Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 20:13

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΪΔΩΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: S.O.S Αποψίλωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΪΔΩΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: S.O.S Αποψίλωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας

 

Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες τον υπουργό Υγείας, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τους βουλευτές Μεσσηνίας για την κατάσταση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στέλνει η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Τριφυλίας και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας Χάιδω Παναγιωτοπούλου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Όπως γνωρίζετε, η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας του Νοσοκομείου Μεσσηνίας είναι το πρώην Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, το οποίο χτίστηκε και λειτούργησε από τον    αείμνηστο και ευεργέτη της περιοχής της    Κυπαρισσίας,    Γεώργιο Αλεξόπουλου εκ Σιδηροκάστρου, που διέθεσε όλη την ακίνητη περιουσία του για την ανέγερση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, την λειτουργία του και τη συντήρησή του. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι δωρητές τους οποίους δεν αναφέρω στην παρούσα για να μην τυχόν παραλείψω και αδικήσω κάποιους, στους οποίους οφείλουμε ευχαριστήρια και απόδοση τιμών,    τις οποίες ουδείς αρμόδιος,    έχει μέχρι στιγμής αποδώσει δημόσια. Όπως γνωρίζετε, επιγραμματικά σας αναφέρω ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, εξυπηρετεί και ιδίως στα επείγοντα περιστατικά, όλη την δυτική Μεσσηνίας και περιοχές της Ηλείας, ήτοι από την περιοχή της Πύλου έως την περιοχή της Ζαχάρως και της Φιγαλείας Ανδρίτσαινας κ.λ.π. ήτοι εξυπηρετεί πληθυσμό περί τις    40.000 κόσμο,    που την καλοκαιρινή περίοδο αγγίζει το λιγότερο περί τις    60.000 κόσμο. Όλοι αυτοί οι ευεργέτες μας, με τις εκάστοτε διοικήσεις του Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, που είχαν ματώσει, μέσα από τις χρονοβόρες και αρτηριοσκληρωτικές διαδικασίες για να παράξουν έργο, μας έχουν παραδώσει ένα κτηριακό συγκρότημα σύγχρονο, όπως ανακαινισμένα χειρουργεία, δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού, ανακαίνιση και επέκταση του κτηρίου, παιδιατρική κλινική,    ιατρείο ΩΡΙΛΑ με σύγχρονο εξοπλισμό, οφθαλμολογικό ιατρείο επίσης με σύγχρονο εξοπλισμό και ασθενοφόρα – κινητές μονάδες που ανήκουν στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Κύριοι, παρά ταύτα μετά τη συνένωσή του,    με το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο μετετράπη σε Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και ταυτόχρονα της Κυπαρισσίας    μετετράπη σε Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας, υπαγόμενη στην κεντρική Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, και ιδίως τα τελευταία χρόνια,    κλιμακώνεται διαρκώς και προκλητικά η αποψίλωση τόσο του εξοπλισμού του όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του και    συγκεκριμένα σας αναφέρω :
1) Με απόφαση της διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας με ημερομηνία 25/7/2024, μετακινείται, σε περίοδο κορύφωσης της    τουριστικής σαιζόν, τεχνολόγος από το ακτινολογικό της Κυπαρισσίας στην Καλαμάτα, με το αιτιολογικό ότι έχουν έλλειψη προσωπικού, ενώ έχουν δοθεί εν μέσω τουριστικής περιόδου άδειες στο προσωπικό τους και δεν έχουν φροντίσει να ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών τους. Ενώ στο προσωπικό του ακτινολογικού της Κυπαρισσίας, δεν έχουν δοθεί οι άδειες του έτους 2024 και τους οφείλονται τουλάχιστον 100 ρεπό και η ειδική άδεια του έτους 2023.
2) Από το έτος    2023 το πλήρωμα των ασθενοφόρων του νοσοκομείου της Κυπαρισσίας,    έχει μετακινηθεί για να κάνουν εξιτήρια με ασθενοφόρο της Κυπαρισσίας στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να μένει 1 πλήρωμα στην Κυπαρισσία και    να υπάρχουν πολλαπλά περιστατικά που τα ασθενοφόρα του νοσοκομείου δεν κινούνται γιατί δεν έχει πλήρωμα!
3)      Το από διετίας, με σύγχρονο εξοπλισμό οφθαλμιατρείο της Κυπαρισσίας, πλέον δεν λειτουργεί, διότι δύο ιατροί, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος που ορκίστηκε ως ιατρός της Κυπαρισσίας, την 23-8-2023 και η κ. Αθηναίου που ορκίστηκε ως ιατρός της Κυπαρισσίας την    16-7-2023, από την ορκωμοσία τους και εφεξής έχουν μετακινηθεί στην Καλαμάτα.
4) Ολόκληρος ο εξοπλισμός του Ιατρείου ΩΡΙΛΑ της Κυπαρισσίας, έχει μεταφερθεί στην Καλαμάτα.
Σημειωτέον ότι η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας είχε υποσχεθεί ότι θα στέλνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ΩΡΙΛΑ και Δερματολόγο από την Καλαμάτα στην Κυπαρισσία αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.
5) Η μονάδα τεχνητού νεφρού, που όπως προαναφέρω αποτελεί δωρεά και    η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και δαπάνη περίπου 300.000 ευρώ, χρήματα που προήλθαν από πώληση κληροδοτήματος του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, υπολειτουργεί, διότι κάνει μόνο με μία βάρδια Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, δηλαδή Τρίτη – Πέμπτη δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης Ιατρού, ενώ έχει όλον τον εξοπλισμό και τις προδιαγραφές, να λειτουργεί κάθε μέρα και με δύο βάρδιες. Αποτέλεσμα; Να έχει άδεια κρεβάτια και κόσμος που το έχει ανάγκη, στην περιοχή μας,    να χάνεται ή να αναγκάζεται να μεταβαίνει στην Αθήνα, στην Καλαμάτα κ.λ.π Και η μεγαλύτερη ντροπή από    όλες είναι, ότι για δωρήτρια του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, που έχει κάνει δωρεά ασθενοφόρο, καταγόμενη από την Κυπαρισσία και διαμένουσα στην Αθήνα, δεν μπορούσε    να κατέβει στον τόπο της για γιορτές και καλοκαίρι, γιατί , για τους παραπάνω λόγους δεν την δέχονταν στη Μονάδα της Κυπαρισσίας!
6) Ζητάμε να κηρυχθεί το νοσοκομείο Κυπαρισσίας εδώ και 5 χρόνια άγονο Α, προκειμένου να δοθεί κίνητρο να προσέλθουν ιατροί! Ούτε αυτό δεν έχει γίνει; Γιατί ; Ποιο είναι το πρόβλημα; Είναι τόσο δύσκολο, ακόμα και μια τροποποίηση στο νόμο να γίνει; Άνθρωποι τους συντάσσουν τους νόμους σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν δημιουργούνται κάθε φορά στην κοινωνία!!! Δεν θα παραβούμε τις 10 εντολές !!
7) Ζητάμε προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Χίλιες δυσκολίες; Γιατί;

