Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 09:00

Θα τελειώσει κάποτε ο δρόμος Άνω-Κάτω Βέργα;

Θα τελειώσει κάποτε ο δρόμος Άνω-Κάτω Βέργα;

Αβεβαιότητα υπάρχει για το πότε και πως θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το έργο βελτίωσης της οδού Ανω - Κάτω Βέργας. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πρόσφατη λογοδοσία της δημοτικής αρχής Καλαμάτας στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης έκανε λόγο για πολύπαθο έργο και για δύο υποτμήματα. Στο ένα 2,5 χιλιομέτρων τη μελέτη έχει κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, στο άλλο 450 μέτρων την έχει κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ υπάρχει και ένα αρχικό τμήμα 124 μέτρων, που δεν το έχει περιλάβει καμία μελέτη.

Για το έργο στο πρώτο τμήμα ο κ. Κουτραφούρης ενημέρωσε ότι “με βάση την αρχική μελέτη είχε προϋπολογισμό 800.000 ευρώ, που ήταν και το πλαφόν της πρόσκλησης. Ο ανάδοχος εκτέλεσε κάποια μέτρα και διέλυσε τη σύμβαση. Ο επόμενος ήταν με έκπτωση 49%. Η επικαιροποίηση της μελέτης έγινε από τον ανάδοχο, στο πλαίσιο εφαρμογής”.

Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι “η πρώτη μελέτη δεν πάταγε στο έδαφος, έβγαζε τον δρόμο σε λαγκάδια. Ο προϋπολογισμός που προέκυψε με την επικαιροποίηση της μελέτης, διαμορφώνεται σε 1.630.000 ευρώ”. Και πρόσθεσε πως “από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έγινε δεκτή η πρόταση να βάλει τα 800.000 ευρώ και ο Δήμος Καλαμάτας να βάλει τα υπόλοιπα.

Αφού παραδέχθηκε ότι η Βέργα είναι “αναπτυσσόμενος οικισμός με αξιοθέατα”, ο Β. Κουτραφούρης πληροφόρησε ότι “για το τμήμα των 450 μέτρων έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια τη μελέτη και τις εγκρίσεις κι έχει ενδεικτικό προϋπολογισμό 435.000 ευρώ” και κατέληξε: “Σκοπός μας είναι να ενοποιήσουμε τις δύο μελέτες για να βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ένταξη και την υλοποίηση του έργου. Το τμήμα με τα 124 μέτρα δεν φαίνεται πουθενά κι ενδεχομένως αντιμετωπίζει ζητήματα απαλλοτριώσεων”.

Σχολιάζοντας την απάντηση,  ο Β. Τζαμουράνης εκτίμησε ότι “το έργο δεν πρόκειται να γίνει” και σημείωσε με απογοήτευση επικρίνοντας τη δημοτική αρχή: “Την απάντηση για το έργο, ότι θα επικαιροποιήσουμε τις μελέτες, την έχω ακούσει εδώ και 6 - 8 μήνες. Βρίσκεται στο ίδιο στάδιο που ήμασταν και πέρυσι”.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το έργο βελτίωσης της τοπικής οδού Ανω - Κάτω Βέργας, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Καλαμάτας τον Μάρτιο του 2019.

Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 - 2020” και η προθεσμία υλοποίησής του ήταν 90 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Στη μελέτη του έργου αναφερόταν ότι “με τη διάνοιξη και ολοκλήρωση της παρούσας αγροτικής οδού μήκους 2.850 μέτρων μαζί με το τμήμα που έγινε από το ‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής’, τελικά θα συνδεθεί η Ανω Βέργα άμεσα με έναν αγροτικό δρόμο συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων, ευρισκόμενο ολόκληρο εντός των ορίων του Δήμου Καλαμάτας και της δασικής περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας, για την ανταγωνιστική εξυπηρέτηση της κτηνοτροφίας της περιοχής. Είναι προφανής η εξοικονόμηση απόστασης, ενέργειας, χρόνου και χρημάτων. Με την κατασκευή αυτού του έργου, επίσης, καθίσταται δυνατή η πρόσβαση και η προσέγγιση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης πυρόσβεσης, περίθαλψης και κοινωνικών παροχών, όπως απορριμματοφόρων και βυτιοφόρων λυμάτων. Με την ολοκλήρωση αυτού του αγροτικού δρόμου θα προστατευθεί η ευρύτερη αγροτοδασική περιοχή και το φυσικό οικοσύστημα Natura 2000 του Ταϋγέτου, που εκτείνεται αμέσως μετά και πέριξ του οικισμού Ανω Βέργα και του μελετώμενου αγροτικού δρόμου”.

Μετά από περιπέτειες κι εμπλοκές το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021. Στο ρεπορτάζ της “Ε” στις 22 του μήνα, με βάση την ενημέρωση από τον Δήμο Καλαμάτας, αναφερόταν:

“Για τις εργασίες και τον προγραμματισμό του έργου που υλοποιείται με έκπτωση 48,39%, ενημερώθηκε χθες σε επιτόπια επίσκεψή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Η ενημέρωση έγινε από τον ανάδοχο του έργου Ευστάθιο Τσικάκη και τον επιβλέποντα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών μηχανικό Βασίλη Χρονόπουλο, παρουσία του αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη και του προέδρου της Κοινότητας Βέργας Γιώργου Κουρεντζή”.