Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 10:46

Καλαμάτα: Aπονομή μεταλλίου στον Στ. Ξαρχάκο - Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η συναυλία του

Καλαμάτα: Aπονομή μεταλλίου στον Στ. Ξαρχάκο - Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η συναυλία του

Υπέρ της απονομής του Μεταλλίου Τιμής και Ευποιίας του Δήμου Καλαμάτας στον μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την 22η/2024 συνεδρίασή του την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας με την αναγγελία από τον Δήμαρχο ότι ο μουσικοσυνθέτης και μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος θα επισκεφτεί την πόλη και θα παρουσιάσει συναυλία στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, αποφάσισε ομόφωνα όπως απονεμηθεί η τιμητική αυτή διάκριση, ως ένδειξη βαθύτατης τιμής προς το πρόσωπό του για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό από το σύνολο των συνδημοτών. Σε τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό είναι ανεκτίμητη. Έχει συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό, προβάλλοντας με τον δικό του τρόπο τη μοναδική μας παράδοση και την ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα της Ελλάδας. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείψουμε το ήθος του ως καλλιτέχνη και ανθρώπου. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, παρά τη διεθνή του αναγνώριση, παραμένει σεμνός και αφοσιωμένος στην τέχνη του. Πάντα αναζητά το αυθεντικό και το ουσιαστικό, διατηρώντας τις αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτούς τους λόγους, προτείνουμε να απονείμουμε στον Σταύρο Ξαρχάκο το μετάλλιο τιμής και ευποιίας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ανεκτίμητη προσφορά του στη μουσική και τον πολιτισμό μας».

ΣΤΑ 64.784 ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Πριν την ψηφοφορία, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σωφρονάς ενημέρωσε το Δ.Σ. πως ο προϋπολογισμός των εγκαινίων του Ανοιχτού Θεάτρου όπως ψηφίστηκε στη «Φάρις» ανέρχεται στα 64.784 ευρώ. Ο ίδιος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μεγάλο κόστος της εκδήλωσης, σπεύδοντας να απαντήσει ο Δήμαρχος Καλαμάτας, πως το συγκεκριμένο ποσό αφορά τον προϋπολογισμό και δεν θα φτάσει τον αριθμό αυτό.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ... ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Νωρίτερα, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου Καλαμάτας στην τελετή Αγιασμού για τις «πολλές μάχες που δόθηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο σήμερα να το παραδίδουμε στην Καλαμάτα». «Χρειάστηκε να δώσουμε μάχες στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παραμείνει το όνειρο ζωντανό. Μάχες με οριακές πλειοψηφίες ελέω απλής αναλογικής» είχε επισημάνει. Ο κ. Κανάκης διαφώνησε με αυτή την τοποθέτηση, παραθέτοντας ψηφίσματα που φανέρωναν τη στήριξη των υπόλοιπων συνδυασμών για το Ανοιχτό Θέατρο. Ο Θανάσης Βασιλόπουλος από την πλευρά του, ανέλυσε αποφάσεις που έδειχναν διαφοροποίηση από τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής. Τα “αίματα” στη συνέχεια… άναψαν για τις κρίσιμες αποφάσεις, υποστηρίζοντας ο καθένας τη σημασία της λευκής ψήφου και αν μεταφράζεται υπέρ ή κατά μιας εισήγησης.

Υπενθυμίζεται πως μέσα από τον προϋπολογισμό αυτό (αμοιβές καλλιτεχνικού συγκροτήματος και σύνολο των εξόδων που θα απαιτηθούν για τα εγκαίνια), η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου θα γίνει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τ.Αν.