Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 22:11

Αύξηση 40% στα τραπεζοκαθίσματα της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Αύξηση 40% στα τραπεζοκαθίσματα της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας

Η αναπροσαρμογή και η θέσπιση νέων δημοτικών τελών μονοπώλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Καλαμάτας: Αναπροσαρμογή στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων και κοιμητηρίων, αλλά και θέσπιση τελών διέλευσης και δικαιωμάτων διέλευσης των δικτύων και του εξοπλισμού των παροχών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, που θα βαρύνουν τις εταιρείες - όπως ισχύει προς το παρόν μόνο στο Δήμο Ηρακλείου.
Για την τελευταία περίπτωση προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ τελών στην εγκατάσταση των δικτύων, αλλά και ετήσιων τελών για τη χρήση δημοτικού χώρου για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ακόμα και για περιπτώσεις υπόγειων και υποθαλάσσιων συνδέσεων. Παράλληλα, για πρώτη φορά προβλέπεται τέλος για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου για ΑΤΜ τραπεζών, καθώς και ετήσιο τέλος ανά στύλο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, αλλά και για ανάλογους χώρους των ΕΛΤΑ κ.λπ.
Αύξηση της τάξεως του 4,5 % προβλέπεται για την χρήση κοινόχρηστων χώρων στις περισσότερες περιοχές, ενώ όσον αφορά την κεντρική πλατεία η αύξηση αγγίζει το 40%. Παράλληλα αναμένεται να θεσπιστεί τέλος καθαριότητας για τις ζώνες αιγιαλού, αλλά και γενικό τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου ακόμα και σε νεοενταχθείσες περιοχές στον νέο δήμο, στις οποίες ως τώρα δεν είχε επιβληθεί κάτι ανάλογο.
Τέλος, αύξηση στα όρια του πληθωρισμού προβλέπεται να γίνει για τα τέλη κοιμητηρίων - αρχικά μόνο για όσα ανήκαν στον Δήμο Καλαμάτας και προ "Καλλικράτη", αφού τα υπόλοιπα ακόμα δεν έχουν εκχωρηθεί τυπικά στον νέο ΟΤΑ. Τα κοιμητήρια έχουν χωριστεί σε ζώνες για την καλύτερη κατανομή των τελών.
Κατά τη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή ακούστηκαν αρκετές απόψεις από τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Κατά κάθε αύξησης δημοτικών τελών που θα επιβαρύνει τον πολίτη τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των νέων επαγγελματιών για 2 χρόνια.
Για το ύψος του ποσού που πρόκειται να εισπραχθεί αν εφαρμοστούν τα νέα τέλη και για το αν όντως πρόκειται για ποσά που θα αναβαθμίσουν οικονομικά το Δήμο Καλαμάτας, αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας.
Ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης ρώτησε αν υπάρχουν εισηγήσεις από τις τοπικές κοινότητες για τα τέλη που τις αφορούν, επισημαίνοντας ότι από τα νέα τέλη δεν θα πρέπει να ξεφύγουν οι χώροι που καταλαμβάνουν οι τράπεζες για στάθμευση κ.ά.
Εντύπωση προκάλεσε, τέλος, η κόντρα Μπεχράκη - Μπρεδήμα για τα κοιμητήρια, με τον πρώτο να ζητά να εξετάσει ο Δήμος Καλαμάτας το μέγιστο δυνατό κέρδος από τις δραστηριότητες σε αυτά, και με τον δεύτερο να αντιδρά έντονα τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικά θέματα πίστης και ελευθερίας, στα οποία δεν μπορεί να παρέμβει καμία δημοτική αρχή.

Δ.Πλ.


NEWSLETTER