Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 14:55

Παρ. Παρασκευόπουλος: Τρεις αναθέσεις, πλήγμα στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, στο Δήμο Γορτυνίας

Γράφτηκε από την

Με τη γνωστή μέθοδο της ανάθεσης, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γορτυνίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση,  αγνοώντας τους κανόνες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών,  προχώρησαν  κατά πλειοψηφία σε απόφαση ανάθεσης τριών μελετητικών έργων, στην Αναπτυξιακή Εταιρία ΠΑΡΝΩΝΑ, αρχικού -  συνολικού κόστους, 22.500 € συν ΦΠΑ.
Η πλειοψηφία του δήμου Γορτυνίας,   ανέθεσε τη διενέργεια οικονομικοτεχνικών  μελετών βιωσιμότητας για δύο  υπό ίδρυση δημοτικές εταιρίες, μία κοινωφελούς χαρακτήρα και μιας δεύτερης  που αφορά στην ύδρευση και την αποχέτευση, καθώς και μίας τρίτης, η οποία αφορά ανάθεση τεχνικής μελέτης προμήθειας συστήματος τηλεμετρίας  για τις διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης.
Ούτε κόπος για ουσιαστικό διάλογο και για  έγκαιρη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και συζήτηση που θα διερευνούσε κατ΄ αρχήν την αναγκαιότητα ή όχι της ίδρυσης αυτών των εταιριών και κατά δεύτερο το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων και το πλαίσιο της λειτουργίας τους. Αυτό που έδειχνε να τους απασχολεί, κυρίως, ήταν η απόφαση για την ανάθεση.
Αυτή την περίοδο γίνεται μια τεράστια προσπάθεια στη χώρα μας, να μειωθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τις 5.000 για τον περιορισμό της σπατάλης, του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων.
Μια νέα δημοτική αρχή, το πρώτο που θα έπρεπε να πράξει θα ήταν να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τις υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις, από τους πρώην οκτώ δήμους που ενοποιούνται, στο νέο δήμο Γορτυνίας και αναλόγως, να εισηγηθεί για την ενοποίησή τους, σε μία, όπως ρητά εξάλλου  ορίζει η σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου. Αντίθετα,  τα  ίδια τα στελέχη – συνεργάτες του δημάρχου, με έναν αφοπλιστικό τρόπο, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μας είπαν ότι ήδη έχουν αποφασίσει για την ίδρυση των εταιριών και για τη συγκεκριμένη ανάθεση. Το δημοτικό συμβούλιο, απλώς, καλούνταν, επί της ουσίας, να επικυρώσει τα προαποφασισμένα.
Είναι γνωστό, ανά το πανελλήνιο, ότι η βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων από δήμους, με πρόσχημα το κατεπείγον, μετέτρεψε την Αυτοδιοίκηση, σε θερμοκήπιο κατασπατάλησης και κατάχρησης του δημοσίου χρήματος, στη γιγάντωση του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων. Το ότι οι μελέτες ανατέθηκαν (δεν μπήκαν στον κόπο, έστω τυπικά, να πάρουν προσφορές και από άλλους), σε μια αναπτυξιακή της αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί τεκμήριο αθωότητας, ούτε πράξη γενναιότητας, όπως προκλητικά ισχυρίστηκαν. Τουναντίον, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα περισσότερα από αυτά τα αυτοδιοικητικά σχήματα, ήταν και παραμένουν πλυντήρια αδιαφανών διαδικασιών, προπέτασμα καπνού για συναλλαγές. Και πάντως, δεν υπηρέτησαν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Σε ότι αφορά το δήμο Γορτυνίας, οι  αποφάσεις οι συγκεκριμένες είναι και ηθικά διάτρητες, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω Αναπτυξιακής είναι στενός συνεργάτης του δημάρχου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιό του. Δεν έχουμε καμιά προκατάληψη απέναντι στον κ. Μπερέτσο, αλλά, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου, όφειλαν να αναζητήσουν τους καλύτερους, ανάμεσα στους χιλιάδες άξιους επιστήμονες και επαγγελματίες συμπατριώτες και όχι να ξεκινήσουν από το στενό περιβάλλον των κολλητών. Αποδοκιμάζουμε αυτές τις αποφάσεις, την κύρια ευθύνη των οποίων την έχει ο δήμαρχος.
Εμείς, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, ως δημοτική  ομάδα του Συνδυασμού ΓΟΡΤΥΝΙΑ νέα εποχή, αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αρνούμενοι να μετάσχουμε σε ένα σκηνικό που προσβάλλει το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, τη διαφάνεια και τις αξίες που υποσχεθήκαμε στο λαό της Γορτυνίας και που οφείλουμε να  υπηρετούμε.

Για το Συνδυασμό "Γορτυνία νέα εποχή"
ο επικεφαλής, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος και
οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αλβενιώτης Κώστας, Κανέλλος Νικήτας, Κοσμόπουλος Κώστας, Μπαρούτσας Νεκτάριος, Πετρόπουλος Γιώργος.


NEWSLETTER