Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024 08:34

Νέες βολές Βασιλόπουλου για το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων - Επιπλέον 1 εκ. ευρώ το οικονομικό κόστος

Νέες βολές Βασιλόπουλου για το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων - Επιπλέον 1 εκ. ευρώ το οικονομικό κόστος

“Για τον χρόνο που πέρασε από 1/7/2023 έως 30/6/2024 ως Δήμος Καλαμάτας έχουμε καταβάλει από δημοτικούς πόρους, επιπλέον 1 εκ. ευρώ”, επεσήμανε ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης κι εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το υψηλό κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.

Ο κ. Βασιλόπουλος επέμεινε στην αντίδρασή του στο τέλος ταφής και αποκάλυψε ότι στη μονάδα της Καλλιρρόης, το πρώτο εξάμηνο του 2024, οδηγήθηκε προς ταφή το 81,88%(!) των απορριμμάτων, γιατί εκεί λειτουργεί μεταβατική μονάδα διαχείρισης(!).

Αναλυτικά, ο δήμαρχος ανέφερε πως “συμπληρώσαμε ένα έτος που ως Δήμος Καλαμάτας μεταφέρουμε τα απορρίμματα μας στην μονάδα διαχείρισης στην Καλλιρρόη. Ας δούμε όμως εν τέλει ποια είναι η επιβάρυνση. Τα επιπλέον χρήματα που καλούμαστε να καταβάλουμε για την διαχείριση των απορριμμάτων στην εταιρεία σε σχέση με αυτά που καταβάλαμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα, είναι 630.000 ευρώ. Επίσης, για επιπλέον καύσιμα, διόδια, συντήρηση οχημάτων, επιπλέον προσωπικό που απαιτείται, ανανέωση εξοπλισμού, έχουν υπολογιστεί ότι απαιτούνται 400.000 ευρώ. Για τον χρόνο που πέρασε από 1/7/2023 έως 30/6/2024 ως Δήμος Καλαμάτας έχουμε καταβάλει από δημοτικούς πόρους, επιπλέον 1 εκ. ευρώ”.

Επιχειρώντας να κρατήσει ισορροπίες και να μην επικρίνει επιλογές της Ν.Δ. και των κυβερνήσεών της, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι "έτσι δομήθηκε ο διαγωνισμός το 2011, αυτές τις οικονομικές προβλέψεις είχε και αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό".

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως "οικονομικά προβληματιζόμαστε, διότι σίγουρα δεν είναι η οικονομικότερη διαχείριση απορριμμάτων στην χώρα μας" κι ενημέρωσε αναλυτικά: “Καταβάλουμε 91,25 ευρώ με τον ΦΠΑ ανά τόνο στην πόρτα του εργοστασίου, συν τα 3 ευρώ για τον ΦοΔΣΑ (1 ευρώ ανταποδοτικό, 2 ευρώ λειτουργικά έξοδα). Συνολικά 94,25 ευρώ τον τόνο. Όμως, προφανώς οι συμβάσεις, τα έργα, η διοίκηση έχουν συνέχεια και εμείς αυτό το αναγνωρίζουμε”.

“ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ”

Παρατήρησε, εξαπολύοντας πυρά κατά της αναδόχου εταιρείας ότι “και οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τον ΦοΔΣΑ πρέπει να έχουν συνέχεια. Και αναφέρομαι στο ανταποδοτικό πράσινο ταμείο που έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί και να έχουμε επιστροφές χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους. Τα Φωτοβολταϊκά 3 ΜW γιατί δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί, να έχει σημαντικά έσοδα ο ΦοΔΣΑ για λογαριασμό των δήμων; Είναι κορεσμένο το δίκτυο στην Περιφέρεια μας και λοιπόν; Ας το εγκαταστήσουν όπου θέλουν και ας λειτουργεί για λογαριασμό μας”.

Για να δείξει ότι δεν διαφωνεί με την ολοκληρωμένη διαχείριση με ΣΔΙΤ, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι “περιβαλλοντικά  χαιρόμαστε, γιατί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν η Πελοπόννησος πλέον ανήκει στις Περιφέρειες εκείνες που διαθέτουν ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Η Περιφέρειά μας βρίσκεται σήμερα σε μια νέα εποχή ως προς την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Με ένα έργο που ήρθε πραγματικά για να δώσει λύσεις και να οδηγήσει την Περιφέρεια μας και τους δήμους μας στην μετά των χωματερών εποχή”.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ

Αναφερόμενος σε νέα δεδομένα και στο τέλος ταφής, ενημέρωσε ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματά μας για τον χρόνο αυτό που διανύσαμε ( 2ο εξάμηνο 2023 και 1ο εξάμηνο 2024) πρέπει να καταβάλουμε προς την ΕΟΑΝ 643.000 ευρώ”. Επανέλαβε πως “το τέλος αυτό είναι καταχρηστικό, διότι ουσιαστικά τιμωρεί τους δήμους που συμμετέχουν στην προσπάθεια για μια καλύτερη και πιο καθαρή Περιφέρεια και κατ’ επέκταση καθαρότερη χώρα” και σημείωσε: “Η προσφυγή της ΚΕΔΕ που ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει με ομόφωνη απόφαση, θα συζητηθεί αρχές Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε όμως οι δήμοι οφείλουν να αποδώσουν το τέλος ταφής σύμφωνα με τις επιδόσεις που έχει πετύχει η εταιρεία. Από το σύνολο των απορριμμάτων που ο δήμος μας μετέφερε στην μονάδα το 2ο εξάμηνο του 2023, το 74,40% οδηγήθηκε προς ταφή. Για το 1ο εξάμηνο του 2024, το 81,88% οδηγήθηκε προς ταφή. Πόσο έπρεπε να είναι το ποσοστό; Μέχρι 40%, όπως είναι στα άλλα εργοστάσια που έχουν ολοκληρωθεί. Γιατί δεν είναι τόσο στην Καλλιρρόη, γιατί εκεί λειτουργεί μεταβατική μονάδα διαχείρισης. Γιατί όμως έχουν ευθύνη οι δήμοι του νομού μας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το εργοστάσιο και λειτουργεί η μεταβατική μονάδα;

Εμείς στην πόρτα πληρώνουμε κανονικά, σαν να είναι ολοκληρωμένο το εργοστάσιο 91,25 ευρώ συν 3 ευρώ για τον ΦΟΔΣΑ ανά τόνο απορριμμάτων. Δεν μας γίνεται καμία έκπτωση από την εταιρεία, επειδή θάβεται το 82%. Τη διαφορά λοιπόν στον ΕΟΑΝ για το τέλος ταφής (που δεν πρέπει καθόλου να το καταβάλουμε), ας το πληρώσει η Πολιτεία ή η εταιρεία. Γιατί πρέπει οι δήμοι του νομού μας να πληρώσουν επιπλέον ένα τεράστιο ποσό, επειδή δεν είναι έτοιμο το εργοστάσιο;”.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ

Την έντονη αντίδρασή του στις αποκαλύψεις αυτές του δημάρχου εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει σύμβαση που να μην τηρούνται βασικές προϋποθέσεις της. Και σημείωσε πως υπάρχει τεράστιο θέμα για την Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.