Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014 11:16

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για το Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για το Δήμο Καλαμάτας

Του Παναγιώτη Κουφαλάκου 

Υποψήφιου δήμαρχου Καλαμάτας 

με τη "Λαϊκή συσπείρωση"

 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η διπλή εκλογική μάχη έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Ο λαός μας καλείται να αναδείξει με την ψήφο του τους εκπροσώπους του στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στο Ευρωκοινοβούλιο, στις σημερινές συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα. Η ψήφος πρέπει να αποτελέσει ένα βροντερό "όχι", να σηματοδοτήσει σθεναρή αντίθεση σ’ αυτή την επίθεση, στις πολιτικές δυνάμεις που την πραγματοποιούν, στα μονοπώλια και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που αυτές οι δυνάμεις υπηρετούν. 

Και αυτές οι δυνάμεις είναι συγκεκριμένες, είναι γνωστές ανεξάρτητα από το όνομα που θα δώσουν στους συνδυασμούς τους. Ανεξάρτητα αν θα εμφανιστούν ως «ανεξάρτητοι» ή ως «αντάρτες». Ο λαός μας έχει μακρόχρονη πείρα από τέτοια τερτίπια. Είναι οι δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της επιχειρηματικότητας.  

Η επιλογή στο πρόσωπό μου δεν φιλοδοξώ ότι αποτελεί το καινούργιο. Αποτελεί συνέχεια της "Λαϊκής συσπείρωσης" πού δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Τοπική Διοίκηση.

Γνωριζόμαστε καλά.  Εμείς, ως "Λαϊκή Συσπείρωση" τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες, δεν κρύψαμε ποτέ ότι δεν είμαστε ανεξάρτητοι. Είμαστε σταθερά, ακλόνητα εξαρτημένοι από τα λαϊκά συμφέροντα. 

Καθαρές κουβέντες: Στη διαμάχη κεφάλαιο - εργοδοσία παίρνουμε ξεκάθαρη θέση υπέρ του εργαζόμενου. Δεν θολώνουμε τα νερά. Και αυτή είναι η διαφορά μας από τους άλλους συνδυασμούς. 

Αυτή η αλήθεια επιβεβαιώθηκε και στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, από όσα συνέβησαν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Επιβεβαιωθήκαμε  πλήρως όταν προβλέψαμε και καταγγείλαμε  το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τις συνέπειές του για το λαό. Προειδοποιούσαμε ότι ο «Καλλικράτης» έρχεται να ολοκληρώσει το κακό του «Καποδίστρια». Οτι είναι μέρος μιας γενικευμένης επίθεσης σε όφελος του κεφαλαίου, δημιουργώντας οικονομίες μεγάλης κλίμακας. Οτι θα φέρει μεγαλύτερη περικοπή στην ήδη πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση και συνεπώς νέες αυξήσεις φόρων και τελών στις πλάτες του λαού. 

Θα μεταφέρει στις Περιφέρεις και στους Δήμους κρατικές αρμοδιότητες στην Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια υποβαθμίζοντάς τες, διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα τους και χωρίς τους απαιτούμενους πόρους, θα μετακυλήσει το κόστος τους στα λαϊκά στρώματα, που υφίστανται κεντρικά όλο και μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη.

Προειδοποιούσαμε ακόμη ότι θα υποβαθμίσει-εμπορευματοποιήσει το περιβάλλον και τις υποδομές, θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολουμένων.

Ολα αυτά επιβεβαιώθηκαν στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν. 

Και πρέπει να θυμίσουμε ότι στο «πέρασμα» και την εφαρμογή του «Καλλικράτη» συνέβαλαν ενεργά οι εκλεγμένοι με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι «ανεξάρτητοι», που διατύπωσαν αντιρρήσεις μόνο ως προς τα γεωγραφικά όρια (κάτι που βέβαια δεν υποτιμούμε) αλλά συγκαλύπτοντας την πραγματική ουσία του «Καλλικράτη».  

Στην ίδια περίπου κατεύθυνση κινήθηκαν και οι εκλεγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ 

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν εμείς οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: 

Αντιταχθήκαμε σθεναρά από την 1η χρονιά στους άθλιους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, σε Δήμους και Περιφέρεια. 

