Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 08:46

Διαμαρτυρίες για υπέρογκες εισφορές από τη διάνοιξη της Βουλγαροκτόνου - Τι ισχύει με τα Σχέδια Πόλης

Διαμαρτυρίες για υπέρογκες εισφορές από τη διάνοιξη της Βουλγαροκτόνου - Τι ισχύει με τα Σχέδια Πόλης

Ποσά που «ζαλίζουν» καλούνται να πληρώσουν ιδιοκτήτες οικοπέδων και κατοικιών του διανοιγμένου τμήματος της οδού Βουλγαροκτόνου στην Καλαμάτα, έργο που έγινε στο πλαίσιο των διανοίξεων του Σχεδίου Πόλεως του μακρινού… 1905.

Πρόκειται για πέντε οικογένειες οι οποίες στις αρχές του καλοκαιριού έλαβαν σχετικά έγγραφα ως παρόδιοι ιδιοκτήτες τα οποία φέρουν εξαψήφια νούμερα, προκύπτοντας από την επιφάνεια του οικοπέδου του καθενός, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας. Όπως σημειώνουν, πρόκειται για ποσά που είναι αδύνατον να πληρωθούν, τονίζοντας πως έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των αρμόδιων φορέων, αναζητώντας μια λύση. Ουσιαστικά, τα έγγραφα τους ζητούν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση για την υπεραξία των ιδιοκτησιών τους, παρότι όπως είπαν μιλώντας στην “Ε” είναι συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις τους, από τα δημοτικά τέλη μέχρι τον ΕΝΦΙΑ.  Μεταξύ των οικογενειών αυτών, δύο αδέλφια - ιδιοκτήτες ενός οικοπέδου με ένα σπίτι που “είδε” δρόμο μετά τη διάνοιξη, καλούνται να πληρώσουν στο Δήμο ως εισφορά, από 185.000 ευρώ ο καθένας. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για απάνθρωπη εξέλιξη, λέγοντας πως ήδη πλήρωσαν ένα μεγάλο ποσό όταν κληρονόμησαν το κομμάτι αυτό, καλούμενοι πλέον να δώσουν συνολικά 370 χιλιάδες ευρώ ή να πληρώνουν 1.050 ευρώ τον μήνα. «Αυτό που ζητάμε είναι ο Δήμαρχος Καλαμάτας να μεταβεί στο αρμόδιο Υπουργείο και να τονίσει πως ο νόμος αυτός που ισχύει είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, όντας παράλληλα άδικος. Πρόκειται για ένα νόμο 100 χρόνων, εποχή τότε που δε συνδυαζόταν με τις τωρινές υποχρεώσεις και την ακρίβεια που επωμίζεται ένας ιδιοκτήτης» ανέφερε η κα Στασινοπούλου στην “Ε”, λέγοντας πως καλύτερα να μην άνοιγε ποτέ ο δρόμος, από τη στιγμή που γνώριζαν στη Δημοτική Αρχή τί οικονομικό “τσουνάμι” θα ακολουθήσει για τους εμπλεκόμενους. Σε άλλη περίπτωση οικογένειας στον ίδιο δρόμο, έχει φτάσει έγγραφο που ζητά ποσό της τάξεως των 110.000 ευρώ, υπογραμμίζοντας πως έχουν προσπαθήσει να έρθουν σε επικοινωνία με το Δήμο για διευκρινίσεις, δίχως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΗΣ

