Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 16:39

Στην Καλαμάτα η πιο αυστηρή ποινή για χρήση αιγιαλού - Αναμένονται νέες αλλαγές στο νόμο

Στην Καλαμάτα η πιο αυστηρή  ποινή για χρήση αιγιαλού - Αναμένονται νέες αλλαγές στο νόμο

 

Στα δεδομένα του νέου πλαισίου για τις παραλίες και τον αιγιαλό προσαρμόστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης του δήμου Καλαμάτας, παρότι οι διευκρινίσεις έγιναν σαφείς μια «ανάσα» πριν το ξεκίνημα της θερινής σεζόν.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να παρατηρηθούν εργασίες της τελευταίας στιγμής από επιχειρηματίες που δεν πληρούσουν τις προϋποθέσεις, κάνοντας επενδύσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ για να είναι νόμιμοι, πληρώνοντας θα έλεγε κανείς το… μάρμαρο μετά τις εξελίξεις του “κινήματος της πετσέτας” το οποίο έκανε αισθητή την παρουσία του κατά κύριο λόγο σε γνωστούς νησιωτικούς προορισμούς το 2023. Στο πλαίσιο βέβαια της γενίκευσης που παρατηρείται στη χώρα, όπως έγινε άλλωστε πριν λίγα χρόνια με την πανδημία και τα μέτρα που αφορούσαν όλες τις περιοχές ανεξαρτήτως των διαφορετικών τους ισορροπιών, έτσι και τώρα οι επιχειρήσεις μπήκαν σε μια οριζόντια νομοθεσία η οποία δεν εξέτασε κατά περίπτωση καταστάσεις και τοποθεσίες. Εν μέσω βέβαια του καλοκαιριού δεν έλειψαν τα απρόοπτα, αλλά και οι διαμαρτυρίες Συλλόγων και Ομοσπονδιών, όπως των Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι νέες ρυθμίσεις και οι εξοντωτικές κυρώσεις που προβλέπονται, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

 

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε”, μετά το πέρας αυτού του μεταβατικού καλοκαιριού έτσι όπως εξελίχτηκε, εστιάζοντας το νομοσχέδιο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, το αρμόδιο υπουργείο αντιλήφτηκε ορισμένες ακρότητες του συγκεκριμένου νόμου, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές ώστε να εξορθολογιστεί το τοπίο με τα πρόστιμα και τις ποινές. «Ελπίζουμε αυτές οι αλλαγές να γίνουν και να ανακοινωθούν έγκαιρα ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν και να μην έχουμε ένα νέο νόμο τον Απρίλιο του 2025, προκύπτοντας πάλι προβλήματα. Αν όμως παραμείνει ο τωρινός, καλό είναι να καταστεί σαφές ώστε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας» είπε χαρακτηριστικά στην “Ε” επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Παραλία, κάνοντας λόγο για τραγελαφικές καταστάσεις σχετικά με τους νόμους που αλλάζουν κάθε έξι μήνες ή χρόνο, επιφέροντας αλλαγές στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του καθενός.

 

ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΚΕ

Σύμφωνα με τα όσα παρατηρήθηκαν το φετινό καλοκαίρι, δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν στα όρια του Δήμου μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, εκτιμώντας οι επαγγελματίες πως οι αλλαγές που έπρεπε να κάνουν -σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε λειτουργικό- δεν τους συνέφεραν, αναστέλλοντας τη λειτουργία των μαγαζιών τους. Στο ίδιο πλαίσιο, καταστηματάρχες εξέφρασαν την άποψη πως κάποιες ακραίες καταστάσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, ζητώντας κατανόηση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους. Η σφράγιση καταστήματος εστίασης στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας και η επιβολή “τσουχτερού” προστίμου το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα που σχολιάστηκε έντονα, όντας μάλιστα σύμφωνα με κύκλους της εστίασης από τις λίγες περιπτώσεις Πανελλαδικά αλλά και η μόνη σε ολόκληρη την Πελοπόννησο που τιμωρήθηκε με αυτό τον τρόπο. Οσο για την εφαρμογή my coast, στη Μεσσηνία καταγράφτηκαν σχεδόν 800 καταγγελίες, ωστόσο, από αυτές φαίνεται να ελέγχθηκε ένα μικρό ποσοστό, φανερώνοντας το γεγονός πως πολλές έγιναν άσκοπα.

Τ.Αν.