Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 11:00

Ισότητα των Φύλων: Ενθαρρυντικά στοιχεία για το Δήμο, αποθαρρυντικά για τις Κοινότητες - Ψηφίστηκε το Σχέδιο Δράσης

Ισότητα των Φύλων: Ενθαρρυντικά στοιχεία για το Δήμο, αποθαρρυντικά για τις Κοινότητες - Ψηφίστηκε το Σχέδιο Δράσης

Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας.

Το Σχέδιο επιδιώκει να ενσωματώσει τη διάσταση του φύλου σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου, στη δομή, στις πρακτικές, στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, στα προγράμματα σπουδών, στην έρευνα, στη συμμετοχή στα όργανα διοίκησης και να εξαλείψει κάθε μορφή έμφυλης διάκρισης και βίας, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού και ευαίσθητου ως προς το φύλο δημοτικού περιβάλλοντος. Το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (Gender Equality Plan) του Δήμου Καλαμάτας, που εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου, θα λειτουργήσει ως προίκα για την νεοσύστατη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Καλαμάτας που βασικό της αντικείμενο θα είναι η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την ισότητα των φύλων.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ξεχώρισε η αναφορά του Βασίλη Παπαευσταθίου στους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμάτας οι οποίοι αποτελούνται από 470 άνδρες και 421 γυναίκες (47,25% στο πλαίσιο των γυναικών), ενώ ως προς τους αιρετούς παρατήρησε το πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με την ισότητα, μιας και στις Κοινότητες υπάρχουν δεκαοκτώ γυναίκες, ενώ μόλις μια (!) είναι πρόεδρος.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης στάθηκε μεταξύ άλλων στο κατά πόσο η επιτροπή ισότητας συμμετείχε στο σχέδιο και με ποιες υπηρεσίες ο Δήμος θα υπηρετήσει αυτό το πλάνο, σχολιάζοντας παράλληλα την ακριβή ιδιότητα της Μαρίας Αγγελή στην επιτροπή και αν είναι πρόεδρος ή μέλος. Ο Βασίλης Παπαευσταθίου είπε πως η επιτροπή δεν είχε συγκροτηθεί, άρα δεν μπορούσε να γίνει διαβούλευση. Ο ίδιος στάθηκε στην άμεση δημιουργία του σχεδίου, όντας η προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Δήμου σε Χρηματοδοτικά Ευρωπαϊκά προγράμματα, λέγοντας πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε την Τετάρτη, από εδώ και πέρα θα κληθεί να βελτιώσει και να παρακολουθήσει το Σχέδιο, κάνοντας τις τελικές εκθέσεις.

ΟΙ 4 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Το Σχέδιο Δράσης υλοποιήθηκε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες και προδιαγραφές του Οριζoντα Ευρώπη (Horizon Europe), του νέου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027 και οφείλει να πληροί τις τέσσερις υποχρεωτικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία:

- Αποτελεί στρατηγικό έγγραφο του Δήμου υπογεγραμμένο από την ανώτατη διοίκηση το οποίο είναι δημοσιευμένο στον επίσημο ιστότοπο του ιδρύματος και κοινοποιείται ενεργά προς όλα τα μέλη του ιδρύματος.

- Προβλέπει ειδικούς πόρους και εμπειρογνωμοσύνη στην ισότητα των φύλων για την εφαρμογή του Σχεδίου και την υποστήριξη μιας βιώσιμης οργανωτικής αλλαγής.

- Προβλέπει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων ανά φύλο σχετικά με το προσωπικό και τον πληθυσμό, την παρακολούθηση σχετικών δεικτών και τη δημιουργία ετήσιων απολογιστικών εκθέσεων.

- Περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης σχετικά με την ισότητα των φύλων οι οποίες απευθύνονται σε όλα τα μέλη του ιδρύματος και αποτελούν συνεχή και μακροπρόθεσμη διαδικασία.

Τ.Αν.