Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 08:16

Καθυστερεί η κατασκευή στέγης για τα ειδικά σχολεία της Καλαμάτας  

Καθυστερεί η κατασκευή στέγης για τα ειδικά σχολεία της Καλαμάτας   

 

 

Για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα κτήρια του Ειδικού Δημοτικού Καλαμάτας και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ αναρωτήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Τσιγαρίδης και Δημήτρης Οικονομάκος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, ζητήθηκε να δοθούν απαντήσεις για την «κολλημένη» κατασκευή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και για το πρόβλημα της στέγασης του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ που βρίσκεται προσωρινά στο συγκρότημα του Πολυκλαδικού.

 

ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΤΕΛ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος υπενθύμισε πως υπάρχει προγραμματική με τις "Κτιριακές Υποδομές ΑΕ" για τη σύνταξη της μελέτης για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει υποβληθεί για το Ειδικό Δημοτικό, το οποίο έχει πληρότητα φακέλου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». «Ο άξονας 13 δεν άνοιξε ποτέ για να μπορέσει να ενταχθεί αυτή η πρόταση και να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός» πρόσθεσε, δηλώνοντας πως έχουν σταλεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα -όπως το τοπογραφικό διάγραμμα- ώστε οι "Κτιριακές Υποδομές ΑΕ" να συντάξουν μια μελέτη που να αφορά ένα νέο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή του ΚΤΕΛ, το οποίο θα φιλοξενήσει το 5ο και το 17ο Δημοτικό. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε πως έχουν σταλεί τοπογραφικά για να γίνει μια μελέτη που να αφορά ένα νηπιαγωγείο δίπλα από τον χώρο στο ΚΤΕΛ, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Οικονομάκος ζήτησε χρονοδιαγράμματα για τα προαναφερόμενα σχολεία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν κάποιοι νησιωτικοί Δήμοι που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν επίδομα ενοικίου για συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς. Ο ίδιος, υπογράμμισε πως και στην Καλαμάτα υπάρχουν νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα υψηλά ενοίκια και γενικότερα με την εύρεση κατοικίας, προτείνοντας να ενταχθεί ο Δήμος σε αυτό το πρόγραμμα, μιας και λογίζεται ως τουριστική περιοχή. «Δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα» απάντησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, εκτιμώντας πως μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα μπορέσει να μιλήσει με περισσότερη σαφήνεια ως προς το χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν τα σχολεία. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απαντήσουμε γιατί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί το θέμα των χρηματοδοτήσεων» κατέληξε.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ

Υπενθυμίζεται πως τα προβλήματα των προαναφερόμενων ειδικών σχολείων είχαν τεθεί επί τάπητος στα τέλη του 2023 από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ειδικών σχολείων της Καλαμάτας και την Ένωση Γονέων του Δήμου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τονίζοντας πως τα ΑμεΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες "δεύτερης κατηγορίας". Είχε ξεχωρίσει μάλιστα η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου γονέων & κηδεμόνων Γιώργου Τζιάβα εκ μέρους του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας σχετικά με το κτηριακό πως η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αποκαρδιωτική. «Από την πλευρά μας κάνουμε συνέχεια αιτήματα στο Δήμο να μας δώσει νέες αίθουσες, ωστόσο δεν ανταποκρίνεται, μη απατώντας καν στις εκκλήσεις μας. Εχουμε φτάσει στο σημείο τα παιδιά να μην έχουν αίθουσες, οπότε αν αυτό είναι πολιτισμός από πλευράς Δήμου, μπορεί να τον χαίρεται» είχε πει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, είχε κάνει γνωστό πως ο Δήμος δημιούργησε μια αίθουσα χωρίς (!) παράθυρο, γνωρίζοντας πως σε αυτή θα μπουν παιδιά με αισθητηριακά προβλήματα.

Τ.Αν.