Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 09:02

Δημιουργία ζωνών προστασίας από δασικές πυρκαγιές σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας

Δημιουργία ζωνών προστασίας από δασικές πυρκαγιές σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας

Στη δημιουργία ζωνών προστασίας από δασικές πυρκαγιές θα προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα προστασίας από δασικές πυρκαγιές που δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Πράσινου Ταμείου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία περιμετρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Η έγκριση και παραλαβή της Τεχνικής Έκθεσης «Δημιουργία περιμετρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στο Δήμο Καλαμάτας – αρμοδιότητας Δασαρχείου Καλαμάτας» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 140.411 μ. στα όρια του Δήμου Καλαμάτας και σε μέση απόσταση έως 100 μ. από τα όρια των οικισμών Κουταλά, Μικράς Μαντίνειας, Ανω Βέργας, Ελαιοχωρίου, Περιβολακίων, Αράχοβας, Καρβελίου, Αγ. Βασιλείου, Πηγών, Αρτεμισίας, Θεολόγου, Μαχαλά και Νέδουσας. Μέσα από τις ζώνες προβλέπονται εργασίες, όπως η αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και το κλάδεμα δέντρων σε ύψος 2,5 μέτρων, τα οποία θα μπορούν να διατεθούν ως καυσόξυλα ή να θρυμματιστούν, ανάλογα με τη διάμετρο.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Απαντώντας σε ερωτήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη και του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Χανδρινού σχετικά για τον καθαρμό, πώς καθορίστηκε το ποσό αμοιβής της μελέτης αλλά και για τα κριτήρια που επιλέχτηκαν συγκεκριμένοι οικισμοί, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε αρχικά πως όταν άνοιξε αυτή η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου, ο Δήμος γνώριζε πως δικαιούται μέχρι 200.000 ευρώ σύμφωνα με την έκταση και τον ορεινό όγκο που διαθέτει. «Θα μπορούσαμε να συντάξουμε μια μελέτη που να απευθύνεται σε αυτό το ποσό, ώστε να το διεκδικήσουμε. Οι υπηρεσίες του Δήμου όμως ενημέρωσαν πως μπορούν να καταγράψουν όλες τις ανάγκες που έχει ο Δήμος μας στον ορεινό όγκο» ανέφερε, εξηγώντας πως προέκυψε ένας προϋπολογισμός με προμελέτη της τάξεως του 1.600.000 ευρώ, έτσι ώστε να διεκδικηθούν περισσότερα χρήματα. «Όταν έχεις μεγαλύτερο εύρος, μπορεί να μην συμπληρωθεί η πρόσκληση και να μπορέσεις να πάρεις και υπόλοιπα» διευκρίνισε, τονίζοντας πως είναι μια τακτική που ακολουθεί ο Δήμος, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» όπου ο Δήμος πήρε περισσότερα έργα απ’ ότι προβλεπόταν. «Εν τέλει, επειδή οι συμμετοχές ήταν πολλές λάβαμε το ποσό που δικαιούμασταν, δηλαδή 200.000» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας αναφορικά με τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης ύψους 12.400 ευρώ πως το ποσό προβλέπεται από την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου. Για την επιλογή των περιοχών, πληροφόρησε πως κατόπιν επικοινωνίας με το Δασαρχείο μπήκαν σε προτεραιότητα οι περιοχές με χαρακτηρισμό «ΔΔ», προκύπτοντας μια επιλογή από την αρμόδια υπηρεσία και τον μελετητή. Σε τοποθέτησή του, ο Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε πως οι οικισμοί δεν προστατεύονται στο σύνολό τους, αλλά σε κάποιο μήκος περιμετρικά, σχολιάζοντας πως ο Δήμος πρέπει να δει με ποιο άλλο μέτρο θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες αντιπυρικής προστασίας των χωριών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ 4 ΑΝΑΔΟΧΟΥΣ

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της έγκρισης προσφυγής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για την επιλογή αναδόχου υλοποίησης της Τεχνικής Έκθεσης και συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης της σύναψης της σύμβασης, ο κ. Τζαμουράνης εστίασε στην ανάθεση που ισοδυναμεί με απευθείας διαδικασία όπως είπε, με το αιτιολογικό πως η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου, καθώς και στην πρόσκληση τεσσάρων αναδόχων και όχι περισσότερων από την Καλαμάτα. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας είπε αρχικά πως μπορεί να αλλάξει η εγκύκλιος και να ζητηθεί να μπει ο Δήμος σε άλλη διαδικασία. Ο ίδιος, υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση αλλά για διαγωνιστική διαδικασία, με τον αστερίσκο πως με τη διαδικασία του κατεπείγοντος παρακάμπτονται τα πρακτικά και οι χρόνοι που απαιτούνται από την μια ανάρτηση στην άλλη. Για την πρόσκληση στους τέσσερις αναδόχους, εξήγησε πως μόνο τόσοι έχουν εργολαβικό - δασοτεχνικό γραφείο στην περιοχή, μέσα από τις προσφορές των οποίων η επιτροπή αξιολόγησης θα δει ποιος είναι πιο οικονομικός.
Τ.Αν.