Προτείναμε να καταψηφισθεί ο προϋπολογισμός από το Συμβούλιο ως σκληρά αντιλαϊκός και να επιστραφεί στην κυβέρνηση ως απαράδεκτος, δίνοντας το ύψος που θα έπρεπε να έχει για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της Περιφέρειας και να μη δεχτούμε αρμοδιότητες που πρέπει να ανήκουν στο κράτος. 

Στην πορεία αντιταχθήκαμε σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που ήρθε για έγκριση και στηρίξαμε τα όσα, δυστυχώς ελάχιστα ήταν θετικά. 

Φέραμε για συζήτηση στο Δήμο και Περιφέρεια ζητήματα που θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρά με πρόταση συγκεκριμένων ψηφισμάτων και ενεργειών που δυστυχώς καταψηφίστηκαν τα περισσότερα. 

Μακριά από εμάς οι αυταπάτες. Δεν θα υποσχεθούμε πράγματα και μεγάλα οράματα.  

Οι Δήμοι έχουν χάσει κάθε ίχνος τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν είναι παρά το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, του κράτους που προορίζουν να «περνάνε» την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και να απορροφάνε την λαϊκή αγανάκτηση που αυτή προκαλεί.

Χαρακτηριστικό στοιχείο για το πώς βλέπει η κυβέρνηση τους Δήμους και τις Περιφέρειες, είναι ο διορισμός της λεγόμενης «Αποκεντρωμένης Διοίκησης» που διαλύει κάθε υπόνοια αυτοτέλειας αφού αυτή έχει το δικαίωμα να ακυρώνει οποιοδήποτε απόφαση των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, αν κρίνει ότι αυτή δεν συνάδει με την κυβερνητική πολιτική. 

Προωθούνται με τις ευλογίες των δημάρχων της συγκυβέρνησης, αλλά και των σχημάτων πού με τον έναν η τον άλλο τρόπο υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικές «οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης». Στην πραγματικότητα πιπιλάνε αυτή την καραμέλα με στόχο να καταργηθεί παντελώς η υποχρέωση του κράτους. Με αυτή την πολιτική οδηγούν τους Δήμους και τις περιφέρειες στο να ζητούν χρηματοδότηση από τους Δημότες, χώνοντας πιο βαθιά  το χέρι στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, που ταυτόχρονα καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερους και βαρύτερους φόρους στην κεντρική διοίκηση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς, ο ΦΠΑ και η τιμολογιακή πολιτική στους λογαριασμούς ύδρευσης - αποχέτευσης των πρώην Δήμων (Αρφαρών Αριος Θουρίας). 

Απέναντι στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση εμείς αγωνιζόμαστε για Περιφέρειες και Δήμους κοντά και όχι ενάντια στο λαό. Θα πρωτοστατήσουμε  στον αγώνα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τα συνδικάτα τους νέους τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες και τις γυναίκες, για πρωτοβάθμια δημόσια υγεία. Για Δημόσιο Νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο και με το απαραίτητο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό πού θα παρέχει υπηρεσίες υγείας δωρεάν για όλους του πολίτες. 

Θα πρωτοστατήσουμε στους κοινωνικούς αγώνες για κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Θα πρωτοστατήσουμε στους αγώνες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για δωρεάν δημόσια παιδεία, χωρίς χορηγούς και  εμπορευματοποίηση της παιδείας. Δημόσια δωρεάν μεταφορά των μαθητών, με ιδιαίτερη φροντίδα για τον κίνδυνο του υποσιτισμού στα σχολεία. Για δωδεκάχρονο δημόσιο σκολειό γενικής παιδείας με μουσική και αισθητική καλλιέργεια.

Θα πρωτοστατήσουμε  στους αγώνες  μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς πρόσβαση στην υγεία.

Μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές δεν θα επιτρέψουμε να βγει στο πληστειριασμό καμία εργατική λαϊκή κατοικία.

