Κυριακή, 18 Μαϊος 2025 09:22

"Καμπανάκι" από τον Δήμο Καλαμάτας: Υποστελέχωση προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων

Γράφτηκε από την

"Καμπανάκι" από τον Δήμο Καλαμάτας: Υποστελέχωση προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων

 

Ρεπορτάζ

Γιάννης Σινάπης

Σοβαρό ζήτημα προσωπικού, ιδιαίτερα στελεχών υπάρχει στον Δήμο Καλαμάτας, που είτε συνταξιοδοτούνται είτε αποχωρούν με μετακινήσεις, γιατί ο Δήμος έχει πολλή δουλειά.

Την κατάσταση αυτή επεσήμανε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης και στη Δημοτική Επιτροπή της περασμένης Δευτέρας, κατά τη συζήτηση και την έγκριση του θέματος για τη μερική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου. Τροποποίηση που θα δίνει τη δυνατότητα σε στελέχη Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, συγκεκριμένα σε μηχανικούς, να γίνονται προϊστάμενοι στις Διευθύνσεις Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και Διαχείρισης Οχημάτων και Απορριμμάτων.

Ωστόσο, στη συνάντηση με τον γ.γ. Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών Σάββα Χιονίδη, που βρέθηκε στην Καλαμάτα την περασμένη Τρίτη για την επέτειο της μάχης της Καλαμάτας, ο δήμαρχος υποβάθμισε το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Ειδικότερα, στη Δημοτική Επιτροπή, ο δήμαρχος σημείωσε τις αποχωρήσεις στελεχών και υπαλλήλων με μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο θέμα της μερικής τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης μίλησε για έλλειψη υπαλλήλων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να αποτελέσει προτεραιότητα η στελέχωση του Δήμου με όσο γίνεται περισσότερο μόνιμο προσωπικό.

Συμφωνώντας, ο κ. Μαρινάκης παρατήρησε ότι “κοινό μας σημείο είναι η ανάδειξη της έλλειψης προσωπικού” και πρόσθεσε πως “αυτό διεκδικούμε πάντα”, εννοώντας τη στελέχωση του Δήμου.

“Τα στελέχη του Δήμου έχουν μειωθεί δραματικά”, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Αν έρθετε στο Δημαρχείο να δείτε πόσοι συνταξιοδοτούνται ή προσπαθούν να φύγουν με μετακίνηση, γιατί ο Δήμος Καλαμάτας έχει πάρα πολλή δουλειά. Η εξέλιξη να φεύγουν από τον Δήμο μόνιμα, έμπειρα στελέχη είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Προσπαθούμε να μετακινήσουμε στελέχη για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου. Πριν 15 ημέρες συνταξιοδοτήθηκε ο Δημήτρης Γεωργακίλας, κατέθεσε την πρώτη αίτηση για συνταξιοδότηση. Ενα ικανότατο στέλεχος ο Δημήτρης στο Τμήμα Οχημάτων και Μηχανημάτων. Τη Δευτέρα φεύγει η Χριστίνα Λυκουργιά από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών”.

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι “φεύγουν πάρα πολλά στελέχη κι επειδή υπήρχε το μεγάλο κενό, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, δυστυχώς, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από τα στελέχη που μπαίνουν τώρα, που ξεκίνησε σιγά - σιγά να έρχονται κάποια στελέχη, αλλά αυτά χρειάζονται χρόνο και κάποιος να τα καθοδηγήσει, για να μπορέσουν να μάθουν και να αποδώσουν με τον τρόπο που πρέπει”.

Καταλήγοντας, ο Θαν. Βασιλόπουλος εξήγησε ότι με τη σημειακή τροποποίηση που θα ολοκληρωθεί μέσα σε 40 ημέρες, στόχος είναι να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος “και να δούμε πως θα τροποποιήσουμε, θα κάνουμε ένα σύγχρονο ΟΕΥ που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις στελεχιακές δυνατότητες του Δήμου Καλαμάτας”.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΤΕΑΣ

Στη συνάντηση με τον γ.γ. Αυτοδιοίκησης το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού έθεσε η δήμαρχος Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, κάνοντας λόγο για υπαλλήλους που φεύγουν και δεν αντικαθίστανται και πρόβλημα που δημιουργείται στη λειτουργία του Δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, αρμόδιος για την καθαριότητα Αναστάσης Σκοπετέας ζήτησε από τον γ.γ. την επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη των νέων εργαζομένων με 8μηνο για την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Σε αυτό το ζήτημα ο γ.γ. ήταν ξεκάθαρα θετικός, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα κι εξήγησε πως αν οι δήμοι έχουν λεφτά μπορούν να παίρνουν όσους εργαζόμενους με 8μηνα θέλουν.

Στη συνάντηση αυτή ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν έθεσε στον γ.γ. ζήτημα προσωπικού ή στελεχών και όταν ρωτήσαμε τον γ.γ. για την έλλειψη προσωπικού στον Δήμο Καλαμάτας, ιδιαίτερα επιστημονικού στις Διευθύνσεις   Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, ο δήμαρχος επιχείρησε να μας απαντήσει με τη μερική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που επιχειρεί η δημοτική αρχή.

Απαντώντας, πάντως, ο αρμόδιος για τα πολεοδομικά ζητήματα σντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης, στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ερώτηση του Β. Τζαμουράνη για την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος, καταλήγοντας σημείωσε την κρίσιμη υποστελέχωση της ΥΔΟΜ (της Πολεοδομίας) και ιδιαίτερα του Τμήματος Χωροταξίας.