Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 08:21

Ο Δήμος Καλαμάτας σε παγκόσμιο συνέδριο ψηφιακών νομάδων

Ο Δήμος Καλαμάτας σε παγκόσμιο συνέδριο ψηφιακών νομάδων

H εξειδίκευση πίστωσης για το έργο «Διαφημιστική προβολή του Δήμου Καλαμάτας στο παγκόσμιο συνέδριο Athens Nomad Fest 2024» συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας.

«Το Athens Nomad Fest αποτελεί το κορυφαίο γεγονός για ψηφιακούς νομάδες, remote workers κι επαγγελματίες της τεχνολογίας από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το τριήμερο συνέδριο θα αφορά συζητήσεις, παρουσιάσεις, δικτύωση και workshop επιχειρηματιών, ενώ η παρουσία της Καλαμάτας κρίνεται απαραίτητη, με τη συμμετοχή της σε πάνελ ομιλιών και με προωθητικό υλικό προς τους ανθρώπους που διαμορφώνουν τις κοινότητες των ψηφιακών νομάδων. Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και της Marketing Greece» ανέφερε η εισήγηση, τονίζοντας πως η προβολή του Δήμου Καλαμάτας μέσω των παραπάνω δράσεων προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως: Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας, ανάδειξη του Δήμου ως Τεχνολογικού Κέντρου, προσέλκυση επενδύσεως σε τεχνολογικές υποδομές κι ενθάρρυνση της καινοτομίας στην περιοχή, πολιτιστική ανταλλαγή, διεθνοποίηση και προώθηση της βιωσιμότητας, καθώς η πλειοψηφία των ψηφιακών νομάδων ενδιαφέρεται για βιώσιμη διαβίωση, προωθώντας έτσι και τις πράσινες πρακτικές στην τοπική κοινωνία. Οι ψηφιακοί νομάδες ή αλλιώς digital nomads είναι επαγγελματίες που επιλέγουν την εξ αποστάσεως εργασίας. Οι επαγγελματίες αυτής της νέας τάσης στον τουρισμό, δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού το μόνο που τους είναι απαραίτητο είναι μια αξιόπιστη σύνδεση στο internet. Γι’ αυτό και ζουν και δουλεύουν ταξιδεύοντας από το ένα σημείο της γης στο άλλο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ «ΧΩΡΑΕΙ» ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης έκανε λόγο για μια νέα μορφή τουρισμού, με τους ανθρώπους που εργάζονται ψηφιακά να επισκέπτονται διάφορες πόλεις εκτός τουριστικής περιόδου. Ο ίδιος παρατήρησε πως είναι σημαντική η συμμετοχή της Καλαμάτας σε αυτό το είδος τουρισμού, ώστε να φανεί τί μπορεί να αποκομίσει ως πόλη όσον αφορά τον τουρισμό σε αυτόν τον τομέα. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός παρατήρησε μεταξύ άλλων πως σε αυτά τα φεστιβάλ συνήθως οι Δήμοι πάνε σε εταιρεία ώστε να εκπροσωπηθούν, λόγω μη ειδίκευσης των ανθρώπων του πάνω στο τουριστικό networking, εκτιμώντας πως η παρουσία ενός απλά περιπτέρου δεν μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα. Ο Γιώργος Λαζαρίδης απάντησε πως ανάλογα με το πρόγραμμα το παρών θα δώσει ο ίδιος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ή ο κάποιος άλλος αντιδήμαρχος ώστε να προβληθεί η Καλαμάτα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου πρόσθεσε πως η Καλαμάτα προσφέρεται γι’ αυτό το είδος τουρισμού, με πολλά άτομα από τις βόρειες χώρες να επιλέγουν την περιοχή για να εργαστούν, απολαμβάνοντας παράλληλα τις κλιματολογικές συνθήκες. Ως προς τα εξειδικευμένα άτομα έφερε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία “Work from Kalamata” της ΚΟΙΝΣΕΠ “Phaos”, που υποστηρίζει τους ψηφιακούς νομάδες. «Προφανώς, δεν μπορεί η Καλαμάτα από το 5,6 να πάει κατευθείαν στο 10. Πρέπει να γίνουν σιγά – σιγά βήματα» είπε σε άλλο σημείο, λέγοντας πως η αύξηση του προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Τουρισμού είναι πολύ σημαντική για φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο Σπύρος Χανδρινός έκανε λόγο για ανάγκη στοχευμένης εξωστρέφειας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη εισήγηση για τον στρατηγικό σχεδιασμό, μέσω του οποίου θα φανεί όπως είπε τί τουρισμό θέλει η Καλαμάτα και αν μπορεί να καλύψει όλα τα είδη, καθώς όπως σχολίασε κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συνήθως. Ο ίδιος, υπογράμμισε πως οι ψηφιακοί νομάδες διαλέγουν συνήθως λιγότερα ανεπτυγμένα μέρη, συμπληρώνοντας πως για να έρθουν σε ένα τόπο, βασικό προαπαιτούμενο είναι οι υψηλές ταχύτητες ίντερνετ, κάτι που δεν είναι εξασφαλισμένο σε πολλές περιοχές της πόλης. Ο Γιώργος Λαζαρίδης συμφώνησε με τον Σπύρο Χανδρινό, σχολιάζοντας ωστόσο, πως η σύμβαση για τον στρατηγικό σχεδιασμό είναι να παραδοθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε τώρα ουσιαστικά ξεκινάει ο συνεργάτης ώστε να δώσει τις όποιες κατευθύνσεις. «Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να κλείσουμε τη χρονιά χωρίς σπατάλες, κάνοντας ουσιαστικές παρουσίες» συμπλήρωσε.

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ NOMAD FEST

Τα έξοδα ενημέρωσης και προβολής δραστηριοτήτων του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 4.960 ευρώ, περιλαμβάνοντας τη διαφημιστική προβολή του Δήμου Καλαμάτας στο παγκόσμιο συνέδριο Athens Nomad Fest 2024, την παρουσίαση του Δήμου ως Μέγα Χορηγού του συνεδρίου, περίπτερο προώθησης (διαμόρφωση και εξοπλισμός του) και δημιουργία video για την προβολή της πόλης στο κοινό των ψηφιακών νομάδων. Ως προς το τελευταίο σκέλος, ο Σπύρος Χανδρινός έθεσε το ερώτημα για το τι θα περιλαμβάνει το υλικό του βίντεο, δίχως ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δουλειά που γίνεται στο κομμάτι του τουρισμού, προτρέποντας τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.

Τ.Αν.