Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 09:03

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ: Διοικητική προσφυγή για την αγορά κτηρίου της ΔΕΥΑΚ

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ: Διοικητική προσφυγή για την αγορά κτηρίου της ΔΕΥΑΚ

Ειδική διοικητική προσφυγή κατά των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, για την αγορά οικοπέδου μετά κτίσματος για την μεταστέγαση των γραφείων της επιχείρησης, “προκειμένου να αιτιολογηθούν επαρκώς και τεκμηριωμένα και προκειμένου ν’ αποτραπεί η άστοχη, ασύμφορη και επιζήμια για την ΔΕΥΑΚ αγορά που ήδη έχει δρομολογηθεί”, κατέθεσε η παράταξη Τζαμουράνη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Επικρίνει την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ ότι “αντί να δοθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματά μας, που είναι και ερωτήματα μεγάλης μερίδας των συνδημοτών μας, προχώρησε στην αναιτιολόγητη απόφασή της ν’ αναζητήσει με «φωτογραφική διακήρυξη» την αγορά ενός οικοπέδου με ημιτελές κτίριο (στο στάδιο του σκελετού σκυροδέματος) προϋπολογισμού μέχρι 1.500.000€!”.
Η παράταξη Τζαμουράνη εκτιμά πως “ μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος ήδη έχει προκαλέσει ζημία στο δημόσιο συμφέρον, ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μεγαλύτερης ζημίας αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία” και ότι “οι μονομερείς αποφάσεις αποτελούν μνημείο μη χρηστής διοίκησης”.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Στο έγγραφο της προσφυγής που κοινοποιεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Μετά” Βασίλης Τζαμουράνης, αναφέρει:
“Υποβάλλουμε εμπροθέσμως την παρακάτω ειδική διοικητική προσφυγή κατά της απόφασης του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Καλαμάτας(ΔΕΥΑΚ) που ελήφθη
την 28/8/2024 και αφορά στην συνέχιση της διαδικασίας για «Αγορά οικοπέδου μετά κτίσματος για την μεταστέγαση των γραφείων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 227 παρ. 4 του Ν.3852/2010 όπως ισχύει σήμερα.
Α) Ιστορικό
1. Ο Δήμος Καλαμάτας το έτος 2007 εξασφάλισε με δωρεάν παραχώρηση για 99 χρόνια από το Υπουργείο Υγείας τμήμα της έκτασης του παλιού Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Καλαμάτας
( το οποίο είχε εγκαταλειφθεί λόγω μεταστέγασης του σε νέο κτιριακό συγκρότημα στη ΤΚ Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας) και των κτιρίων εντός αυτής, με σκοπό την επισκευή τους
και στέγαση σε αυτά των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβανόταν και η ΔΕΥΑ Καλαμάτας( που μέχρι σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο αντί μισθώματος 28.000 ευρώ τον χρόνο) με πρόβλεψη να στεγαστεί στο κτίριο της πρώην σχολής νοσοκόμων που βρίσκεται εντός του παραχωρημένου χώρου και δίπλα από το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο Καλαμάτας.
2. Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΥΑ Καλαμάτας ανέθεσε σε ιδιώτη μηχανικό την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ενίσχυσης-επισκευής και διαρρύθμισης του κτιρίου της πρώην σχολής νοσοκόμων, σύμφωνα με τις ανάγκες της δημοτικής επιχείρησης. Η μελέτη αυτή που κόστισε στην ΔΕΥΑΚ περί τις 90.000 ευρώ, παραλήφθηκε και εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα, δημοπρατήθηκε και στην συνέχεια έγινε εγκατάσταση του αναδόχου και έναρξη των εργασιών. Αφού ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες εργασίες καθαιρέσεων των παλιών επιχρισμάτων στο κέλυφος του προς επισκευή κτιρίου, οι εργασίες σταμάτησαν και αργότερα διαλύθηκε η συγκεκριμένη εργολαβία επιβαρύνοντας την ΔΕΥΑΚ πέρα από το κόστος των εκτελεσμένων εργασιών (περίπου 30.000 €) και με αποζημίωση του αναδόχου λόγω διάλυσης της σύμβασης περίπου 45.000 €. Δηλαδή η δημοτική επιχείρηση συνολικά ζημιώθηκε κατά 165.000 € !

