Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 08:41

Από το Δήμο Καλαμάτας κατά της μισθώτριας εταιρείας: Αγωγή για έξωση από τη Μαρίνα

Από το Δήμο Καλαμάτας κατά της μισθώτριας εταιρείας: Αγωγή για έξωση από τη Μαρίνα

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Την άσκησης αγωγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου (της Μαρίνας) από τον Δήμο Καλαμάτας, ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και κατά της εταιρείας με την επωνυμία “Μαρίνα Καλαμάτας Τουριστική Μονοπρόσωπη ΑΕ”, λόγω αυτοδίκαιης εκ του νόμου λήξης (λύσης) της μίσθωσης, αποφάσισε χθες η Δημοτική Επιτροπή.

Στην εισήγηση του νομικού συμβούλου του δήμου Μπάμπη Δημητρόπουλου, αφού γινόταν αναφορά στη σύμβαση παραχώρησης της χρήσης, λειτουργίας κι εκμετάλλευσης της Μαρίνας από τον δήμο, το 1998 για 24 χρόνια, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2022, από τη μισθώτρια εταιρεία και την παράταση της σύμβασης για 2 χρόνια, υπήρχε η επισήμανση πως “με το άρθρο 115 του ν. 4926/2022, ορίστηκε ότι η μη υποβολή εντός 3 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αίτησης νομιμοποίησης ή έκδοσης άδειας λειτουργίας τουριστικών λιμένων από μισθωτές, έχει ως αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη εκ του νόμου πρόωρη λήξη της μίσθωσης τουριστικών λιμένων, οπότε και εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού σχετική διαπιστωτική πράξη για την πρόωρη λήξη της σύμβασης”.

Ετσι με έγγραφο του υπουργείου Τουρισμού  στις 16 Νοεμβρίου 2022 που απευθύνεται στη  “Μαρίνα Καλαμάτας Α.Ε.” και για το οποίο ο δήμος έλαβε γνώση στις 31 Μαρτίου 2023, “διαπιστώνεται η πρόωρη λήξη της σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 115 του ν. 4926/2022, διότι το αίτημα της εταιρείας για έκδοση άδειας λειτουργίας δεν συνοδευόταν από τα αναγκαία στοιχεία”.

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου παρατηρεί πως “από τα ανωτέρω αναφερόμενα συνάγεται ότι η σύμβαση παραχώρησης της χρήσης της Μαρίνας Καλαμάτας έχει λυθεί αυτοδικαίως εκ του νόμου. Επειδή η μισθώτρια εταιρεία δεν έχει ακόμα αποδώσει στον Δήμο Καλαμάτας τη χρήση του μισθίου (Μαρίνας Καλαμάτας) και εξακολουθεί να το κατέχει και να το χρησιμοποιεί, δύναται ο δήμος, ως εκμισθωτής, να ασκήσει κατά της μισθώτριας εταιρείας, αγωγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου (Μαρίνας Καλαμάτας) ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου”.

 

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ

Στην εισήγηση που έγινε από την αρμόδια αντιδήμαρχο Πιπίνα Κουμάντου, οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης και Σπύρος Χανδρινός εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις μέχρι τώρα ενέργειες της δημοτικής αρχής και τις αντιφατικές απαντήσεις που έχουν δοθεί το προηγούμενο διάστημα και απηύθυναν αρκετές ερωτήσεις.

Η αντιδήμαρχος είπε ότι η αγωγή είναι μονόδρομος και αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής το 2023 για την επιστροφή της Μαρίνας στον δήμο και την αρνητική στάση της μισθώτριας εταιρείας να την παραδώσει, εκτίμησε ότι η δικάσιμος θα οριστεί Δεκέμβριο με Ιανουάριο του 2025 και η απόφαση θα εκδοθεί σε διάστημα μέχρι 6 μήνες. Ανέφερε, ακόμα, ότι από το συμφωνητικό προβλέπονται πρόστιμα και ποινή γύρω στα 300 ευρώ, για κάθε ημέρα που δεν αποδίδει τη Μαρίνα. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι ο δήμος δεν είναι έτοιμος αύριο το πρωί, να δουλέψει τη Μαρίνα, αν του αποδοθεί.

 

ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ΚΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι ο δήμος θα φτιάξει μάστερ πλαν που είναι το προοίμιο για την χωροθέτηση της Μαρίνας (σήμερα δεν υπάρχει), για να ζητήσει επέκταση της παραχώρησης χρήσης της Μαρίνας από την ΕΤΑΔ (λήγει το 2035) έως το 2065, για να είναι ελκυστική η παραχώρησή της από τον δήμο με νέο διαγωνισμό.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης επεσήμανε πως το βασικό ζήτημα είναι η επέκταση της παραχώρησης της Μαρίνας, δήλωσε ότι ψηφίζουν λευκό, γιατί ο δήμος δεν έχει χειριστεί το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, “δεν μας έχετε πείσει ότι έχετε σχέδιο και πρόγραμμα”.

Η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χριστίνα Καντζιλιέρη ψήφισε υπέρ, αναφέροντας ότι “έχει αργήσει πολύ ο δήμος. Να την πάρει ο δήμος να την λειτουργήσει”.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος είπε ότι η Μαρίνα είχε χωροθέτηση από το ΓΠΣ, αλλά το 1993 όταν βγήκε ο νόμος για τη χωροθέτηση των Μαρινών της χώρας, το έργο της Καλαμάτας βγήκε εκτός. Υπενθύμισε ότι από τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησαν τις προσπάθειες να πάρει πίσω ο δήμος τη Μαρίνα και υποστήριξε πως θα τη λειτουργήσει όπως πρέπει, αν του παραδοθεί.

Τέλος, μίλησε για κρίσιμη σύσκεψη στην ΕΤΑΔ για περαιτέρω παραχώρηση της χρήσης της Μαρίνας στον δήμο.