Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 08:01

Καλαμάτα: 25 “έξυπνες” διαβάσεις μπροστά από σχολεία

Καλαμάτα: 25 “έξυπνες” διαβάσεις μπροστά από σχολεία

Εικοσιπέντε “έξυπνες” διαβάσεις, προκείμενες σε σχολικές μονάδες θα κατασκευαστούν στο Δήμο Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα σύστημα έξυπνης διάβασης πεζών με πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση μαθητών και πεζών. Αυτό θα ενεργοποιείται με την παρουσία μαθητή ή πεζού, ώστε να ενισχύεται η προσοχή τόσο των μαθητών, όσο και των διερχόμενων από τη διάβαση οχημάτων. Παράλληλα, το σύστημα θα είναι αυτόνομο και θα ηλεκτροδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες. Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης είναι ο φωτισμός της πεζοδιάβασης από τις συσκευές σήμανσης τύπου LED, οι οποίες θα είναι ενσωματωμένες τόσο στην άσφαλτο όσο και στο πεζοδρόμιο, αλλά και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των κατακόρυφων πινακίδων σηματοδότησης LED. Το θέμα με τίτλο “Έγκριση Συμμετοχής / εκδήλωσης ενδιαφέροντος και Έγκριση Σχεδίου Εκτελεστικής Σύμβασης μεταξύ ΤΕΕ και Αναδόχου στο πλαίσιο της Συμφωνίας-Πλαίσιο για το Έργο «Κατασκευή έξυπνων πρότυπων διαβάσεων σχολείων με στόχο την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος διάβασης μαθητών και αύξηση επιπέδου οδικής ασφάλειας των οδών που εφάπτονται με τα σχολεία” συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, την περασμένη Δευτέρα.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου διευκρίνισε πως ο μέγιστος αριθμός διαβάσεων που μπορεί να προτείνει προς ένταξη ο εκάστοτε Δήμος, υπολογίζεται σύμφωνα με την πληθυσμιακή του κατάταξη, τονίζοντας πως η διακήρυξη του ηλεκτρονικού διαγωνισμού ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο Δήμος δεν επιβαρύνεται από αυτή τη δαπάνη, πληροφορώντας πως η λίστα των διαβάσεων θα εκπονηθεί σε δεύτερο επίπεδο, σε συνεργασία με το Τομέα Μεταφορών και τις Σχολικές Επιτροπές.

 Αιχμές της αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή του ΤΕΕ στο έργο

 Από την πλευρά του ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Καλαμάτας Σπύρος Χανδρινός εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο το ΤΕΕ ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα, λέγοντας πως είναι ένας οργανισμός που διαφυλάσσει πρωτίστως τα συμφέροντα των μηχανικών. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα για το αν θα υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης και ποιος θα είναι ο ρόλος του Δήμου. Ο Βασίλης Παπαευσταθίου σημείωσε πως το ΤΕΕ ως σύμβουλος των υπουργείων έχει αναλάβει σημαντικά έργα, όπως τα Τοπικά Χωρικά ή τη διαχείριση του Εξοικονομώ. «Εμας μας ζητείται στην παρούσα φάση αν μας ενδιαφέρει να μας φτιάξουν τις εν λόγω στάσεις» σχολίασε, κάνοντας λόγο για ένα έργο μείζονος σημασίας για τις σχολικές μονάδες και την οδική ασφάλεια. Ως προς τις επιτροπές, επισήμανε πως θα υπάρχει εποπτεία για το επίπεδο υλοποίησης των παρεμβάσεων. Σε ερώτηση της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Ευγενίας Κούβελα για το αν ο Δήμος θα μπορέσει να συντηρήσει αυτές τις διαβάσεις μελλοντικά, όπως προβλέπεται από την εισήγηση, ο κ. Παπαευσταθίου απάντησε θετικά, συμπληρώνοντας πως δεν είναι οι μοναδικές διαβάσεις που ο Δήμος επιμελείται της συντήρησής τους. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης, ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ, υπενθύμισε στα πλαίσια της αναβάθμισης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το ρόλο του ως διαχειριστική αρχή στις αστικές αναπλάσεις σε όλους τους Δήμους. Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων, ο Σπύρος Χανδρινός ενέμεινε στην άποψη του σχετικά με το ΤΕΕ, σχολιάζοντας πως μέσω τέτοιων έργων τέτοιου βεληνεκούς φαίνεται να κάνει περισσότερο μπίζνες. «Το ΤΕΕ έχει άλλα προβλήματα που δεν έχει λύσει ακόμα» σχολίασε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως στην επιτροπή καλό είναι να υπάρχουν και μέλη της αντιπολίτευσης για λόγους διαφάνειας. Για το θέμα η παράταξη “Καλαμάτα Μετά” ψήφισε λευκό.

Τ.Αν.