Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 11:30

Βασιλόπουλος: Άμεση επανέναρξη των εργασιών της 23ης Μαρτίου - Επανέρχεται η συζήτηση για υπόγειο πάρκινγκ

Βασιλόπουλος: Άμεση επανέναρξη των εργασιών της 23ης Μαρτίου - Επανέρχεται η συζήτηση για υπόγειο πάρκινγκ

Την άμεση επανέναρξη των εργασιών στην πλατεία 23ης Μαρτίου προανήγγειλε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ Καλαμάτας.

Αρχικά, επανέλαβε πως ο δήμος πήρε προκαταβολή 900.000 ευρώ ως ΚΑΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών, για να πληρωθούν έργα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τονίζοντας πως κάλεσε τον ανάδοχο να φτιάξει και πάλι συνεργεία, για να συνεχιστεί το έργο και να διορθωθούν λάθη, όπως αυτό του κόμβου. Πρόκειται επί της ουσίας όπως είπε για άτοκο δάνειο το οποίο θα πληρωθεί μέσα από τις χρηματοδοτήσεις που θα έρθουν, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2025.

«Η ανάπλαση είναι καλή, αλλά θέλει διορθώσεις» επισήμανε, λέγοντας πως το έργο θα φανεί καθαρά μόλις ολοκληρωθεί. Για τη συζήτηση γύρω από τις προτομές σχολίασε πως η τοποθέτηση δεν ήταν επιλογή του Δήμου αλλά του ΚΑΣ το οποίο έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, λέγοντας πως η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν διαφορετική. Ως προς τις καθυστερήσεις υπογράμμισε πως έγιναν -και- σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν στις γιορτές, μέχρι που προέκυψε η διακοπή εργασιών. «Εχει κλείσει το θέμα, άμεσα θα μπουν τα συνεργεία» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως από το δάνειο θα χρηματοδοτηθεί παράλληλα η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου.

Ερωτηθείς, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε άλλα έργα, διεκδικήσεις και στόχους του Δήμου Καλαμάτας, εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών όπως τα δημοτικά τέλη, της λειτουργίας του Δήμου, της ενίσχυσης των υποδομών της πόλης, της διαχείρισης των απορριμμάτων κ.ά.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2025

Σε άλλο σημείο, ο Θανάσης Βασιλόπουλος εστίασε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο συνδυάζεται με ροή χρηματοδοτήσεων αλλά και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, δηλώνοντας πως πρέπει μέχρι τέλος του 2025 να έχει ολοκληρωθεί το έργο-πόλης που αφορά περίπου 30 στρέμματα αναπλάσεων, εκτιμώντας πως προχωρά εξαιρετικά. Ο ίδιος στάθηκε στις εργασίες της Ψαρών και στις αλλαγές που έχουν γίνει, ενώ πρόσθεσε πως σειρά θα πάρουν η Αριστοδήμου και η Σιδηροδρομικού Σταθμού, με στόχο να γίνουν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας. Για το έργο αυτό ενημέρωσε πως θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 5 smart οθόνες, έξυπνα παγκάκια με φόρτιση και wifi, δύο ηλεκτρικά δέντρα και αισθητήρες στάθμευσης.

ΕΠΑΝΗΛΘΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Για τις χαμένες θέσεις στάθμευσης λόγω των αναπλάσεων, σχολίασε πως στην Παραλία υπήρχαν τα οικόπεδα ώστε να αξιοποιηθούν, κάτι που δεν συμβαίνει στο κέντρο. Για το θέμα αυτό διευκρίνισε πως κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, επανήλθε η συζήτηση ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ μπροστά από το χώρο της πρώην Νομαρχίας που γίνεται η ανακατασκευή, με τις πιθανότητες πλέον να είναι περισσότερες, καθώς το θέμα της γεωθερμίας του υπό ανακατασκευή κτηρίου άλλαξε. Για τη μετακίνηση με άλλους τρόπους ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο, σχολίασε μεταξύ άλλων τη «γραμμή 9» η οποία δεν έτυχε της αναμενόμενης αποδοχής, παρατηρώντας πως η φιλοσοφία του κόσμου δεν τείνει σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει μελλοντικά. Στο ίδιο μήκος κύματος στάθηκε στα ηλεκτρικά ποδήλατα και στις δυνατότητες που δίνουν, λέγοντας πως τα όποια προβλήματα έχουν παρατηρηθεί στους σταθμούς θα διορθωθούν άμεσα.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ

Ως προς το ζήτημα του νερού, παραδέχτηκε πως παρότι η Μεσσηνία δεν βρίσκεται στο κόκκινο όπως άλλες περιοχές το πρόβλημα είναι υπαρκτό, υπενθυμίζοντας πως ο υδροφόρος ορίζοντας έπεσε πιο χαμηλά από ποτέ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπενθύμισε πως ξεκίνησαν από πέρυσι γεωτρήσεις βόρεια της Καλαμάτας, ενισχύοντας το δίκτυο κάποιες εξ αυτών. Για το πρόβλημα ορισμένων γεωτρήσεων και της θολότητας που προέκυψε κάποιες μέρες λόγω του χαμηλού υδροφόρου ορίζοντα, ενημέρωσε πως μπήκαν φίλτρα σε όλες, ώστε να απομονωθούν όσες ήταν προβληματικές. Για το θέμα του Αγ. Φλώρου δήλωσε πως έχουν βρεθεί οι ανάλογες ποσότητες και πραγματοποιούνται γεωλογικές μελέτες, ώστε το 2025 να είναι έτοιμη η μελέτη που θα συνδέει τις πηγές του Αγ. Φλώρου με τις πηγές του Πηδήματος.

ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Για τα ζητήματα της καθαριότητας, ξεχώρισε η αναφορά του Δημάρχου Καλαμάτας στον οδοκαθαρισμό, πληροφορώντας πως στις προθέσεις του είναι να ιδιωτικοποιηθεί ένα μέρος του και να δοθεί σε εταιρείες με διαγωνιστική διαδικασία, ώστε οι δρόμοι να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Ο ίδιος δήλωσε πως ήταν έτοιμος ο Δήμος να προσλάβει 20 άτομα για την καθαριότητα, αλλά το σχετικό πρόγραμμα πάγωσε. Για τις προσλήψεις ευρύτερα, ανέφερε πως υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις στο Δήμο λόγω και της κινητικότητας, παρατηρώντας πως κάποια άτομα επέλεξαν άλλες υπηρεσίες λόγω του όγκου δουλειάς που απαιτεί ο Δήμος.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημάρχου: