Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 14:45

Δήμος Καλαμάτας: Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα CLIMAAX

Δήμος Καλαμάτας: Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα CLIMAAX

Η έγκριση συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στην υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα CLIMAAX ψηφίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στις «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030» και στο περιθώριο των πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης.

Το CLIMAte risk and vulnerability Assessment framework and toolboX (CLIMAAX) είναι ένα τετραετές έργο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη», το οποίο θα παρέχει οικονομική, αναλυτική και πρακτική υποστήριξη για τη βελτίωση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης κινδύνων λόγω κλίματος και έκτακτης ανάγκης. Το CLIMAAX έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην εναρμόνιση και την εδραίωση της πρακτικής της εκτίμησης του κλιματικού κινδύνου, αφήνοντας παρακαταθήκη για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2026. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί προτάσεις έως 300.000 ευρώ.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το KALIVAAR έχει ως στόχο να βοηθήσει το δήμο Καλαμάτας να προσδιορίσει τους τρέχοντες και μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στην περιοχή και να οικοδομήσει ανθεκτικότητα απέναντι σε αυτούς, εφαρμόζοντας το πλαίσιο CLIMAAX. Το πλαίσιο περιλαμβάνει 5 διακριτές αρχές. Πρώτον, επικεντρώνεται στον καθορισμό των στόχων, του πλαισίου και των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συμμετοχικού πλέγματος που ενθαρρύνει τη διάχυση της γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης. Στη συνέχεια, διερευνώνται οι 2 πιθανοί κίνδυνοι στην περιοχή, ακολουθούμενοι από μια ανάλυση πολλαπλών κινδύνων και κινδύνων. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της ανάλυσης κλιματικών κινδύνων τοποθετούνται σε πλαίσιο και ιεραρχούνται και αξιολογείται η σοβαρότητα/επείγουσα ανάγκη των κινδύνων. Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης, διερευνώνται οι κατάλληλες τοπικές στρατηγικές και σχέδια και επικαιροποιούνται τα υφιστάμενα σχέδια διαχείρισης κινδύνων. Τέλος, το στάδιο της παρακολούθησης και αξιολόγησης διασφαλίζει ότι οι προσπάθειες διαχείρισης των κλιματικών κινδύνων θα έχουν σχετικό αντίκτυπο. Συνοπτικά, το KALIVAAR θα χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση τριών φάσεων για να βοηθήσει το δήμο Καλαμάτας να προσαρμοστεί και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα έναντι των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οι 3 φάσεις επικεντρώνονται στη διενέργεια μιας σχετικά αρχικής εκτίμησης κινδύνου με βάση όλα τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα, στη βελτίωση της εκτίμησης κινδύνου με τοπικά δεδομένα κινδύνου, έκθεσης και τρωτότητας και στη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την οχύρωση του δήμου έναντι των εντοπισμένων κλιματικών κινδύνων.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου ανέφερε πως θα υποβληθεί μια πρόταση, περιλαμβάνοντας όλα τα προγράμματα που έχουν γίνει σε επίπεδο πολιτικής προστασίας στο Δήμο Καλαμάτας, είτε αυτά τα έχει εκπονήσει ο Δήμος, ή είναι σχέδια που προτείνει το αρμόδιο Υπουργείο ή σχέδια που έχουν γίνει με τρίτους φορείς όπως η WWF. «Αυτά θα ενοποιηθούν σε ένα ώστε να υπάρχει μια κεντρική επιστασία, γιατί η πολιτική προστασία είναι μια ευρύτερη έννοια που δεν αφορά μόνο σεισμούς και πυρκαγιές. Το πρόγραμμα έτσι αφορά τη προσέγγιση αυτή και τη δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου» εξήγησε, τονίζοντας πως είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός παρατήρησε πως δεν υπάρχει υποβολή της πρότασης στην εισήγηση, θέτοντας το ερώτημα γιατί το θέμα ήρθε μια μέρα πριν τη προθεσμία υποβολής (15/10), παρότι το πρόγραμμα τρέχει από τον Ιανουάριο του 2023. Ο κ. Παπαευσταθίου απάντησε πως οι υποβολές γίνονται πάντα τις τελευταίες μέρες όταν εμπλέκονται πολλοί συνέταιροι, ενώ για τις προτάσεις είπε πως όταν χρηματοδοτηθούν θα γίνουν γνωστές, καθώς στην παρούσα φάση εγκρίνεται η συμμετοχή. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης πρόσθεσε πως από τη στιγμή που είναι έτοιμη η πρόταση θα μπορούσε να γίνει γνωστή, λέγοντας πως αν προκύψει απλά μια ομαδοποίηση των κανονισμών το ποσό των 300.000 ευρώ είναι υπερβολικά μεγάλο. Απαντώντας, ο Βασίλης Παπαευσταθίου είπε μεταξύ άλλων πως θα γίνει μια πρόβλεψη των μοντέλων σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν προηγηθεί ενώ θα υπάρχει και ψηφιακή πλατφόρμα.

Τ.Αν.