Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 19:59

Τροποποίηση πρακτικού για διαγωνισμό πολεοδόμησης Ανατολικής Παραλίας

Τροποποίηση πρακτικού για διαγωνισμό πολεοδόμησης Ανατολικής Παραλίας

Το τροποποιημένο πρακτικό για τον πολύπαθο διαγωνισμό πολεοδόμησης της Ανατολικής Παραλίας, για την αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων μελετητών, με βάση την εισήγηση τριών αντιδημάρχων - πολιτικών μηχανικών (Βασίλη Κουτραφούρη, Ανδρέα Καραγιάννη, Βασίλη Παπαευσταθίου) ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία, η Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας.

Την εισήγηση υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και η Χριστίνα Καντζιλιέρη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός και Ευγενία Κούβελα.
Ο Σπ. Χανδρινός διαφώνησε με την ανάθεση της αξιολόγησης - εισήγησης σε πολιτικά πρόσωπα και όχι σε τεχνικούς συμβούλους, αναφέροντας ότι αντιδήμαρχοι δεν μπορούν να βάλουν βαθμολογία. Και παρατήρησε πως η Δημοτική Επιτροπή θα πρέπει να πάρει απόφαση με βάση το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού.
Ο αντιδήμαρχος Β. Κουτραφούρης υποστήριξε ότι πρέπει να ξεμπλοκάρει η υπόθεση, γιατί έχει γίνει σωστά η διαδικασία από τη δημοτική αρχή και δήλωσε πως ακολούθησαν την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ - 2ο κλιμάκιο), με την οποία ακυρώθηκε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου το 2023.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Σύμφωνα με το τροποποιημένο πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού, η αξιολόγηση - βαθμολογία ήταν: Η εταιρεία “Σχεδιασμός Α.Ε. - Σιολίδης Ιωάννης 93,3 βαθμούς. Η ένωση “Ντοκόπουλος Δημήτριος - Νεβεσκάλος Γεώργιος κλπ.” 90,60, η “Εφη Καραθανάση και Συνεργάτες Ε.Ε.” 90 και η “ΓΑΙΑ Α.Ε. Μελετών Δ. Μαμούνης και Σία” 89.
Με το πρακτικό - εισήγηση των αντιδημάρχων δεν άλλαξε η σειρά, όμως, μειώθηκε η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου: Η εταιρεία “Σχεδιασμός Α.Ε. - Σιολίδης Ιωάννης 91,80 βαθμούς. Η ένωση “Ντοκόπουλος Δημήτριος - Νεβεσκάλος Γεώργιος κλπ.” 91,30 η “Εφη Καραθανάση και Συνεργάτες Ε.Ε.” 90 και η “ΓΑΙΑ Α.Ε. Μελετών Δ. Μαμούνης και Σία” 89.
Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών.

* Να υπενθυμίσουμε ότι χωρίς ανάδοχο - μελετητή από τις αρχές του 2021, παραμένει η σημαντική πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας, που θα καθορίσει την τουριστική ανάπτυξη της Παραλίας και την ολοκλήρωση διάνοιξης της οδού Κρήτης.
Στον διαγωνισμό που έγινε στις 21 Ιανουαρίου του 2021, είχαν κατατεθεί 4 προσφορές, αλλά η επιτροπή διαγωνισμού είχε απορρίψει τη μία (την προσφορά της παραπάνω ένωσης, Ντοκόπουλος κλπ.). Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της, μετά την αντίδραση της ένωσης, είχε κάνει μερικώς αποδεκτό το πρακτικό και δεν είχε δεχθεί την απόρριψη της συγκεκριμένης προσφοράς. Η επιτροπή διαγωνισμού την αξιολόγησε τεχνικά και η συγκεκριμένη προσφορά και το πρακτικό είχαν επανέλθει στην Οικονομική για έγκριση. Και αυτή η έγκριση προκάλεσε τη δεύτερη προσφυγή.

Η σημαντική πολεοδομική μελέτη έχει τίτλο “Αποτύπωση - κτηματογράφηση, πολεοδόμηση, πράξη εφαρμογής, γεωλογική μελέτη, οριοθέτηση ρεμάτων, περιβαλλοντική μελέτη, περιοχής επέκτασης Ρυμοτομικού Σχεδίου Ανατολικής Παραλίας Δήμου Καλαμάτας”, με προεκτιμώμενη αμοιβή 483.804,47 ευρώ με ΦΠΑ.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η περιοχή μελέτης οριοθετείται βόρεια από την επέκταση της οδού Κρήτης, το ρυμοτομικό σχέδιο εργατικών κατοικιών, την οδό Λακωνικής, ανατολικά το όριο της υπό έγκρισης πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας, νότια την οδό Ναυαρίνου και δυτικά την οδό Π. Καρακούση και το ρυμοτομικό σχέδιο Καλαμάτας.
Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Καλαμάτας, καθώς περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης που δεν έχει ακόμα οργανωθεί πολεοδομικά. Η ολοκλήρωση της χάραξης και διάνοιξης της οδού Κρήτης θα δώσει τη δυνατότητα της αποσυμφόρησης της παραλιακής οδού Ναυαρίνου (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) και της ενίσχυσης και επέκτασης των χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο”.
Γ.Σ.