Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024 12:30

Δυτική Μάνη: Κριτική Μπασάκου για το έργο αφαλάτωσης

Δυτική Μάνη: Κριτική Μπασάκου για το έργο αφαλάτωσης

Με γεωτρήσεις και με τη μονάδα αφαλάτωσης πόσιμου νερού στον Αγιο Νικόλαο, η τοποθέτηση της οποίας προχωράει, προσπαθεί ο Δήμος Δυτικής Μάνης να αντιμετωπίσει το σοβαρό ζήτημα λειψυδρίας της περιοχής.
Για τη μονάδα αυτή και για τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται, κάνει παρέμβαση, ασκώντας και κριτική, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως αντιδήμαρχος, στην προηγούμενη δημοτική αρχή Γιαννημάρα, Παναγιώτης Μπασάκος.

“Η μονάδα αφαλάτωσης ξεκίνησε από την κοινή προσπάθεια που κάναμε εγώ ως αντιδήμαρχος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας”, μας είπε ο κ. Μπασάκος και παρατήρησε: “Είχαμε πει να γίνουν 4 τέτοιες μονάδες στον Δήμο και γι’ αυτό το σκοπό ο κ. Νίκας είχε συμφωνήσει να διαθέσει η Περιφέρεια 2 εκ. ευρώ. Ομως, λόγω και του κλίματος αμφισβήτησης και άλλων προτάσεων που γίνονταν στη δημοτική μας ομάδα (του δημάρχου Δ. Γιαννημάρα), οι άλλες μονάδες δεν προχώρησαν. Βρήκαμε και συνεργαστήκαμε με τον μελετητή που είχε μελετήσει τη μονάδα αφαλάτωσης στο Αργοστόλι. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και η επιλογή ήταν η θέση «Ντολό» στον Αγιο Νικόλαο”.

Ο κ. Μπασάκος τάσσεται υπέρ της λύσης των μονάδων αφαλάτωσης και ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή Χιουρέα, που επιμένει στις γεωτρήσεις χωρίς μελέτη. “Ο δήμαρχος δεν πιστεύει στην αφαλάτωση, τη θεωρεί ως τελευταία λύση. Κάνουν γεωτρήσεις με ραβδοσκόπο και βρίσκουν αέρα”, ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσίασε γεώτρηση στο Νέο Προάστιο, για να πάει νερό στην Καρδαμύλη, που είναι υφάλμυρο και ακατάλληλο για πόσιμο. “Η νότια και κεντρική Καρδαμύλη χρησιμοποιεί απ’ αυτό το νερό που δεν έχει συνδεθεί με τη δεξαμενή και το υπόλοιπο χωριό πίνει κατάλληλο νερό από τη δεξαμενή”, σύμφωνα με τον Παν. Μπασάκο.

Τέλος, με αφορμή το γεγονός ότι η μισή και πλέον Καρδαμύλη προμηθεύεται με υφάλμυρο νερό, ο τέως αντιδήμαρχος διαμαρτυρήθηκε ότι ζητούν ελέγχους και στοιχεία μετρήσεων καταλληλότητας του νερού από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και είτε δεν κάνουν ελέγχους είτε δεν τους δίνουν τα αποτελέσματα.

Το έργο της μονάδας αφαλάτωσης στον Αγιο Νικόλαο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με 496.000 ευρώ και υλοποιείται στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Δυτικής Μάνης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Η μονάδα αφαλάτωσης προβλέπεται να έχει δυναμικότητα παραγωγής 1.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ημέρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της προμήθειας και τοποθέτησης μονάδας αφαλάτωσης πόσιμου νερού στον Αγιο Νικόλαο επισκέφθηκαν την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος με τον δήμαρχο Δυτικής Μάνης Γεώργιο Χιουρέα, παρουσία του διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Μεσσηνίας Δημήτριου Καλδή, του αντιδημάρχου Δημήτριου Χρηστέα και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας.

Γ.Σ.