Για το ζήτημα που έχει προκύψει, η “Ε” ήρθε σε επικοινωνία με την διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, κα Σταυρούλα Αγρίου. «Η διαδικασία με τις διανοίξεις των δρόμων διέπεται από τη νομοθεσία του 1923, σε ό,τι έχει να κάνει με τα παλιά σχέδια πόλης. Με τα νέα σχέδια ισχύουν οι πράξεις εφαρμογής, οι οποίες είναι ένα διαφορετικό καθεστώς, πληρώνοντας κάποιος εισφορά σε γη, ώστε να εξασφαλιστούν οι κοινόχρηστοι χώροι. Με το παλιό σχέδιο, οριζόταν πως εξασφαλίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι με παραχώρηση που κάνουν οι παρόδιοι» εξήγησε, σχολιάζοντας πως στην δεύτερη περίπτωση ωφελούνταν ουσιαστικά μόνο αυτοί που αποκτούν πρόσωπο στο δρόμο. «Στη συνέχεια ήρθε ο “Νόμος Τρίτση”, τονίζοντας πως ωφελούνται και οι ιδιοκτήτες που ακολουθούν» δήλωσε ως προς το νέο καθεστώς. Αναφορικά με το παλιό καθεστώς το οποίο “καίει” στην παρούσα φάση τους προαναφερόμενους ιδιοκτήτες, η ίδια ανέφερε πως οι διανοίξεις των δρόμων από το σχέδιο του 1905 γίνονται με πράξεις αναλογισμού, μέσα από μια σύνθετη τεχνική πράξη, η οποία κυρώνεται με απόφαση Περιφερειάρχη. «Μέσω αυτής, λαμβάνονται υπόψη όλες οι ιδιοκτησίες που τέμνονται, και επιμερίζεις τα ποσοστά που αναλογούν στον καθένα» διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας πως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αρκετούς αδιάνοικτους δρόμους. Για το λόγο της καθυστέρησης αυτής, η κα Αγρίου επικαλέστηκε την ειδική διαδικασία της πράξης αναλογισμού, η οποία λόγω της απαιτητικότητάς της, αναθέτεται σε ιδιώτες, καθώς όπως είπε δεν μπορεί να την κάνει η υπηρεσία του Δήμου με τα άτομα που διαθέτει. Σχετικά με την οδό Βουλγαροκτόνου εν προκειμένω, υπενθύμισε πως η πράξη κυρώθηκε το 2011, μπαίνοντας στη συνέχεια ως επισπεύδων ο Δήμος για να ανοίξει ο δρόμος, με δάνειο που πήρε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να εξασφαλιστεί η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Παραλίας. «Πληρώνοντας ο Δήμος το ποσό, ακολούθησε η διαδικασία της είσπραξης με δόσεις, επιλέγοντας τον μέγιστο αριθμό για να διευκολύνει όσο γίνεται τους άμεσα εμπλεκόμενους» πρόσθεσε. Αναφορικά με την υπεραξία των ιδιοκτησιών, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολεοδομίας στάθηκε στην αξία των στρεμμάτων στην περιοχή αυτή, έχοντας την επιλογή κάποιος να διαχειριστεί το ή τα οικόπεδα του ανάλογα, χτίζοντας μεταξύ άλλων ή δίνοντας κάποιο αντιπαροχή. Στο ίδιο πλαίσιο, η ίδια ενημέρωσε πως με βάση τα στοιχεία που είχε ο κυρωμένος πίνακας, διαπιστώθηκε πως το ποσό που αντιστοιχεί στο Δήμο δεν είχε περαστεί, παρά μόνο αυτό που αντιστοιχεί στους παρόδιους. «Μόλις το εντοπίσαμε, έγινε άμεσα η διαδικασία ανασύνταξης της πράξης, στέλνοντας τη στην Περιφέρεια για την κύρωση της» συμπλήρωσε, λέγοντας πως δεν υπήρχε δόλος ή σκοπιμότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ειπωθεί αν είχε γίνει στην αντίθετη πλευρά, αυτή των ιδιωτών.

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ

Η κα Αγρίου στη συνέχεια στάθηκε στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι παρόδιοι να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους, επιλογή που δεν είχαν παλιότερα. «Ερχονται άλλοι ιδιοκτήτες που ανήκουν στο παλιό σχέδιο και μας ζητάνε να μπουν στην κατηγορία της Βουλγαροκτόνου, εκφράζοντας μας το παράπονο γιατί επιλέχτηκε η συγκεκριμένη οδός και όχι η δική τους, όπως για παράδειγμα σε δρόμους στο “Νησάκι” που θέλουν να χτίσουν μηχανικοί ή να γίνουν αντιπαροχές από ιδιοκτήτες. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζουμε πως πρέπει να ξεκινήσουν την πράξη αναλογισμού, καθώς δεν είναι εύκολο ο Δήμος να μπαίνει σε όλους τους δρόμους επισπεύδων, μιας και τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά» σχολίασε. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης τόνισε σχετικά με τις δόσεις, πως δεν μπορούν να προστεθούν άλλες βάση νόμου, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο ο Δήμος μέσα από το ανώτατο ώριο που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως προς τα ποσά, επιβεβαίωσε πως προέκυψαν βάση επιφάνειας του οικοπέδου και του τρόπου υπολογισμού που ορίζεται από τη πολεοδομική νομοθεσία, η οποία αφορά όλους τους πολίτες της Καλαμάτας, και όχι κατ' εξαίρεση περιπτώσεις.

Τ.Αν.