Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 07:30

Ενίσχυση αναχώματος για να μην ξεχειλίσει ο Πάμισος

Ενίσχυση αναχώματος για να μην ξεχειλίσει ο Πάμισος

Με πρόχειρη ενίσχυση του αναχώματος στον Πάμισο, αμέσως μετά το φράγμα του Αρι, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας προσπαθούσε χθες το πρωί να αποφύγει το σπάσιμο του ποταμού στην περιοχή, ώστε να μην απειληθεί με πλημμύρα το αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ. Και όλα αυτά, γιατί το έργο του καθαρισμού του Παμίσου με 1,1 εκ. ευρώ έχει μείνει εδώ και χρόνια στα σχέδια και τα λόγια.

Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας ο Πάμισος, που ήταν φουσκωμένος, δεν άντεξε κι έσπασε μέσα στον Αρι, πριν από το φράγμα, όπου η κατάσταση έφτασε σε οριακά επίπεδα. Λόγω της υπερχείλισης διακόπηκε η κυκλοφορία από τον Αρι προς την Τρίοδο, αμέσως μετά τις γραμμές του τρένου, όπου ο Πάμισος έφτασε έως τις αυλές των σπιτιών. Τα καλάμια που μετέφερε το ποτάμι έφραξαν τα δύο από τα τέσσερα ανοίγματα στο φράγμα. Το γεγονός ότι σταμάτησε η βροχή και βελτιώθηκε ο καιρός απέτρεψε τα χειρότερα. 

Τα καλάμια στο ανάχωμα του Παμίσου αμέσως μετά το φράγμα κράτησαν τα νερά, οπότε το ποτάμι άντεξε και σώθηκε το αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ. Αυτό μας επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Αρι Θανάσης Μπρούμας - και σημείωσε πως πρέπει να καθαριστεί ο Πάμισος από το φράγμα και κάτω. Πέρα από το συνεργείο της Περιφερειακής Ενότητας με το μηχάνημα και δύο φορτηγά, κοντά στο φράγμα γινόταν παρέμβαση αποκατάστασης κι ενίσχυσης της κοίτης που είχε φύγει από συνεργείο του χωριού.

Το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας στην περιοχή του φράγματος του Αρι βρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτης Αλευράς, Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Χρίστος Ριζάς, οι διευθυντές Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Σταθάς και Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας.

Ο Πάμισος φούσκωσε γιατί ήταν πολλά τα νερά που ήρθαν από την Ανω Μεσσηνία, μέσω των παραποτάμων, ενώ και στις πηγές του Αγίου Φλώρου, στη νέα κοίτη του ποταμού, τα νερά είχαν ξεχειλίσει κι είχαν καλύψει και τα παγκάκια της ανάπλασης.

Σε σύσκεψη χθες το πρωί στην Π.Ε. Μεσσηνίας, υπό τον κ. Αλευρά, όπως ανακοινώθηκε, δόθηκαν οδηγίες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υποστήριξης του αναχώματος στον Πάμισο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν. 

Ακόμη, εντατικοποιήθηκαν οι επισκέψεις κλιμακίων τεχνικών στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ζημιές για άμεση αποκατάστασή τους. Επίσης, κλιμάκια γεωπόνων επισκέφτηκαν από το πρωί τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ιδιοκτήτες σπιτιών και υπογείων, που υπέστη ζημιά η οικοσκευή τους, πρέπει να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους στις Διευθύνσεις Πρόνοιας των Δήμων τους - όπως και για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή (πατάτες, αγκινάρες κ.ά.) και στο ζωικό κεφάλαιο, στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

Γ.Σ.