Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 09:29

Από αναβολή σε αναβολή η ανάδειξη μελετητή: Κολλημένη η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας

Από αναβολή σε αναβολή η ανάδειξη μελετητή: Κολλημένη η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας

 

Χωρίς ανάδοχο - μελετητή από τις αρχές του 2021, παραμένει η σημαντική πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας, που θα καθορίσει την τουριστική ανάπτυξη της Παραλίας και την ολοκλήρωση διάνοιξης της οδού Κρήτης.

Χθες στη Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας, αναβλήθηκε η εξέταση και η έγκριση του τροποποιημένου 1ου πρακτικού της επιτροπής διεξαγωγής του δημόσιου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, γιατί δεν υπήρχε εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή σε 3 αντιδημάρχους (Βασίλη Κουτραφούρη, Βασίλη Παπαευσταθίου και Ανδρέα Καραγιάννη) να διαμορφώσουν εισήγηση και να τη φέρουν στην Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Να επισημάνουμε ότι η σημαντική πολεοδομική μελέτη έχει τίτλο “Αποτύπωση - κτηματογράφηση, πολεοδόμηση, πράξη εφαρμογής, γεωλογική μελέτη, οριοθέτηση ρεμάτων, περιβαλλοντική μελέτη, περιοχής επέκτασης Ρυμοτομικού Σχεδίου Ανατολικής Παραλίας Δήμου Καλαμάτας”, με προεκτιμώμενη αμοιβή 483.804,47 ευρώ με ΦΠΑ.

Το τροποποιημένο 1ο πρακτικό κατατέθηκε από την επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού (τα 2 από τα 3 μέλη της είναι μηχανικοί σε δήμους της Λακωνίας), σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθμ.

1036/2023 απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ - 2ο κλιμάκιο), με την οποία ακυρώθηκε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου το 2023, μετά τη δεύτερη προδικαστική προσφυγή της ένωσης “Ντοκόπουλος Δημήτριος - Νεβεσκάλος Γεώργιος - Κουτρουμπής Αντώνιος - Λευκιμμιάτης Χαράλαμπος - Σαμπαζιώτης Ευστάθιος”, που είχε καταθέσει προσφορά.

 

ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ 4 ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι στον διαγωνισμό που έγινε στις 21 Ιανουαρίου του 2021, είχαν κατατεθεί 4 προσφορές, αλλά η επιτροπή διαγωνισμού είχε απορρίψει τη μία (την προσφορά της παραπάνω ένωσης). Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της, μετά την αντίδραση της ένωσης, είχε κάνει μερικώς αποδεκτό το πρακτικό και δεν είχε δεχθεί την απόρριψη της συγκεκριμένης προσφοράς. Η επιτροπή διαγωνισμού την αξιολόγησε τεχνικά και η συγκεκριμένη προσφορά και το πρακτικό είχαν επανέλθει στην Οικονομική για έγκριση. Και αυτή η έγκριση προκάλεσε τη δεύτερη προσφυγή.

Σύμφωνα με το τροποποιημένο πρακτικό: Η εταιρεία “Σχεδιασμός Α.Ε. - Σιολίδης Ιωάννης έχει 93,3 βαθμούς. Η ένωση “Ντοκόπουλος Δημήτριος - Νεβεσκάλος Γεώργιος κλπ.” 90, 60, η “Εφη Καραθανάση και Συνεργάτες Ε.Ε.” 90 και η “ΓΑΙΑ Α.Ε. Μελετών Δ. Μαμούνης και Σία” 89.

* Στις 3 Ιουλίου, στην ειδική συνεδρίαση της 3ης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από ερώτημα του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κανάκη, σχετικά με τη διάνοιξη της οδού Κρήτης που περνά μέσα από την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας. ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε ανακοινώσει ότι “μέσω της Δημοτικής Επιτροπής θα επιχειρήσει η δημοτική αρχή Καλαμάτας να ξεμπλοκάρει, επιτέλους, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας και να αναδειχθεί ανάδοχος μελετητής”.

 

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η περιοχή μελέτης οριοθετείται βόρεια από την επέκταση της οδού Κρήτης, το ρυμοτομικό σχέδιο εργατικών κατοικιών, την οδό Λακωνικής, ανατολικά το όριο της υπό έγκρισης πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας, νότια την οδό Ναυαρίνου και δυτικά την οδό Π. Καρακούση και το ρυμοτομικό σχέδιο Καλαμάτας.

 

Η περιοχή, όπως περιγράφεται στο φάκελο του διαγωνισμού, “έχει έκταση 445 στρέμματα. Στην επιφάνεια αυτή δεν περιλαμβάνονται οι ξενοδοχειακές μονάδες Horizon Blue και Elite. Η εξαίρεση αυτή γίνεται για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης των ξενοδοχειακών μονάδων με τις πολεοδομικές μελέτες των περιοχών της Παραλίας Βέργας και Μικράς Μαντίνειας. Από τα 445 στρέμματα ένα μεγάλο τμήμα 350 στρεμμάτων βρίσκεται σε περιοχή που υπάρχει σε λειτουργία κτηματολόγιο. Αξιοποιώντας τα στοιχεία του κτηματολογίου προκύπτει ότι εντός της έκτασης των 350 στρεμμάτων έχουμε μια επιφάνεια περίπου 25 στρεμμάτων με χαρακτηρισμό ΕΚ (Ειδικό ΚΑΕΚ) που παραπέμπουν σε υφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους. Πρόκειται για τμήματα των οδών Ναυαρίνου, Λακωνικής, Π. Καρακούση, μικρότερων οδών εκτός σχεδίου και τμήματα ρεμάτων. Η επέκταση της οδού Κρήτης εκτιμάται ότι θα καταλάβει μια έκταση 21 στρεμμάτων.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Καλαμάτας, καθώς περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης που δεν έχει ακόμα οργανωθεί πολεοδομικά. Η ολοκλήρωση της χάραξης και διάνοιξης της οδού Κρήτης θα δώσει τη δυνατότητα της αποσυμφόρησης της παραλιακής οδού Ναυαρίνου (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) και της ενίσχυσης και επέκτασης των χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο”.

Γ.Σ.