Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 08:10

Ομόφωνα "όχι" από την Οιχαλία στη μονάδα βιοκαυσίμων

Γράφτηκε από τον

Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, μετά από ανούσια συζήτηση και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η ανακοίνωση, μάλιστα, έγινε με αιφνίδιο τρόπο από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Μιχαλόπουλο, παρά τη συζήτηση που είχε προηγηθεί. Την παροχή γνώμης του Συμβουλίου είχε ζητήσει η ενδιαφερόμενη εταιρεία "Cetna Hellas", με έγγραφο αίτημά της μόλις 1,5 σελίδας και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο.

Για το γεγονός αυτό ασκήθηκε έντονη κριτική από όλες τις πλευρές του Συμβουλίου, ενώ η πλειοψηφία των συμβούλων δε δέχθηκε να δοθεί ο λόγος στον εκπρόσωπο της εταιρείας Δημήτρη Βαρβιτσιώτη, που ήταν παρών στο ακροατήριο. Ο λόγος τού δόθηκε μόνο για να απαντήσει στο πώς βρέθηκε στο Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση μέσα από τις αντεγκλήσεις και τις αλληλοκατηγορίες έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι υπό σύσταση, οπότε δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με παρόμοια έργα και δεν έχει υποβάλει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη μονάδα. Ολοι οι σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, διαφώνησαν έντονα με τη δημιουργία της μονάδας, παρότι δε γνώριζαν τι ύλη θα επεξεργάζεται, τονίζοντας πως η περιοχή τους δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς έχει τα πυρηνελαιουργεία και δίνει αγώνα να αποτρέψει την εγκατάσταση του εργοστασίου σκουπιδιών στην Καλλιρρόη. Στη συζήτηση έγινε και συσχέτιση της υπό δημιουργία μονάδας με τη μονάδα βιομάζας, που είχε απορριφθεί μετά από κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας πριν 10 - 12 χρόνια.

Να σημειωθεί, όμως, ότι με νεότερο διευκρινιστικό της έγγραφο η εταιρεία "Cetna Hellas" είχε ζητήσει την αναβολή της συζήτησης για την αίτησή της, με την εκτίμηση πως θα συζητηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και με καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση από την πλευρά της. Και είναι σίγουρο πως, αν υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον, το θέμα της μονάδας βιοκαυσίμων της "Cetna Hellas" θα συζητηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.

Το θέμα έφεραν για συζήτηση στο Δ.Σ. 13 σύμβουλοι των μειοψηφιών με κοινή αίτησή τους, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για αδιαφορία και κενό εξουσίας (από τη συνεδρίαση απουσίασε ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης και κατηγορήθηκε γι’ αυτό), κατηγορίες που αντέκρουσαν οι αντιδήμαρχοι Ηλίας Ντονάς και Γιώτα Γεωργακοπούλου.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Αδαμόπουλος που έχει επανεκλεγεί με την πλειοψηφία, με το συνδυασμό του νέου δημάρχου Αριστείδη Σταθόπουλου, έστειλε μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν την κατάσταση και να υπάρχουν μόνο χαμηλής όχλησης βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ. Επεσήμανε πως «αυτή είναι η προεκλογική μας δέσμευση και αυτό θα τηρήσουμε. Δεν είναι ίδια τα πράγματα πλέον. Είναι επιβαρυμένος ο οικιστικός ιστός της Ανω Μεσσηνίας και δεν αντέχει άλλο». Ο ίδιος ενημέρωσε ότι ο κ. Σταθόπουλος δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση, γιατί βρισκόταν στην Αθήνα σε συνάντηση νεοεκλεγέντων δημάρχων της χώρας.

 

Να σημειωθεί ότι στο ακροατήριο υπήρχαν δημότες από το Μελιγαλά, τη Σκάλα και άλλα χωριά που ενδιαφέρονταν για το συγκεκριμένο θέμα.