Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 08:10

Καλαμάτα: Στον «πάγο» η αστική γραμμή πάρκινγκ Αγοράς-Κέντρο

Καλαμάτα: Στον «πάγο» η αστική γραμμή πάρκινγκ Αγοράς-Κέντρο

 

Εν αναμονή της ενεργοποίησης της αστικής γραμμής με αριθμό Νο 9 και ονομασία «Ιστορικό Δημαρχείο - Αγορά» βρίσκονται ντόπιοι και επισκέπτες της Καλαμάτας.

Μπορεί πριν ένα μήνα να εγκρίθηκε η νέα γραμμή στη 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, τονίζοντας τότε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος πως το ιδανικό σενάριο θα ήταν σε 10-15 μέρες το πολύ τα δρομολόγια να ξεκινήσουν, ωστόσο μια «ανάσα» πριν τον Αύγουστο το πλάνο αυτό δεν ευδοκίμησε, σκοντάφτοντας σε γραφειοκρατικά ζητήματα. Σε ερώτηση της “Ε” προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παντελή Δρούγα για το πότε θα ανάψει πράσινο φως για την εν λόγω γραμμή, ο ίδιος απέφυγε να κάνει μια ακριβή εκτίμηση, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις. «Το θέμα έχει πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να πάρει έγκριση, και στη συνέχεια το δρομολόγιο θα πρέπει να εγκριθεί από την Περιφέρεια» ενημέρωσε.

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΔΙΜΗΝΟ ΔΙΧΩΣ ΑΝΤΙΤΙΜΟ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και ελευθέρωση θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, θα τεθεί για δύο μήνες πιλοτικά σε εφαρμογή η εν λόγω γραμμή δίχως αντίτιμο, η οποία θα καλύπτει και θα εξυπηρετεί αποκλειστικά όσους σταθμεύουν τα οχήματα τους στο βόρειο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς, με σκοπό να μετακινούνται με λεωφορείο στο κέντρο της πόλης. Μέσω της νέας γραμμής με διαδρομή 2.300 μέτρα, ο κόσμος θα επιβιβάζεται στα mini bus του Αστικού Λεωφορείου και σε λίγα λεπτά θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο Ιστορικό Δημαρχείο, επί της Νέδοντος. Η γραμμή θα είναι κυκλική και η διαδρομή θα είναι η εξής: Αφετηρία/Τέρμα εντός του βόρειου πάρκινγκ στο ύψος της γέφυρας της «Εθνικής οδού Σπάρτης», αριστερά εντός του πάρκινγκ, δεξιά προς τον κυκλικό της Αρτέμιδος, αριστερά στην Αρτέμιδος, αριστερά στη γέφυρα 23ης Μαρτίου, δεξιά στη Νέδοντος και επιστροφή δεξιά στην γέφυρα, δεξιά στην Αρτέμιδος, δεξιά στη γέφυρα της «Εθνικής οδού Σπάρτης» και Αφετηρία/Τέρμα εντός του πάρκινγκ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα εκτελούνται δρομολόγια κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή και θα εξυπηρετούνται από μικρά και ευέλικτα λεωφορεία, ενώ δρομολόγια έχουν προβλεφθεί για Τετάρτη και Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί μια νέα στάση εντός του βόρειου πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς και θα λειτουργεί ως Αφετηρία/Τέρμα. Η γραμμή θα λειτουργεί με μία στάση στο Ιστορικό Δημαρχείο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μετεπιβίβασης σε άλλες γραμμές. Τα δρομολόγια θα γίνονται ανά δέκα λεπτά τόσο το πρωί (8.15 π.μ.-2.15 μ.μ.) όσο και το απόγευμα (5.15 μ.μ.-9.15 μ.μ.) και τις Τετάρτες και τα Σάββατα θα εκτελούνται μόνο τα απογευματινά, λόγω της αγοράς. Στο ίδιο πλαίσιο, πολίτες που χρησιμοποιούν συχνά τη συγκοινωνία, σχολίασαν πως η συγκεκριμένη γραμμή θα είναι πιο χρήσιμη από τον Σεπτέμβρη και έπειτα, καθώς στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον τείνει κυρίως προς την Παραλία και όχι στο κέντρο.

«ΑΝΟΙΓΕΙ» ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 6

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουλίου έκανε πρεμιέρα η γραμμή Νο 6 του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, ενεργοποιήθηκε και πάλι η γραμμή του Αστικού ΚΤΕΛ που είχε αδρανήσει για πάνω από μια δεκαετία, εξυπηρετώντας πλέον κόσμο που θέλει να μετακινηθεί προς το Βιοτεχνικό Πάρκο Καλαμάτας, τα Ακοβίτικα και το Πανεπιστήμιο στον Αντικάλαμο. Τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 8.30 π.μ. από την οδό Φρατζή - Νέα Είσοδος - ΒΙΟ.ΠΑ. - Ακοβίτικα - Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) και ολοκληρώνονται στις 4 μ.μ.. Για τον πρώτο μήνα λειτουργίας της γραμμής, ο Παντελής Δρούγας πληροφόρησε πως ήδη έχει σημαντική αποδοχή από τον κόσμο, τονίζοντας πως ενδέχεται να γίνει μια τροποποίηση. Ειδικότερα, ανέφερε πως εξετάζεται η επιμήκυνση του δρομολογίου από το Πανεπιστήμιο μέχρι και το Νοσοκομείο Καλαμάτας μέσα από μια διορθωτική εισήγηση, σημειώνοντας πως σειρά θα πάρουν κάποιες άλλες προτάσεις, με προτεραιότητα αυτή του Κορδία.

Τ.Αν.