Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 10:45

Δημιουργία Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καλαμάτας - Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και εν μέσω ενστάσεων

Δημιουργία Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καλαμάτας - Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και εν μέσω ενστάσεων

Με ερωτηματικά και ενστάσεις ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τη δημιουργία Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καλαμάτας, καθώς και τον κανονισμό λειτουργίας του, σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος που έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου.

Κατά τη συζήτηση, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης ευχήθηκε να πετύχει αυτή η πρωτοβουλία και να ενεργοποιηθούν τα νέα παιδιά, ώστε να γίνουν κοινωνοί των προβλημάτων της πόλης και με τη φρεσκάδα των ιδεών τους το δημοτικό συμβούλιο να πάρει ιδέες για καλύτερη αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων. Ο ίδιος, στάθηκε στην υποστήριξη που θα χρειαστεί αυτό το εγχείρημα από το Δήμο, ώστε να “τρέξει” και να μην μείνει στα “χαρτιά”. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Οικονομάκος μετέφερε την απόσταση του σε αυτού του είδους τους θεσμούς, μέσω των οποίων όπως είπε προκύπτουν οι υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές. Ακόμα παρατήρησε πως άλλα τέτοια παραδείγματα κατά το παρελθόν δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, περνώντας η πολιτική της εκάστοτε δημοτικής αρχής στη νεολαία. Ο ίδιος, διαφώνησε ακόμα με τα προνόμια που θα έχουν όσοι συμμετέχουν σε αυτό, έχοντας ορισμένες εκπτώσεις σε πολιτιστικά γεγονότα κ.α., κάνοντας λόγο για διαχωρισμό.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ… ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σωφρονάς ζήτησε διευκρινήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Νεολαίας, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, εκτιμώντας πως το μοντέλο της συναίνεσης θα είναι αναποτελεσματικό. Από τον κ. Παπαευσταθίου, επισημάνθηκε ότι η πόλη χρειάζεται ενεργούς νέους. «Μακάρι νέοι που θα εκπαιδευτούν και θα γίνουν καλύτεροι από εμάς να μας εκπροσωπήσουν μετά από 10-15 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. Για τις αποφάσεις, διευκρίνισε πως θα τις λαμβάνουν μεταξύ τους, μεταβιβάζοντάς τες στην γενική συνέλευση, η οποία θα παίρνει τη τελική απόφαση. Για το τι θα γίνεται αν κάποιος διαφωνεί με μια πρόταση, ο Βασίλης Παπαευσταθίου υποστήριξε πως θα πρέπει να συμφωνήσουν άπαντες για να προχωρήσει η διαδικασία. «Μέχρι εξαντλήσεως του ήλιου» απάντησε χιουμοριστικά σε σχετική ερώτηση του κ. Σωφρονά, τονίζοντας πως επί του σχεδίου είχε αποφανθεί θετικά και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.Δ.Ι.Β.Ι.Μ.). Παράλληλα, πληροφόρησε πως για δύο μήνες θα γίνουν σχετικές ενημερώσεις σε σχολεία και Πανεπιστήμια, ενώ μετά τις εγγραφές θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος επισήμανε ότι το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καλαμάτας θα τελεί υπό την αιγίδα του Δημοτικού Συμβουλίου και του Προεδρείου του, ενώ υπενθύμισε ότι πρόκειται για μία προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής η οποία και υλοποιείται. «Αυτή τη στιγμή δίνουμε ελευθερία στους νέους να εκφραστούν με τον τρόπο που αυτοί θέλουν. Μετά τις εγγραφές, θα κάτσουν να βρουν τους άξονες που θα διαμορφώσουν για να δουλέψουν πάνω σε αυτούς» πρόσθεσε. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το συμβούλιο θα αποτελείται κατά ποσοστά (1/3) από μαθητές, φοιτητές, και γενικώς ηλικίες από 15-25 που μπορεί να μην φοιτούν ή οτιδήποτε άλλο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καλαμάτας αποτελεί όργανο διαβούλευσης της νεολαίας του Δήμου Καλαμάτας. Συνιστά μηχανισμό δομημένου διαλόγου μεταξύ των νέων της περιοχής και των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποτελεί άτυπο θεσμικό όργανο, λειτουργώντας ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δημοτική παράταξη και ιδεολογία. Μέσα από τη λειτουργία του, ενισχύει τις συμμετοχικές διαδικασίες διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα που μπορεί να απασχολούν τη νεολαία άμεσα και έμμεσα, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική ενεργοποίηση, ενδυνάμωση και ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στα κοινά και στη συνδιαμόρφωση τοπικής νεανικής ατζέντας για το Δήμο της Καλαμάτας. Στο Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καλαμάτας μπορούν να συμμετέχουν νέα άτομα, ηλικίας 15 – 25, που κατοικούν ή/και εργάζονται στο Δήμο Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένων και νέων ατόμων που φοιτούν/σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Τ.Αν.