Τέλος, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το λιγοστό υπάρχον προσωπικό, ιατρικό, παραϊατρικό,    νοσηλευτικό, διοικητικό του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, πασχίζουν καθημερινά, ματώνουν και προσφέρουν ποιότητα υπηρεσιών που δεν μπορείτε να τη φανταστείτε. Έχουμε εμπειρίες σε δημόσια νοσοκομεία όλοι μας, τραγικές! Στην Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας, θα δείτε το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο της ΥΓΕΙΑΣ, καθώς με πολύ κόπο και πολλές ΘΥΣΙΕΣ, όλου του προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων και όλων των ειδικοτήτων που δεν υπολογίζουν ωράρια ούτε εφημερίες, ούτε προσωπική ζωή, σώζονται ζωές καθημερινά! Κλήθηκαν προχθές να αντιμετωπίσουν αυτοί οι λίγοι άνθρωποι το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στην περιοχή της Ελαίας. Και δεν είναι το μόνο δυστυχώς! Εξυπηρετούν μια δύσκολη και δυσπρόσιτη περιοχή! Ο δρόμος Καλό- Νερό Τσακώνα,    μας έχει στοιχειώσει! Δεν βλέπουμε φως ούτε εκεί!    Τι θα πρέπει να γίνει! Να ποντάρουμε στην τύχη;    Να μην αρρωστήσουμε οι Τριφύλιοι;       

- Δεν είμαστε γραφικοί, δεν ζητάμε τον ουρανό με τα άστρα.

- Ζητάμε να σκύψετε λίγο και να μας δείτε ότι υπάρχουμε και εμείς

- Ζητάμε να σκύψετε σε αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία εσείς έχετε την αρμοδιότητα και τη δυνατότητα, να τα επιλύσετε. Γιατί είναι επιλύσιμα και μάλιστα εύκολα επιλύσιμα.

- Ζητάμε να βάλετε ένα στοπ στην επικίνδυνη αποψίλωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και να ανακληθούν οι αποφάσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου Μεσσηνίας που μετακινούν το προσωπικό της Κυπαρισσίας στην Καλαμάτας - την εύκολη λύση, Βρίσκοντας ταυτόχρονα άλλες λύσεις για τη στελέχωση του Νοσοκομείου της Καλαμάτας.

Οι ασθενείς δεν είναι μόνο της Καλαμάτας - Ασθενείς είναι και όλης της Δυτικής Μεσσηνίας και Ηλείας. Οφείλετε μέριμνα και για αυτούς! Βάλετε έναστοπ στην εγκατάλειψή τους!