Θα πρωταγωνιστήσουμε στον αγώνα για αλληλεγγύη με ταυτόχρονη 

αγωνιστική διεκδικητική κινητοποίηση. Με σεβασμό στην αξιοπρέπεια. Με αλληλεγγύη και όχι ελεημοσύνη - ουσιαστικά ζητιανιά.

Να γιατί θεωρούμε ότι η εκλογική μάχη για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια μάχη κατεξοχήν πολιτική και πρέπει να δοθεί ενιαία. 

Καλούμε το λαό μας να βγάλει τα συμπεράσματά του μέσα από την καθημερινή του πείρα, από τα καθημερινά του βιώματα και να τιμωρήσει και με την ψήφο του σ’ αυτή την διπλή εκλογική μάχη τους υπεύθυνους για τα βάσανα του. 

Καλούμε το λαό μας να δώσει δύναμη στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, ώστε τόσο στους Δήμους και στις Περιφέρειες όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι η φωνή του πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική, ν’ ανοίγει το δρόμο για την ριζική αλλαγή, για να γίνει ο λαός αφέντης του ιδρώτα και του τόπου του. Δίνουμε λοιπόν τη μάχη δυναμικά και με αισιοδοξία. 

Τέλος: 

Θα πρωτοστατήσουμε στην πάλη 

- Για αντισεισμική προστασία

- Για αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη και στις γειτονιές της.    

- Για ανάπλαση των γειτονιών της πόλης και όχι μόνο για την βιτρίνα της Αριστομένους.

- Για ολοκληρωμένο σύγχρονο δημόσιο σιδηροδρομικό δίκτυο πού θα συνδέει την πόλη με την Αθήνα και την Πάτρα.

- Για κατάργηση των διοδίων και δημόσιο χαρακτήρα του εθνικού οδικού δικτύου.   

- Για πλήρη και ολοκληρωμένη αστική συγκοινωνία πού να καλύπτει όλο το πλέον καλλικρατικό Δήμο. 

- Για αποκλειστικά Δημόσιο Αερολιμένα.

- Για αποκλειστικά Δημόσιο Λιμάνι και με πλήρη δημόσια αξιοποίηση του.  

- Για μεταφορά του Νεκροταφείου στην νέα θέση, που οικονομικοί παράγοντες της πόλης μπλοκάρουν.

- Για αξιοποίηση του χώρου του Νεκροταφείου, ως πάρκου, σύνδεση με το μοναστήρι των Καλογριών και αναβίωση του Καλαματιανού μαντηλιού.

- Για ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου και σύνδεση του με το Αρχαίο Κάστρο των Φηρών.

- Για ανάπλαση της πλατείας της Υπαπαντής με ανάδειξη των τειχών του Κάστρου. 

- Για ολοκληρωμένη δημόσια διαχείριση των σκουπιδιών  με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

- Για άμεση απομάκρυνση της χωματερής της Μαραθόλακκας και καθαρισμό της περιοχής.

- Για πλήρη διαφάνεια στην διαχείριση των απορριμμάτων.

- Για ανάπλαση της Δυτικής Παραλίας, σύνδεση της Καλαμάτας με την Μεσσήνη μέσω ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

- Για αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, με παρεμβάσεις- κίνητρο για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους και όχι με φολκλόρ εκδηλώσεις μιας χρήσης.

- Για στήριξη και αναβίωση του ιστορικού καρναβαλιού της Νέδουσας και όχι δημιουργία νέων θεσμών πού προσβάλλουν την ιστορία της περιοχής μας. 

- Για περιφερειακή στήριξη του νέου πλέον Δήμου.

- Για αποκλειστική δημόσια διαχείριση του Μεγάρου Χορού με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην από πλαγίως διαφαινόμενη παραχώρηση του μεγάρου στον οποιοδήποτε επιχειρηματία ή επιχειρηματικό όμιλο. 

 

- Για συνέχιση των σχολών της "Φάρις" και των Σχολών Χορού - Ωδείου και Θεάτρου με αποκλειστική δωρεάν χρηματοδότηση από το κράτος και πρόσβαση στον πολιτισμό και τις τέχνες όλου του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του. Είμαστε αντίθετοι για τον πολιτισμό των λίγων ελίτ.


NEWSLETTER