Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 21:12

Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης: Οργανωτικά θέματα πάνε πίσω το νέο θεσμό

Γράφτηκε από την

Δεν είναι λίγες οι καινοτομίες που επιχειρεί να ενσωματώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση ο "Καλλικράτης". Μεταξύ αυτών φυσικά είναι και ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, κατά τα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος έρχεται ουσιαστικά να θωρακίσει τους δημότες αλλά και τις επιχειρήσεις από φαινόμενα κακοδιοίκησης και μεροληψίας από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Ο οργανωτικός Γολγοθάς που έχουν να ανέβουν οι δήμαρχοι των νεοσύστατων δήμων και το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει για ενσωμάτωση των καλλικρατικών επιταγών στις διοικητικές δομές των νέων ΟΤΑ δεν έχει επιτρέψει ακόμα στους περισσότερους δημάρχους ούτε καν να προκηρύξουν τη συγκεκριμένη θέση, η οποία σύμφωνα με το νόμο προβλέπεται για δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων.
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη υποχρεούται να απαντάει εγγράφως σε όλες τις καταγγελίες που δέχεται εντός 30 ημερών, αλλά και να συντάσσει απολογιστική έκθεση σε ετήσια βάση, η οποία θα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στους νεοσύστατους δήμους της Μεσσηνίας, οι οργανωτικές προσπάθειες των δημοτικών αρχών σε υπηρεσιακό επίπεδο και σε επίπεδο καθημερινότητας ουσιαστικά έχουν αναγκάσει τους δημάρχους να βάλουν στην άκρη σε πρώτη φάση το συγκεκριμένο θεσμό και να εκμεταλλευτούν το δίμηνο περιθώριο που τους δίνει ο νόμος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στην “Ε” για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι προέχουν άλλα οργανωτικά θέματα και ότι εξελίξεις γύρω από το Συμπαραστάτη του Δημότη θα υπάρχουν γύρω στο Πάσχα, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου!
Σε επίπεδο διαβουλεύσεων και συζητήσεων βρίσκεται ακόμα η υπόθεση στο Δήμο Τριφυλίας. Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας διευκρινίζει πάντως ότι, αν και δεν έχει προκηρύξει ακόμα τη συγκεκριμένη θέση, αυτό θα γίνει προσεχώς.
Σε φάση σύνταξης του σχεδίου προκήρυξης της θέσης του Συμπαραστάτη του Δημότη βρίσκονται στο Δήμο Μεσσήνης. Ο νέος δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος μάλιστα υπογράμμισε ότι η προκήρυξη θα εκδοθεί σύντομα και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξει ένα κλίμα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, ώστε η προσωπικότητα που τελικά θα επιλεγεί να είναι ευρείας αποδοχής.
Το επόμενο διάστημα, με δεδομένα και τα νομικά περιθώρια, θα προκηρύξει τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, που όπως τόνισε έχει ρίξει το βάρος στα οργανωτικής φύσης θέματα του δήμου.
Το πληθυσμιακό όριο των 20.000 κατοίκων που προβλέπει ο νόμος δεν δίνει τη δυνατότητα σύστασης του εν λόγω θεσμού στο Δήμο Οιχαλίας και στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Εντούτοις ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης μιλώντας στην “Ε” αποκάλυψε ότι προτίθεται να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών ειδική άδεια εξαίρεσης για να προκηρύξει τόσο τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη, όσο και αυτή του Γενικού Γραμματέα - δεδομένης, όπως υποστηρίζει, της γεωγραφικής κατανομής του πληθυσμού αλλά και της ιδιομορφίας του ανάγλυφου του νέου δήμου.
Αντίθετα, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας δεν προτίθεται σε αυτή τη φάση να προβεί σε ανάλογη κίνηση με τον κ. Μπάμη. Η δημοτική αρχή, όπως μας είπε, έχει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών που παρέλαβε από τις απερχόμενες δημοτικές αρχές και την οργάνωση των δομών σε λειτουργικά πρότυπα.


Δημήτρης Πλεμμένος


NEWSLETTER