, παιδιά από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του δήμου επισκέφθηκαν το γραφείο του δημάρχου και πήραν συνέντευξη από τον δήμαρχο. Οι ερωτήσεις των παιδιών επικεντρώθηκαν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, καθώς και στην υποστήριξη και ενίσχυση των ατόμων που έχουν βρεθεί σε κατάσταση κακοποίησης.

Η συνέντευξη αποτελεί το επιστέγασμα ενός εξάμηνου βιωματικού προγράμματος, το οποίο σχεδιάστηκε τον Δεκέμβριο και άρχισε να υλοποιείται τον Ιανουάριο.

Τα παιδιά στην αρχή συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήρι “Δεν φοβάμαι το διαφορετικό”, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο παιδικό παραμύθι της Ελευθερίας Χαλίλι από τις εκδόσεις Σιδέρη. Μέσα από αυτό το εργαστήρι, τα παιδιά ανακάλυψαν τη σημασία της ενσυναίσθησης, της αποδοχής, της αγάπης, της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

Στο δεύτερο σκέλος του βιωματικού σεμιναρίου, τα παιδιά εντρύφησαν στον ορισμό της βίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα πόσο σημαντικό είναι να “μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου” και να αποδεχόμαστε τους γύρω μας.

Το τρίτο και τελευταίο σκέλος του βιωματικού σεμιναρίου διαρθρώθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, τα παιδιά, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, δημιούργησαν μια καμπάνια ευαισθητοποίησης με βίντεο, τα οποία παρουσίασαν στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης “Απάντηση στη βία: Ενσυναίσθηση και Αποδοχή”, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου. Οι ομιλήτριες της εκδήλωσης, η παιδοψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Αθανασία Κουτσούκου, η κοινωνική λειτουργός MSc και επιμελήτρια Ανηλίκων Καλαμάτας Αγγελική Ρουμελιώτου και η φιλόλογος - ειδική παιδαγωγός Ελευθερία Χαλίλι, επικεντρώθηκαν στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν υποστεί βία.

Στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους του τρίτου σκέλους, τα παιδιά πραγματοποίησαν την προαναφερθείσα συνέντευξη σττον δήμαρχο, με τον κ. Βασιλόπουλο να τονίζει τη σημασία τέτοιων δράσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Φάβας, ο πρόεδρος της “Φάρις” Σωτήρης Κριτσωτάκης και η φιλόλογος - ειδική παιδαγωγός, Ελευθερία Χαλίλι. Τα παιδιά συνοδεύτηκαν από τους εκπαιδευτικούς των ΚΔΑΠ του δήμου Μαρία Πλαγιανού, Κώστα Μητρογιανόπουλο, Βιβή Καρανικοπούλου και Αγγελική Χιώτη.