Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 08:30

Καλαμάτα: Προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η πολεοδόμηση Ανατολικής Παραλίας

Καλαμάτα: Προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η πολεοδόμηση Ανατολικής Παραλίας

Μέσω της Δημοτικής Επιτροπής θα επιχειρήσει η δημοτική αρχή Καλαμάτας να ξεμπλοκάρει, επιτέλους, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας και να αναδειχθεί ανάδοχος μελετητής.

Διαγωνισμός που έχει γίνει τον Ιανουάριο του 2021 και αφορά την ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Κρήτης και την τουριστική αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Την προοπτική της Δημοτικής Επιτροπής ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θανάση Βασιλόπουλο, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ειδική συνεδρίαση της 3ης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης,, μετά από ερώτημα του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κανάκη, σχετικά με τη διάνοιξη της οδού Κρήτης που περνά μέσα από την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας.

Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι το θέμα της διάνοιξης της οδού Κρήτης αποτελεί ένα θέμα ουσίας, το οποίο η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της δρομολόγησε. Ακολουθήθηκαν, όπως ανέφερε, τα όσα η αρμόδια υπηρεσία εισηγήθηκε με τον δήμο να εκκινεί τις διαδικασίες που θα οδηγούσαν στην πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής της Ανατολικής Παραλίας, μέσα από την οποία θα προέκυπτε η διάνοιξη της οδού Κρήτης χωρίς κόστος για τον δήμο. Η εν λόγω απόφαση από το τότε Δ.Σ. ήταν ομόφωνη.

Νωρίτερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης, σε απάντησή του, αναφέρθηκε και στο ερώτημα για το αν υπάρχει εκτίμηση σχετικά με πιθανή επιλογή ο δήμος να προχωρούσε σε απαλλοτριώσεις, προκειμένου να γινόταν η διάνοιξη της οδού Κρήτης. “Εκτιμάται ότι η επέκταση της οδού Κρήτης έως και τη σύνδεσή της με την οδό Λακωνικής θα καταλάβει έκταση 21.000 τ.μ. Με την πολεοδόμηση και αντίστοιχη πράξη εφαρμογής η πράξη αυτή θα αποκτηθεί από εισφορές σε γη, δηλαδή χωρίς κόστος για τον δήμο. Στην περίπτωση της απαλλοτρίωσης ο δήμος θα πρέπει να αποζημιώσει 21 στρέμματα σε μία περιοχή όπου οι αξίες γης είναι πάνω από τις υψηλότερες των εκτός σχεδίου στα όρια του δήμου”, σημείωσε ο κ. Κουτραφούρης, ενημερώνοντας ότι σύμφωνα με την εκτίμηση που έχει υπάρξει από την υπηρεσία για το κόστος, η λύση αυτή είναι ανέφικτη. Τέλος, ο κ. Κουτραφούρης, ανέφερε ότι η φύση των πολεοδομικών θεμάτων, ακόμα και αν είχε επιλεγεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση, είναι μια διαδικασία -επίσης- χρονοβόρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για την εκπόνηση της αποτύπωσης - κτηματογράφησης, πολεοδόμησης, πράξης εφαρμογής, γεωλογικής μελέτης, οριοθέτησης ρεμάτων, περιβαλλοντικής μελέτης περιοχής επέκτασης ρυμοτομικού σχεδίου Ανατολικής Παραλίας, με προεκτιμώμενη αμοιβή 483.804,47 ευρώ με ΦΠΑ.

Η περιοχή μελέτης οριοθετείται βόρεια από την επέκταση της οδού Κρήτης, το ρυμοτομικό σχέδιο εργατικών κατοικιών, την οδό Λακωνικής, ανατολικά το όριο της υπό έγκρισης πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας, νότια την οδό Ναυαρίνου και δυτικά την οδό Π. Καρακούση και το ρυμοτομικό σχέδιο Καλαμάτας.