Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 08:28

Σύμφωνα με το Νίκα: “Η Ryanair περιόρισε πτήσεις λόγω χαμηλής πληρότητας”

Τη συμμετοχή των ξενοδόχων και άλλων φορέων ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, για την πληρωμή της διαφημιστικής καμπάνιας της Ryanair. Είπε ακόμη ότι η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους δεν μείωσε τα δρομολόγια Καλαμάτα - Μιλάνο γιατί οι δήμοι δεν ήταν συνεπείς και δεν πληρώθηκε το ποσό των 60.000 ευρώ για το σκοπό αυτό, αλλά γιατί είχαν χαμηλή πληρότητα οι πτήσεις.

Μιλώντας στην "Ε" ο Παν. Νίκας είπε ότι οι δήμοι της Μεσσηνίας, σε μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, ανέλαβαν καταρχήν την υποχρέωση να συμβάλουν σε μια διαφημιστική καμπάνια της Ryanair για την Μεσσηνία. Και σημείωσε ότι εξακολουθεί να μην έχει αντίρρηση ως προς αυτό, αλλά με την προϋπόθεση «να κοιτάξουμε τον προϋπολογισμό της διαφήμισης και να συμμετέχουν στα έξοδα και αυτοί που επωφελούνται από την άφιξη των τουριστών, δηλαδή ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος -και μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και οι δήμοι έχουν ανάγκη τα χρήματα για να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές τους». Ξεκαθάρισε δε, απαντώντας σε όσους λένε ότι η εταιρεία έκοψε δρομολόγια γιατί δεν πληρώθηκαν από τους δήμους τα 60.000 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, ότι «αν θέλουν σοβαρή συζήτηση να βγάλουμε έναν προϋπολογισμό και να συμμετέχουν και οι δήμοι, γιατί δεν θεωρώ παραδεκτό να συμμετέχουμε μόνο εμείς και να μην συμμετέχουν τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, η Ενωση Αγροτικών Προϊόντων και όλοι οι φορείς και το Επιμελητήριο, που έχουν το κέρδος από αυτή την ιστορία, και δεν μπορούν να μας λένε ότι κόπηκαν δρομολόγια γιατί δεν πήρε η εταιρεία τα λεφτά». 

Υπενθυμίζουμε ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair θα κάνει φέτος περίπου 30 πτήσεις λιγότερες από πέρυσι, ενώ πήρε την απόφαση να "χαλάσει" τη συμφωνία και να περιορίσει τα δρομολόγια Καλαμάτα - Μιλάνο μόνο στο τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους πέρυσι υπέγραψε συμφωνητικό με την αναπτυξιακή εταιρεία ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας να πετά από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας στο Μιλάνο από Απρίλιο έως Οκτώβριο. 

Εν τω μεταξύ οι δήμοι της Μεσσηνίας από την πλευρά τους δεν έχουν δώσει ούτε ευρώ για τη διαφημιστική προβολή του νομού στην ιστοσελίδα της εταιρείας, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία. 

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι ο φορέας υλοποίησης της συμφωνίας που για να προχωρήσει όμως έπρεπε να συμβάλουν χρηματικά με ποσό περίπου 14.600 ευρώ οι 5 τουριστικοί δήμοι του νομού (Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος, Δυτικής Μάνης και Τριφυλίας) και με ένα πολύ μικρότερο ποσό -κάπου 2.000 ευρώ- ο Δήμος Οιχαλίας. Κι αυτό γιατί θα έπρεπε να καταχωρισθούν στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας διαφημίσεις για την προβολή του νομού, κόστους περίπου 75.000 ευρώ με ΦΠΑ.

 

Ν.Κ.