Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 08:15

Μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Καλαμάτα

Μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Καλαμάτα

Στις θέσεις φόρτισης και κλειδώματος σε όλους τους προβλεπόμενους σταθμούς στην Καλαμάτα έχουν εγκατασταθεί από τις 10 Ιουλίου τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα. Προς το παρόν, διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος και ρύθμιση των παραμέτρων του συστήματος με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων από το κοινό.

Όπως ανέφερε στην “Ε” ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης το ποσοστό ποδηλάτων που έχει τοποθετηθεί στις θέσεις φόρτισης ανέρχεται στο 60%, με τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε αποθήκες. «Αυτή τη στιγμή γίνεται η παραμετροποίηση στα τσεκαρίσματα των λογισμικών, έτσι ώστε η εφαρμογή (Bike Kalamata) να είναι ασφαλής, ενώ ελέγχονται και οι φορτίσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, η οποία ωστόσο θα απαιτεί την ανάλογη διαδικτυακή σύνδεση. «Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συνδεθεί μέσω taxisnet ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ενώ για άτομα που δεν έχουν καλή επαφή με την τεχνολογία ή δεν διαθέτουν smartphone, θα τυπώνονται μέσω λογισμικού προσωποποιημένες κάρτες στο Δήμο» ενημέρωσε, λέγοντας πως κάθε ποδήλατο πάνω θα έχει GPS για να φαίνεται ποιος το έχει χρεωθεί και που είναι σε περίπτωση καθυστέρησης.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Η ΧΡΗΣΗ

«Εχοντας περάσει ο κανονισμός λειτουργίας, τα όρια για να κινηθεί κανείς θα αφορούν τη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας, εστιάζοντας σε αυτή λόγω του γεγονότος πως το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη χρονιά θα είναι πιλοτική και δωρεάν, ώστε να φανεί για παράδειγμα η χρονική διάρκεια των τριών ωρών για κάθε χρήστη κατά πόσο εξυπηρετεί και αν η κατανομή είναι σωστή, μπαίνοντας στη συνέχεια στη διαδικασία να την αυξήσουμε ή να τη μειώσουμε» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως συνολικά θα εγκατασταθούν 38 ηλεκτρικά ποδήλατα. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο ο αριθμός τους να αυξηθεί μελλοντικά, εφόσον το εγχείρημα κριθεί πετυχημένο, ο κ. Κουτραφούρης απάντησε θετικά, υπογραμμίζοντας πως αν το πρώτο βήμα για την μικροκινητικότητα τύχει της προσδοκώμενης αποδοχής, μπορεί να γίνει επέκταση του συστήματος μέσω κάποιου άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου ή μέσα από δημοτικούς πόρους. Ο ίδιος, αναφορικά με το σχεδιασμό στάθηκε στο γεγονός πως όλοι οι σταθμοί φόρτισης έχουν ακολουθήσει τη διαδρομή του ποδηλατόδρομου (Πλατεία Όθωνος, Κεφάλα και Αρτέμιδος (έναντι Μεγάρου Χορού), Σόλωνος και Αριστομένους (δυτικό πεζοδρόμιο – νότια πλευρά), Οδός Κρήτης (δίπλα από τη στάση του αστικού – μεταξύ Φιλελλήνων και πάρκου), Πάρκο Πανελληνίου, Πλατεία Ιερού Ναού Ανάστασης).

«ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ»

Τέλος, για το αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πότε τα ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα προς το κοινό, ο Βασίλης Κουτραφούρης είπε πως εντός του καλοκαιριού θα ανάψει πράσινο φως για το έργο, ούτως ώστε να το γνωρίσει και περισσότερος κόσμος. Πρόκειται για το έργο «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων)» του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με δικαιούχο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμηση Ενεργείας (Κ.Α.Π.Ε.) και χρηματοδότηση για τον Δήμο Καλαμάτας 317.863,60 ευρώ. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Σκοπός του έργου σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων.

Τ.Αν.