“ΔΕ ΛΑΒΑΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ”
3. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις μελών της δημοτικής μας παράταξης τόσο στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τύχη του κτιρίου, μας απαντούσαν ότι γίνονται διορθώσεις - συμπληρώσεις της μελέτης και στην συνέχεια θα επαναδημοπρατηθεί το έργο. Και ενώ έτσι εξελίσσονταν τα πράγματα, αιφνιδιαστικά ήρθε ως θέμα στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ η αναζήτηση ημιτελούς(!) κτιρίου για αγορά προς στέγαση των υπηρεσιών της. Σε αλλεπάλληλες αναφορές μας στο ζήτημα αυτό στα αρμόδια όργανα (ΔΣ ΔΕΥΑΚ, Δημοτικό Συμβούλιο, δήμαρχος) ουδέποτε λάβαμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ακόλουθα εύλογα, καίρια και καθοριστικά ερωτήματα: (ι) Ποιοι οι λόγοι διάλυσης της εργολαβίας επισκευής του κτιρίου της πρώην σχολής νοσοκόμων και βάσει ποιας τεχνοοικονομικής εισήγησης αποφασίστηκε; (ιι) Γιατί δεν τροποποιήθηκε - συμπληρώθηκε ή εγκεκριμένη μελέτη (αν διαπιστώθηκαν ελλείψεις της), ώστε να προχωρήσει η επισκευή του κτιρίου που είχε ξεκινήσει; (ιιι) Γιατί δεν εξετάστηκε καν η κατεδάφιση (αν φυσικά αποδεικνύετο η αδυναμία επισκευής του) του προς επισκευή κτιρίου και στην θέση του να ανεγερθεί νέο κτίριο, όπως επανειλημμένα είχαμε προτείνει, οικονομικότερα αφού το οικόπεδο είναι δωρεάν; (iv) Ποιοι λόγοι επείγοντος χαρακτήρα επέβαλαν την ξαφνική μεταστροφή της δημοτικής αρχής και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ να προχωρήσουν άμεσα σε αγορά ακινήτου, δεδομένου ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι αξίες των ακινήτων είναι υπερβολικά υψηλές. (v) Ποιος και πότε αποφάσισε την αναζήτηση ιδιωτικού κτιρίου για την στέγαση της ΔΕΥΑΚ, σε άλλη θέση, εγκαταλείποντας τον αρχικό σχεδιασμό για συγκέντρωση των δημοτικών
υπηρεσιών στον ίδιο χώρο;
Αντί λοιπόν να δοθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματά μας, που είναι και ερωτήματα μεγάλης μερίδας των συνδημοτών μας, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ προχώρησε στην αναιτιολόγητη απόφασή της ν’ αναζητήσει με «φωτογραφική διακήρυξη» που συνέταξε την αγορά ενός οικοπέδου με ημιτελές κτίριο (στο στάδιο του σκελετού σκυροδέματος) προϋπολογισμού μέχρι 1.500.000€!
Μάλιστα πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει την διαδικασία αξιολόγησης της μοναδικής νόμιμης προσφοράς που κατατέθηκε στο διαγωνισμό που διενήργησε, για ένα οικόπεδο 1.000 περίπου τετρ. μέτρων με διώροφο κτίριο συν υπόγειο που είναι κατασκευασμένος ο σκελετός σκυροδέματος και παραμένει γιαπί επί δεκαετία και πλέον.

“ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”
Το κτίριο αυτό στην θέση που βρίσκεται (στην άλλη άκρη της πόλης) ακυρώνει τον στόχο συστέγασης όλων των υπηρεσιών του δήμου και των νομικών του προσώπων στο χώρο του παλιού νοσοκομείου που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό από το υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και βελτιστοποίηση στην λειτουργία των υπηρεσιών. Δεν διαθέτει τους απαραίτητους χώρους στάθμευσης, εμφανίζει ορισμένες ελλείψεις(που καταγράφονται σε έκθεση της σχετικής επιτροπής) και το κυριότερο το κόστος αγοράς συν το κόστος αποπεράτωσής του είναι χωρίς καμία αμφιβολία μεγαλύτερο από το κόστος κατασκευής νέου κτιρίου στο χώρο του παλιού νοσοκομείου, όπου το οικόπεδο είναι δωρεάν.
Τέλος, η αγορά από την ΔΕΥΑΚ κτιρίου γραφείων δρομολογείται σε μία περίοδο, όπου επίκειται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια θα είναι η νέα της δομή της επιχείρησης, που θα είναι η νέα έδρα και ποιες θα είναι οι νέες της ανάγκες της σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό.
¨Όλα τα παραπάνω που αναπτύχθηκαν εκτενώς θεωρούμε ότι αποτελούν σοβαρές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΚ και αν μη τι άλλο προκαλούν πολλά ερωτηματικά και υπόνοιες στους δημότες. Η μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος ήδη έχει προκαλέσει ζημία στο δημόσιο συμφέρον, ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μεγαλύτερης ζημίας αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Οι μονομερείς αποφάσεις (μόνο από την πλειοψηφία), η αναιτιολόγητη σπουδή, η μη παροχή στην αντιπολίτευση και στους δημότες των απαραίτητων εξηγήσεων δείχνουν αφερεγγυότητα και αλαζονεία των αρμοδίων οργάνων, αδιαφάνεια, έλλειψη σεβασμού στα χρήματα των συνδημοτών μας που διαχειρίζονται, και αποτελούν μνημείο μη χρηστής διοίκησης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προσφεύγουμε ενώπιον σας για τον προσήκοντα έλεγχο, προκειμένου να αιτιολογηθούν επαρκώς και τεκμηριωμένα οι σχετικές αποφάσεις, προκειμένου ν’ αποτραπεί η άστοχη, ασύμφορη και επιζήμια για την ΔΕΥΑΚ αγορά που ήδη έχει δρομολογηθεί”.