Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 22:26

Αγευστο... πολιτικά το γεύμα της Υπαπαντής

Γράφτηκε από την

Χωρίς κάποια σημαντική εξαγγελία από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα ή τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης υπερπεριφερειάρχη Τάσο Αποστολόπουλο, πραγματοποιήθηκε φέτος το καθιερωμένο επίσημο γεύμα του Δήμου Καλαμάτας για τον εορτασμό της πολιούχου Υπαπαντής.
Αισιόδοξος παρά την οικονομική κρίση, λόγω και της επικείμενης ολοκλήρωσης του νέου αυτοκινητοδρόμου, εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Νίκας όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης - αναφερόμενος παράλληλα και στο όραμα του προσφάτως εκλιπόντος καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Συνεχίζοντας ο κ. Νίκας αναφέρθηκε σε “σειρά μεγάλων έργων που υλοποιήθηκαν τελευταία ή είναι προς υλοποίηση, τα οποία εκσυγχρονίζουν την πόλη και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας” - όπως ο ποδηλατόδρομος, η Βασ. Γεωργίου, η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης και η... κατασκευή του Μεγάρου Χορού. Στο τελευταίο έργο στάθηκε κάνοντας μνεία στις προσπάθειες του πρώην δημάρχου Καλαμάτας και υπουργού Σταύρου Μπένου.
Ο κ. Νίκας έκανε επίσης λόγο για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για έργα όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας και του Ιστορικού Κέντρου, ενώ συνέχισε με την κατασκευή του “μεγαλύτερου έργου στην ιστορία της πόλης”, του περιφερειακού δρόμου, αλλά και του υπόγειου πάρκινγκ. Από την ομιλία του βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν αναφορές για τον “Καλλικράτη” και για την περικοπή του 40% των θεσμοθετημένων πόρων - δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα αγωνιστεί για την αντιμετώπιση των πολλών αδυναμιών και για την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Ακολούθως ο δήμαρχος Καλαμάτας εξήρε την προσφορά των κοινωνικών δομών -του Δημοτικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Παντοπωλείου- καθώς και τη δράση του εθελοντικού κινήματος.
“Ως δήμος, πορευόμαστε με ενωτικό και πατριωτικό πνεύμα, να επιδιώκουμε συνεχώς την αρμονική συνεργασία με την κυβέρνηση, τις κρατικές αρχές και ιδιαίτερα την αιρετή Περιφέρεια, τον αδελφό αυτοδιοικητικό θεσμό, τον οποίο στηρίξαμε και στηρίζουμε ως πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Στα χρόνια που έρχονται ο πολιτισμός, η ποιότητα ζωής, η αλληλεγγύη, η ανάπτυξη της περιφέρειας του δήμου, η κοινωνική συνοχή, θα αποτελούν τις βασικές προτεραιότητές μας” κατέληξε ο Παν. Νίκας.
Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Τάσος Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε καταρχάς στην ιδιαίτερη σημασία της γιορτής της Υπαπαντής για την Καλαμάτα και όχι μόνο. Στη συνέχεια έκανε λόγο για την “πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται το αξιακό σύστημα της χώρας και οι θεσμοί”, επισημαίνοντας πάντως ότι “πτωχεύει κάποιος όταν πτωχεύει στην ψυχή” - και κάτι τέτοιο, όπως είπε, “δεν συμβαίνει με τους Ελληνες”. Η συνέχεια έγινε με τον “Καλλικράτη” που υλοποιήθηκε μέσα σε μόλις 5 μήνες. Ο κ. Αποστολόπουλος σημείωσε πάντως ότι η μεταρρύθμιση “θα έχει νόημα όταν θα γίνεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλιώς θα αποτελέσει σχήμα κορυφής και γραφειοκρατία χωρίς περιεχόμενο”.
Στη συνέχεια ο υπερπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην απορρόφηση 212 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω ΕΣΠΑ -δηλαδή περίπου του 54,3% του συνολικού ποσού-, στην ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, στη σημασία του ΓΠΣ και στις προσπάθειες για αποκατάσταση των προβλημάτων. Αναφορά έκανε επίσης στα 4,5 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης, καθώς και στο ίδιο ποσό που εξασφαλίστηκε για την κατασκευή του Μεγάρου Χορού και το οποίο αντιστοιχεί στο σύνολο των διαθέσιμων πόρων για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Κλείνοντας ο κ. Αποστολόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανακαίνιση του δικτύου ύδρευσης, στις προσπάθειες του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για τη “διάσωση του προαστιακού σιδηροδρόμου της Μεσσηνίας”, αλλά και στις προσπάθειες για προώθηση των 200 περίπου ιδιωτικών επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.
Στο προχθεσινό γεύμα το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Καλαμίδας και ο εισαγγελέας Γιάννης Τέντες, ο αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος ως εκπρόσωπος της νέας Δημοκρατίας, ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκος Σαλαβράκος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Απόστολος Γεωργιάδης, οι δήμαρχοι των υπόλοιπων 5 δήμων της Μεσσηνίας, καθώς επίσης πλήθος ακαδημαϊκών, διπλωματών και επιχειρηματιών μεσσηνιακής καταγωγής.


Ρεπορτάζ
Δημήτρης Πλεμμένος